Ziare.com

FMI a ajuns la un acord cu Romania - Vezi ce s-a stabilit

de Teodora Bodeanu
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 13:25

   

FMI a ajuns la un acord cu Romania - Vezi ce s-a stabilit
Delegatia Fondului Monetar International a anuntat, luni, ca urmatoarea transa va fi eliberata in prima luna a anului viitor, daca vor fi implementate conditionalitatile convenite.

Principalele conditii pe care FMI le impune Romaniei se refera la prevederile OUG 50/2010, privind creditele pentru consumatori, dar si la plata arieratelor.

Potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, OUG 50/2010 trebuie sa asigure un echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea financiara a bancilor.

"Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective", a spus Franks.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Reprezentantii FMI au hotarat sa mai pasuiasca statul roman in privinta arieratelor, care, in acest moment, se ridica la 1 miliard de lei, fara a lua in calcul si arieratele companiilor de stat, care sunt de 10 miliarde de lei, potrivit lui Franks.

"Pentru a va da seama cat de mari sunt, putin dupa prima jumatate de an, arieratele Guvernului erau de 2 miliarde de lei, din care o parte erau ale partii centrale, o parte a autoritatilor locale. Nu am cerut autoritatilor locale sa faca acest lucru, pentru ca sunt probleme la nivel de control, o vom face in 2011. Amanam temporar aceasta problema", a explicat seful misiunii FMI in Romania.

Pentru a primi urmatoarea transa din imprumut, Parlamentul trebuie sa voteze Legea salarizarii unitare si Legea pensiilor. In privinta acestora, Guvernul si-a exprimat dorinta de a discuta cu partenerii sociali, urmand ca, dupa aceea, sa discute din nou cu FMI pe aceasta tema.

Reprezentantul FMI nu a dat detalii despre proiectul de buget, sugerand ca acestea vor fi prezentate de Guvern, in momentul cand bugetul va fi pregatit. Insa, pentru primirea transei, bugetul trebuie adoptat pana la jumatatea lunii decembrie.

Potrivit lui Franks, Romania va avea o scadere economica de 2 la suta, in acest an, urmata de o crestere de 1,5 la suta, in 2011.

Nu in ultimul rand, oficialii FMI si CE au anuntat ca vor incepe negocierile pentru un nou acord in timpul misiunii urmatoare, ce se va derula in ianuarie - februarie 2011.

Scrisoarea de intentie va intra in discutia Board-ului FMI in luna ianuarie, urmand ca, dupa aceea, in functie de respectarea conditiilor, sa fie eliberata urmatoarea transa, in valoare de 900 de milioane de euro.

Desi, initial, delegatia FMI ar fi trebuit sa plece pe 1 noiembrie, reprezentantii institutiei au hotarat sa prelungeasca vizita pana pe data de 3 noiembrie, pentru a clarifica toate problemele aparute in timpul discutiilor.

Ziare.com v-a prezentat declaratiile delegatilor Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale, in format live text.

- Jeffrey Franks: Aceasta este cea de-a 6-a evaluare si aprobarea ar debloca o sansa de aproximativ 900 de milioane de euro de la FMI.

- La nivel de experti, am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Am convenit asupra politicilor care se impun de la acest moment inainte.

- Ca parte a programului de asistenta Romania are un program de 5 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a spus reprezentantul Comisiei Europene. Misiunea a fost aceea de revizui si de a elibera urmatoarea transa.

- Daca actiunile care au fost negociate vor fi facute, conditiile vor fi indeplinite. Avem o limita de 39 de miliarde de lei.

- In ceea ce priveste politica pe termen mediu, tinta este de a reduce deficitul la 3% pana in 2012.

- Romania a avut succes in ceea ce priveste stabilitatea sistemului financiar. Este unul din punctele forte ale tarii. In ceea ce priveste perspectiva, mentinerea acestei stabilitati este cheie.

- Istvan Szekely, CE: Notam intentia autoritatilor de a incheia un acord, dupa expirarea acestuia. Orientarea ar trebui sa fie consolidarea fiscala. Vorbim de reforme ambitioase in sectorul public, structural.

Romania a atins tintele, in cea mai mare parte

- Franks: Nu am adus modificari majore proiectiilor noastre. Ca si inainte, apreciem ca spre sfarsitul acestui an, cresterea va incepe sa-si revina. Inflatia a urmat traiectoria pe care o proiectasem, dar presiunile generate de preturile la alimente ar putea duce la crestere.

- Tintele pentru sfarsitul lunii septembrie au fost atinse. Suntem pe drumul cel bun sa atingem tintele pentru intregul an, a spus seful misiunii FMI in Romania.

- Jeffrey Franks: Pentru a stimula cresterea economica, am agreat cu autoritatile alocarea de resurse suplimentare pentru investitii, in prima jumatate din 2011, pentru a facilita absorbtia fondurilor europene. Daca, in prima jumatate, absorbtia va creste, vom majora fondul de investitii.

- Prima provocare a fost cea legata de arierate, a spus Franks. Continua sa se mentina presiuni pe partea de cheltuieli, in special pe parte de sanatate. Am hotarat un numar de pasi suplimentari. Unul este de asigura corespondenta dintre asigurarea bugetara si obiectivele de cheltuieli. Altul este o lista de masuri de reforma a sectorului sanatatii, menite sa sporeasca veniturile acestui sector, sa reduca cheltuielile si sa conduca la un mai bun control.

- Franks: Autoritatile se angajeaza sa realizeze tintele de deficit stabilite pentru 2011 si 2012. Dar contestarea politica a creat incertitudini si a impus recalibrarea politicilor fiscale. De exemplu, modificarile la TVA si impozitarea pensiilor, contestarea arbitrara in justitie a managementului economic.

Incertitudinile politice submineaza cresterea economica

- Suntem singuri ca Guvernul va ajusta politicile, pentru a realiza obiective convenite. Aceste incertitudini politice si juridice submineaza cresterea.

- Pentru ca acest program se aproprie de final, trebuie sa ne asiguram ca se iau masurile pentru stabilitate fiscala si o mai buna crestere in viitor.

- Ne asteptam ca Legea pensiilor sa fie votata in curand, a spus Jeffrey Franks.

- Ne asteptam ca Legea salarizarii unitare sa intre in vigoare inainte de noul an bugetar.

- In absorbtia fondurilor europene, reforme in domeniul muncii si al asigurarilor sociale. In domeniul in care evolutiile au constituit o dezamagire: intreprinderile de stat. Multe inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate. Sunt putine perspective de remediere. Rezolvarea problemelor va presupune o abordare mai complexa, care impune vanzarea sau restructurarea.

BNR si ANPC trebuie sa lucreze impreuna la OUG 50/2010

- Jeffrey Franks: Pierderile generate de imprumuturile neperformante vor continua sa genereze activitatile bancilor. Suntem la curent ca au existat unele practici bancare abuzive. Sustinem efortorile autoritatilor de a transpune o protectie mai buna a consumatorilor, prin ordonanta 50. Totusi, trebuie sa asigure si stabilitate sectorului bancar. Incurajam Guvernul si Parlamentul sa lucreze impreuna astfel incat sa fie respectate aceste obiective.

- BNR ar trebui sa faca acest lucru, nu autoritatile de protectie a consumatorilor.

- Am discutat despre un nou acord si am convenit ca pe parcursul urmatoarei vizite, in ianuarie - februarie, vom purta negocieri despre un nou acord.

- Franks: Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective. Vrem sa ne asiguram ca am respectat acest echilibru, in ceea ce priveste continuarea programului.

- Szekely: Pentru noi este important sa existe un echilibru in aceasta problema. Este un pas important, inainte de a merge mai departe.

Stabilitatea sistemului fiscal este cruciala

- Franks: Am discutat despre multe lucruri, despre politica de salarii, politica de pensii. Concluziile sunt cele prezentate in aceasta dimineata. Nu este treaba noastra sa controlam la nivel micro masurile Guvernului. Modificarile constante la nivelului sistemului fiscal nu sunt productive. Incurajam autoritatile sa pastreze o stabilitate. Am luat o serie de masuri foarte importante. Sfatul nostru este de a-si mentine politica fara schimbari mari, macar pentru anii urmatori. Mediul de afaceri are nevoie de aceasta stabilitate pentru a-si face planuri de investitii.

- Szekely: Stabilitatea sistemului fiscal este o parte cruciala a acestui program. Vorbim de reforme necesare pentru acest sistem. Vorbim de incurajarea stabilitatii. Este crucial pentru noi si face parte din noua strategie pentru Europa in general, pe care o recomandam tuturo statelor membre.

- Franks: Vrem aprobarea Legii salarizarii unitare, este printre conditii. Trebuie sa avem aprobat bugetul pentru 2011, care probabil va fi aprobat in decembrie. Vom merge la board in 2011, in ianuarie.

- Szekely: Exista un aspect pe care il avem in vedere pe termen mediu, chiar lung: strategia fiscala. Consolidarea fiscala este un obiectiv importanta si trebuie sa ne asiguram ca are loc la nivel coordonat.

- Franks: Nu am discutat o suma pentru un viitor acord. Aceste detalii le vom stabili in viitor. Aceste modificari constante la nivelul politicii fiscale sunt foarte dificil de incorporat. Recomandam sa nu existe modificari semnnificative la nivelul sistemului de taxe, care include si acest TVA de 5% aprobat din accident in Parlament.

- Avem un dialog activ cu autoritatile, a spus Franks. Discutam o serie de optiuni. Nu cred ca este constructiv sa facem publice toate optiunile pe care le-am discutat, dar nu le-am aprobat. Este mai bine sa discutam in privat si apoi sa facem publice masurile.

Detaliile despre conditii vor fi facute publice in scrisoarea de intentie

- Franks: Vom face publica scrisoarea de intentie si UE va face la fel. Acolo veti vedea detaliile legat de ceea ce am stabilit.

- Szekely: Este in interesul Romaniei ca toti banii care va asteapta in Bruxelles sunt folositi. Sunt fonduri egale cu acest pachet de sprijin. Diferenta este ca acest pachet este un credit si veti da inapoi banii cu dobanda. Cei de la UE sunt ai vostri. Impartasesc grija premierului de a folosi acesti bani. Acesti bani trebuie folositi eficient. Este nevoie sa stiti care sunt prioritatile si sa faci cu banii ceea ce spui ca vei face. Acestea sunt lucrurile pe care le-am discutat si asupra carora am cazut de acord cu autoritatile. Suntem pregatiti sa oferim asistenta, plus de expertiza. Este un efort comun. Scopul este ca banii sa fie folositi bine.

- Franks: Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective.

Exista deja semne ale cresterii economice

- Franks: Am vazut deja semnale de revenire a cresterii. Cresterea trimestriala in T2 a fost pozitiva. In T3 ne asteptam la o scadere. Exista indicii ca vedem o schimbare de tendinta. De exemplu, productia industriala si exporturile au inregistrat cresteri in ultima perioada. Chiar si la vanzarile cu amanuntul se vede o schimbare. Odata ce efectele majorarii TVA si reducerii salariale vor trece, vom vedea o trecere la consum mai mare. Este o revenire in Europa si la nivel global. In T4 vom vedea crestere pozitiva, iar in trimestrul I 2011 ar trebui sa avem crestere, iar, pana la sfarsitul anului, ar trebui sa avem o rata mai robusta.

- Szekely: Daca veti compara si cu experienta dinainte de criza, veti vedea un rezultat mai bun decat al altora. Urmatorul pas in revenire este investitia. Este un mecanism care sustine estimarea de crestere economica. Este important ca orice investitii care pot intra in tara, sa-si gaseasca locul.

- Franks: Am avut o intalnire cu ANPC si le-am spus ca sustinem foarte puternic protectia consumatorului, inclusiv in sistemul financiar. Este absolut normal ca ANPC sa aibe puteri de a face fata practicilor abuzive. Totusi, la nivel global, capacitatea de a inchide creditarea pe anumite segmente, apartine de bancile centrale. Este nevoie de oameni foarte bine specializati, care sa supervizeze aceste activitati. Sper ca ANPC si BNR vor conlucra in ceea ce priveste aceste practici, pentru a proteja consumatorii. Dar activitatea de a suspenda creditarea, tine de BNR.

Masurile de austeritate nu sunt din vina FMI

- Franks: Aceasta regiune este in continuare afectata de criza si isi revina mai greu decat alte zona. Serbia, Bulgaria, Grecia, nu este o problema specifica Romaniei. Cat de bine au iesit din criza, depinde de cat de bine stateau cand au intrat in criza si de cum a raspuns. Pozitia Romaniei la intrara in criza nu era la fel de buna ca in alte state. Ati intrat in criza cu un deficit fiscal foarte mare. In momentul in care a venit criza, nu ati putut sa reduceti din povara. Reducerile de cheltuieli din Romania nu sunt vina FMI, nici a autoritatilor. Sunt un raspuns necesar, pentru ca nu ati avut loc de un deficit mai mare, pentru ca era prea mare cand ati intrat in criza.

- Szekely: Un aspect important este conditia economiei inainte de criza. Alte tari aveau reforme ale pietei muncii, inainte de aceasta criza. Somajul este mai redus acum decat la inceputul crizei. Un alt aspect este faptul ca nu aveti instutitii si reguli care sa se asigure ca atunci cand vremurile sunt bune va imbunatatiti conditia fiscala. Pentru un stat ca Romania, avem o prima de risc foarte ridicata si impactul este si mai puternic. Acestea sunt lectiile foarte importante.

CE a inceput procedura de pre-infringement in privinta OUG 50/2010

- Szekely: Este important sa intelegeti ce inseamna procedura de infringement: se asigura ca statele membre se alineaza legilor europene. Nu este neobisnuit sa se implementeze si apoi sa vedem o serie de probleme. Daca implementati legea intr-un anumit mod, cei din Bruxelles pot sa spuna ca exista o probleme. Trimit aceasta scrisoare de pre-infringement, prin care cerem detalii. Apoi, urmatorul pas, este ca autoritatile sa trimita o scrisoare prin care sa explice cum s-a facut implementarea. Apoi se decide daca incepe procedura de infringement. Da, se va trimite scrisoarea de pre-infringement. Faptul ca se trimite, reprezinta un risc sa fie declansata procedura de infringement.

- Franks: Nu avem o parere despre care trebuie sa fie nivelul salarial al angajatilor BNR. Cine decide este intrebarea? Banca centrala, ca in alte multe state, are o traditie lunga de independenta, care este foarte importanta pentru independenta politicii monetare.

- Franks: Nu am discutat detalii despre companiile de stat. Cand ai o companie care pierde bani, exista trei optiuni: s-o restructurezi, s-o vinzi sau s-o inchizi, daca intreprinderea nu functioneaza. Nu sunt in pozitia de a judeca care din aceste solutii este potrivita. Nu am intrat in detalii. Chiar daca am fi intrat, nu sunt un expert in companii de stat. Vreau sa se inteleaga ca nu este sustenabil sa ai companii de stat care costa contribuabilul bani. Este si mai rau in Romania, nu numai ca pierd bani, dar nu-si platesc nici macar facturile, pentru ca exista un decalaj atat de mare intre venituri si cheltuieli.

- Franks: Cum solutionam aceasta problema, astfel incat sa nu afecteze veniturile? Daca vrei o economie buna, trebuie sa ai companii bune, cai ferate bune, sisteme de electricitate bune. Nu vom dicta solutia, insa vom discuta, cand ne intoarcem, despre ceea concluziile la care vor ajunge expertii care sunt pusi la dispozitie de CE.

- Szekely: Este o problema cand platesc consumatorii. Aveti resurse fiscale limitate si trebuie sa va asigurati ca sunt folosite pentru cei care au nevoie, la nivelul societatii. Trebuie prioritizate nevoile. Fara acest lucru, nu vei putea sa-i ajuti pe cei care au nevoie si sa fiti disciplinati din punct de vedere fiscal.

Plata arieratelor autoritatilor locale, amanata

- Franks: La inceputul programului am stabilit o tinta in ceea ce priveste arieratele, la nivel central si local. Obiectivul era sa fie aduse la zero. Am pus o tinta pentru ca, daca nu iti platesti datoriile, inseamna ca deficitul real este mai mare decat cel masurat la nivel de cash. Al doilea motiv este ca atunci cand sectorul public nu-si plateste facturile, are nivel de multiplicare la nivelul economiei. La inceputul programului, nu aveam date bune pentru arierate. Acum am infiintat un sistem pentru a masura arieratele pentru cele mai mari companii. Si avem o tinta indicativa. Pentru a va da seama cat de mari sunt, putin dupa prima jumatate de an, arieratele Guvernului erau de 2 miliarde de lei, din care o parte erau ale partii centrale, o parte a autoritatilor locale. Nu am cerut autoritatilor locale sa faca acest lucru, pentru ca sunt probleme la nivel de control, o vom face in 2011. Amanam temporar aceasta problema.

- Franks: Acum, arieratele sunt aproximativ de 1 miliard de lei. La companiile care au pierderi, arieratele sunt de 10 miliarde de lei. Ilustreaza cat de mare este aceasta problema si de ce este important s-o discutam.

- Este o problema la nivelul cresterii arieratelor. Vorbim despre reforme incomplete in sectorul sanatatii, a declarat reprezentantul Bancii Mondiale. Este o lege care va fi aprobata, speram, pana la inceputul anului viitor. Exista probleme de eficienta in ceea ce priveste livrarea serviciilor. O echipa va veni in Romania saptamana viitoare, care vor discuta programe legate de autofinantare. Ne asteptam ca acest program sa raspunda unor servicii mai bune.

- Szekely: Daca o companie furnizeaza un serviciu, exista un risc sa nu-si incaseze banii si ei calculeaza si acest cost. Exista multe state cu arierate. Rata dobanzii implicita este mai mare decat costul cu care se finanteaza deficitul. Este o modalitate foarte scumpa de a finanta Guvernul. O modalitate de reducere a deficitului este sa reducem arieratele.

Este bine ca Pilonul II de pensii sa fie inclus in deficitul bugetar?

- Franks: Exista o discutie la nivel european cu privire la Pilonul II. La nivel general, daca vorbim de pilonii de pensii publice, este bine sa-ti masori deficitul bugetar la nivel cat mai larg. In cele mai multe cazuri, trebuie sa incluzi chiar pierderile companiilor de stat. Daca ai o acoperire mai mare este mai bine.

- Nu suntem inflexibili: limita deficitului este limitata de suma de bani pe care suma de bani pe care alti oameni sunt dispusi pentru a finanta acest deficit. Este ca si cum eu vreau sa cheltui la bani si ma duc la banca. Daca banca nu-mi da, trebuie sa-mi ajustez cheltuielile. Romania este in cea mai mare criza din ultimele decenii. Exista o limita pentru cat poate sa imprumute. Dorinta de a majora deficitul este o problema.

- Aceste institutii, cum e BNR, nu depind de banii contribuabililor. Practicile, la nivel global, sugereaza ca aceste unitati functioneaza cel mai bine cand sunt independente. Nu conteaza cat de bine sunt platiti acesti angajati, ci este vorba despre independenta.

- Szekely: Un aspect important este piata: cat poate piata sa va ofere. Anumite state pot sa-si finanteze deficite foarte mari si altele nu. Este legat de flexibilitate la nivelul politicii economice. Este un instrument pe care oricine vrea sa-l foloseasca. De la inceputul crizei, am sfatuit guvernele sa limite acest lucru. Pentru state ca Romania, care trebuie sa castige incredere, este dificil de vazut care este limita.

- Franks: In ceea ce priveste Legea salarizarii unice, Guvernul vrea sa aiba un dialog cu partenerii social. Respectam acest lucru. Dupa aceea, vor discuta si cu noi si vor stabili nivelul salariului minim.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10625 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
41 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Frank zice:

Exemple de "intreprinderi" de stat falimentare?Aici aveti:Presidentia,Guvernul(ministerele) si Parlamentul,BNR(care pierde,consuma si arunca bani prin Eximbank o banca de "eminente" cenusii)arile companii romanesti care ne ingroapa din 89.

 

Delegatia Fondului Monetar International va anunta, luni, daca va debloca urmatoarea transa din imprumutul contractat anul trecut.

...Normal ce o va debloca...deja suntem sub Ocupatie Americana....multumim Domnului ca nu ne-am imprumutat in Ruble...nu am suferit Limba Rusa niciodata...parca e mai interesanta engleza lui Traian Basescu !

 

Urmatoarea transa (a sasea)

trebuia deblocata in noiembrie. Acum va fi deblocata in ianuarie.

BAIETASI,TRATATIVELE FMI-GUVERNUL ROMANIEI,NU AU FOST NICIODATA IN IMPAS,ASA CUM "ADEVARUL" MINCINOS,A INCERCAT SA ...INDUCA!

La toate declaratiile Mr Franks s-a aratat satisfacut,ba chiar incantat de negocierile avute cu premierul si presedintele Romaniei!
De ce?
Se vede de la o posta,este un om inteligent,deschis,modest,profesionist,agreabil care chiar gandeste ce spune SI INVERS,la fel ca si interlocutorii lui amintiti mai sus ,carora opozitia PSDNL,sindicatele,massmedia,forumistii si o...masa din masele de romani le doresc moarte grabnica!
PANA UNDE A AJUNS URA,INVIDIA,PROSTIA SI SETEA DE PUTERE A COMUNISTILOR LIBERALI,SECONDATI DE ...CASCA GURA LA TELEVIZIUNILE MOGULO-SECURISTE!!!!!!!
INCHEI PRIN A REAMINTI CELOR CARE VAD IN CREDITELE ACORDATE ROMANIEI O SMECHERIE,O IMPOVARARE,O BATAIE DE JOC LA ADRESA ROMANILOR:
TANASESCU-CEL MAI INTELIGENT SI PROFESIONIST PSD-IST,SPECIALIST IN DOMENIU, A AFIRMAT CA TRANSESLE PRIMITE DE LA FMI REPREZINTA OXIGEN PENTRU ROMANIA!
IN REST NO COMMENT!

MULTUMIM DIN INIMA ZIARE.COM,PENTRU CA NE-A ACORDAT IMENSA SANSA IN SUBSOLUL PAGINII DE A NE...CONEXA

direct la ultimile stiri ale lui Felix!
Pana acum stiam ca sursa fluxului de ...noutati este RTV!
Acum aflam ca,ne vom imbogatii cunostintele si din putul gandirii lui Ciutacu si ale maestrilor in ale cuvantului din partea locului!
Senzational!Doamne vino....cat mai curand!

In timp ce Ponta, Crin si Geoana se concentrau cu o inepta obsesivitate asupra suspendarii presedintelui si a demiterii guvernului, Basescu si Boc lucrau pentru ca Romania sa iasa din criza.

Desigur, mai sunt foarte multe de facut, dar nimic din ceea ce s-a realizat in acest moment nu ar fi fost posibil daca Basescu si Boc ar fi fost fortati sa demisioneze.

Mai mult decat atat, cititi cu atentie declaratia lui Jeffrey Franks, gravitatea crizei din Romania a fost cauzata de starea extrem de proasta a sistemului bancar atunci cand intreaga lume a intrat de fapt in criza. Cu alte cuvinte, vinovatii principali pentru conditiile de trai din Romania de azi sunt cei din PSD si PNL, cei care de luni de zile nu fac altceva decat sa incerce sa destabilizeze tara, sa scoata lumea in strada ca ei sa poata prelua puterea si Romania sa se reintoarca la politica care a dus la agravarea crizei.

Nota 10 data de FMI guvernului Boc!

Felicitari dl Boc! FMI-ul v-a dat note maxime. Planul opozitiei nici macar nu a fost mentionat de FMI. De asemenea FMI-ul a recunoscut rolul mondial al presedintelui Basescu si faptul ca el este singurul candidat credibil la presedintia UE in 2015.

stimate dle cu nick-ul azi,am auzit pe surse ca

domnii johnny w. si jack d.vor sa-l asasineze pe baselu,nu stiu daca mai apuca 2015

engleza lui base e ca a lu' ilici

fsn-ul e la putere de 20 de ani...

a fost tarea aia cu

"it's ridicol..."
nu stiu cum e la el ridicol in elngleaza da la ei se zice "ridiculous" !
imi e rusine de prostia perpetua de la conducerea romaniei!

hai cu parul pe ei !

.

gresesti, amice, vorbeste mult mai bine.

daca n-o plesnea cu "ridicol(ous)" ar fi fost chiar bine. Macar accentul e mult mai bun, se vede ca a invatat-o in a saylor manner. Bibliotecile din porturi de care vorbea cu autoironie i-au fost de folos

PS. Autoironia e forma superioara de humor de care sunt in stare numai persoanele inteligente. Prostii nu vor ride niciodata de ei insisi

@ncp & "PS. Autoironia e forma superioara de humor "

PPS Bascalia este atitudinea mitocanului in fata valorii - si asta o spune Dan Puric

Amice, ce te-a retinut sa scrii "marele Dan Puric"?

Ca Dan Puric e un individ care nu isi poate controla iesirile cu tenta pshiho-religioasa si care nu poate lega o fraza in mod coerent de la un cap la altul e un fapt cunoscut. Ca el a devenit modelul tau de "cultura" si "inteligenta" e dreptul tau sa alegi in functie de propriul tau nivel de cultura si inteligenta. Daca ceea ce Puric repeta papagaliceste ce a auzit de la altii are sens sau nu e irelevant insa pentru ca Basescu nu vorbea in "bascalie". Cand esti insa orbit de propria intelegere limitata a realitatii, tinzi sa vezi lucrurile asa cum iti convine din punctul tau de vedere si nu asa cum sunt. Reflecteaza ...

nu stiu cum a fost la voi dar cand citeam istoria de clasa sasea...

cu fanariotii care bagau taxe peste taxe pe taranul roman stateam si imi ziceam: bah da pr.osti erau aiaca stateau asa fara sa faca nimic!
acum copilul meu are de platit taxe doar pentru "onoarea" de a se fi nascut in romania!
daca eram in japonia...ne ramanea de facut doar un sepuku colectiv pentru ca onoare nu o sa mai avem 150 de reincarnari de aici incolo!

prietene,nu suntem in japonia

asa ca hai sa punem paru' pe ei si pe familiile lor,daca de vorba buna nu inteleg,eu nu vad alta solutie,vrajelile cu democratia sunt pentru fraieri,hotul o sa stie numai de frica,i se rupe lui de discursuri elitiste

Voi nu v-ati saturat de lovilutii ?

Ca noi cam da .

@ghilotina

in primul rand ne-am saturat de basescu !

ghilotino

normal ca nu-ti mai arde revolutie...doar cei pe care ii pupi cu atata ardoare sunt beneficiarii directi ai chestiei alea din 89...doar cand o sa facem o revolutie adevarata putem spera la conducatori adevarati...pana atunci sa ne multumim cu securistii ce ne conduc de 20 de ani! dar mai scuteste-ne de odele inchinate conducatorului iubit...inainte si dupa, daca ma intelegi ce vreau sa spun!

Pai da , ca incearca sa smulga tara asta din ghearele securistilor .

Ca voi .

securisti zici...

buna si asta...

@ghilotina

baselu e maior de secu,din mainile caror securisti incearca el sa salveze tara,geniilor???

nu ca as fi dator cu vreo explicatie ghilotinei

insa la revolutie eram in clasa a 5-a... singurul avantaj dupa 89 a fost acela ca ai mei au putut sa ma creasca fara sa plec capul in fata nimanui...sa judec oamenii la adevarata lor valoare si nu in functie de doctrina...realitatea zilei de azi imi intareste convingerea ca daca vrei sa ramai un om cu coloana vertebrala trebuie sa fii apolitic, deoarece politica este sinonima azi cu hotia de cea mai joasa speta...sunt medic deoarece am convingerea ca pot face bine semenilor mei si fiecare om caruia ii fac un bine imi creeaza o reala stare de bine...mi-au trecut prin fata sute, poate mii de oameni in suferinta pe care i-am alinat cum am stiut mai bine...din acest motiv ma revolt cand vad niste parveniti de politicieni care nenorocesc zi de zi milioane de romani...nu o sa ma vezi niciodata ridicand osanale unor oameni care traiesc bine in timp ce majoritatea o duc tot mai prost...poti sa imi spui ca sunt socialist insa te intreb, care dintre noi este mai securist?

sa existe o singura taxa, care sa inglobeze toate impozitele pe munca, adica impozitul pe venit si contributiile

he, he, hee.. Interesant. Si asa vedem cat plateste de fapt ala care robeste pt salariu, se duce *** gogorita cu 16% care nu e buna decat pt aia cu profituri uriase, se baga totul la gramada in buget si sa te tii imparteala! Plus ca trebuie schimbata toata legislatia, o sa faca nea Nicu scurta la deget! Foarte interesant, de cate ori vine FMI, aflam lucruri uimitoare despre noi, conferinta asta e cel mai important eveniment, de departe!

 

Daca FMI accepta un nou acord

pe noi ne asteapta doar nenorociri. Guvernul Basescu-Boc va purcede iar la reforma asa cum o inteleg ei, adica taieri de salarii, concedieri, cresteri de taxe si umflarea financiara a firmelor portocalii. Probabil ca singura veste buna pentru romani ar fi ca FMI sa plece fara nici un alt acord. S-a mai intimplat in 2000, dupa 5 ani de recesiune cumplita sub bagheta contabilului mondial, au urmat 8 ani de crestere economica cind s-a renuntat la ei. Noroc pentru FMI c-a aparut Boc si a adus tara de unde a plecat in 2000....

 

BLA-BLA-BLA!!!!

Cam asta asta a vrut sa spuna reprezentantii FMI,sau in traducere ca sa inteleaga tot romanul V-AM CIURUIT !!!!!!

 

"Pozitia Romaniei la intrara in criza nu era la fel de buna ca in alte state. Ati intrat in criza cu un deficit fiscal foarte mare.

In momentul in care a venit criza, nu ati putut sa reduceti din povara. Reducerile de cheltuieli din Romania nu sunt vina FMI, nici a autoritatilor. Sunt un raspuns necesar, pentru ca nu ati avut loc de un deficit mai mare, pentru ca era prea mare cand ati intrat in criza."
Nu stiu cati au citit articolul, dar aici FMI are dreptate. Daca nu analizezi la rece si iei masuri nu mai iesi din criza.

 

cand am intrat noi in criza?

mai stii cu precizie?prin mai, iunie, cred, ca atunci au venit autoritatile cu masurile astea de care nu sunt vinovate!

masaj pentru catei pdl

daca ar trai hitler, ar fi invidios pe basescu si boc, ii laudati pe cei doi mincinosi mai mult decat l-a laudat prostimea vremii pe el, ...sa nu uitati un lucru si hitler le spunea nemtilor ca o vor duce mai bine cum ne spun boc si basescu noua, insa in cele din urma a ajuns sa fie cel mai mare criminal al lumii...uneori ma intreb daca nu este posibila reincarnarea?????

 

bai duduie........

mai cultiva-te in istorie....si ai sa vezi ca germania a dus-o foarte bine pana la al doilea razboi mondial.....

daca nu ai sa intelegi ce inseamna "cultiva-te" am sa te rog sa-ti pui picioarele intr-o lada cu pamant si sa torni apa

guvern emasculat sau guvern balcanic?

dupa 20 de ani de la revolutie guvernele noastre au aratat o impotenta politica si economica ingrijoratoare. Nu avem o strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung si ramanem in bataia vanturilor economice. Cand au fost bani de investitii in lume ne-a mers bine caci am fost vazuti ca o poarta ieftina de intrare in UE. Acum nu sunt bani, Romania are un grad de risc ridicat si am ramas cu buza umflata si cu constiinta ca nu avem nici o viziune. Nu stim daca vrem sa ne focusam pe agricultura, textile, IT sau servicii.
Trecand peste insulte, care este parerea voastra: are Romania nevoie de un guvern emasculat si condus de FMI sau de un guvern independent de influente FMI/EU chiar daca are tendinte balcanice? Ce ne poate ajuta cat de cat: o relativa ordine impusa din afara sau o dezordine formativa?

 

@mihais & "are Romania nevoie de un guvern emasculat si condus de FMI sau de un guvern independent de influente FMI/EU chiar daca are tendinte balcanice?"

Cata vreme exista in Romania o presiune atat de mare pentru cheltuirea bugetului numai pentru ajutoare sociale, pensii, salariile bugetarilor, investitii doar pentru a se putea da de lucru unor firme protejate, numai un control sever al unor institutii europene sau mondiale mai pot mentine tara pe linia de plutire.
Dupa ce se va dezvolta in Romania o generatie de politicieni educata corect putem trece la faza cu guvern independent de influente FMI/EU.

@grasul & "investitii doar pentru a se putea da de lucru unor firme protejate"

vrei sa spui ca guvernul PDL a dat bani si da bani in continuare la firmele lui progoana, Videanu, Ridzi, udrea, Berceanu, Blaga? Pai eu naivul credeam ca astia sunt Alba ca Zapada. Pai nu mai e mult si o sa aflam adevarul, adica banii de la FMI nu s-au dus la plata salariilor si pensiilor ci s-au dus la plata ratelor lui Udrea-Cocos la banca si la construirea vilelor lui Videanu, Berceanu, Cocos, Ridzi.

bani pt straini!

transele de pana acum au intrat la bancile straine din Romania! banii din ianuarie intra la BEchtel firma americana! pana in ianuarie se imprumuta statul frumos de la bancile comerciale din romania cu 10..15 % dobanda!! suuper..chestia e ca fraierii de noi o sa platim innapoi banii!! Ceausescu terminase cu datoriile, eram creditori pt tzari din africa, ..astia de acum merita impuscatzi

 

pt ziare.com

nu vi se pare ca a devenit enervant sa bagati in fiecare titlu "VEZI reactia","VEZI ce s-a stabilit",vezi ca nu mai vezi...e cam mult,nu credeti?

 

APROPOS DE REACTII,JEFFREY FRANKS SI-A CASTIGAT RENUMELE DE ZGARIE BRANZA PRINTRE ROMANI.

Iata care a fost reactia lui Jeffrey Franks la o gluma facuta de un jurnalist de la Nationalul:
Un reporter “National", deghizat in cersetor, l-a "atacat“ intr-o parcare pe seful FMI din Romania.
Bancherul care ne-a pus latul de gat e foarte "econom“ cu banii lui.Jeffrey Franks a refuzat să dea ceva măruntis unui roman “amărat", nefiind deloc sensibilizat de soarta acestuia.

Stenograma “atacului"

Reporterul incognito: Bună ziua… (n.n. – in paralel, colegul nostru ii intinde mana)
Jeffrey Franks: Bună ziua… (n.n. – usor nedumerit)
Rep.: Să vă meargă bine! Imi dati si mie 20 de euro?
J.F.: Nu! (n.n. – seful FMI in Romania a ezitat o clipă să se oprească)
Rep.: Vă rog, măcar 5 euro…
J.F.: Nu, nu… (n.n. – si a continuat să meargă)
Rep.: Nici 5 euro? Doar atat…
J.F.: Pleacă de aici… (n.n. – “Get lost", aruncat printre dinti si schitand un ranjet mai mult de batjocură).

http://www.ziarulnational.com/stiri/La-zi/1288551386-El-e-Jeffrey-zg-rie-br-nz-

Este clar ca Jeffrey Franks ii dispretuieste pe romani.Poate seful delegatiei FMI pentru Romania o crede ca toti romanii sunt dupa chipul si asemanarea lui Boc emil sau a lui Basescu Traian?

acum,sincer sa fiu,il inteleg si pe el

cand vede ca atat de umili sunt astia si atat de lingai si servili cum vrei sa te trateze?daca sefii unai tari sunt presuri in fata lor si se gudura ca niste maidanezi cand apar astia,la ce ne asteptam?

Modificarea Tratatului de la Lisabona si consecintele acesteia pentru Romania

Consiliului European a hotarat modificarea Tratatului de la Lisabona. Amendamentul reglementează felul in care statele membre vor acorda sau contracta imprumuturi, protejand moneda unică si penalizand aspru iresponsabilitatea financiară. Presedintele Romaniei Traian Băsescu a invitat partidele politice la consultări pe baza concluziilor Consiliului in privinta amedării Tratatului de la Lisabona. Cum credeti că va afecta Romania amendarea Tratatului de la Lisabona? Care credeti că va fi concluzia consultărilor de la Cotroceni? Spune si tu!

 

@gabrriella - Comentariu de rasul lumii !

"concluzia consultărilor de la Cotroceni" ar fi interesanta, dar foarte nesesara, sa fie rezultatul unei comisii de medici neurologi si psihiatri ! Simptomele dementei alcoolice sunt tot mai evidente: nu are tinere de minte, se comporta ca un betivan artagos, nu mai are discernamant (a numit o prostituata ca Ministru al dezvoltarii si turismului), etc. Ar fi foarte bine ca UE sa intervina pentru ca Justitia din Romania sa devina a trea putere in stat, pentru a decapita Marile Mafii patronate de pres. traian ba-secu si marele escroc Adrian Nastase ! Asa aceste Mafii doar se incaera, dar se inteleg bine si se inlocuesc la conducere. Insa avem slabe sperante ! Catalin - Ministrul Justitiei nu va cere anchetarea tatalui sau, gen Predoiu, pentru falsificarea alegerilor la ambasade si baschetbalista divortata (cocotata de Coldea ca Procuror General) nu va cere judecarea lui Coldea pentru Rapirea din Iraq, etc.

Nici un cuvant din partea d-lui Jeffrey Franks,despre transele din imprumut deja intrate in Romania si cum au fost ele folosite de catre guvernul neconstituiopnal si incompetent PDL ?

Una din functile FMI -ului este si acordarea de asistenta tehnica tarilor membre. FMI acorda tarilor membre asistenta tehnica in domenii diverse, cum sunt politicile fiscale si monetare, balanta de plati externe, sistemul bancar etc. In ultima perioada se constata o diversificare din ce in ce mai mare a asistentei tehnice, concretizata in: trimiterea gratuita de specialisti in domeniile de expertiza ale FMI, asigurarea de consultanta in domeniul politicilor economice si financiare, sprijin in elaborarea si implementarea politicilor valutare si fiscale, sustinerea crearii unor institutii financiare (infiintarea de banci centrale si a trezoreriilor), sprijin in revizuirea si chiar elaborarea legislatiei in
domenii specifice, asistenta gratuita in domeniul colectarii si prelucrarii datelor statistice si perfectionarea functionarilor publici s.a. Asistenta tehnica reprezinta aproximativ a cincea parte din bugetul operational al FMI, iar finantarea acesteia se face atat din resurse interne cat si externe (donatii primite);

Daca Romania ar fi beneficiat de aceasta asistenta tehnica poate ca acum tara nu s-ar fi aflat in starea dezastroasa SOCIALA si econimica ce duce la un real genocid socio-economic provocat de politica haotica a PDL-UDREA-BOC.

Sunt foarte multe necunoscute in relatia guvernului PDL-ist cu delegatia FMI,relatii care contravin FUNCTIILOR FONDULUI MONETAR INTERNATIONAL.
Pana si-un simplu contabil intelege urmatoarea ecuatie:

Cu cat PDL-ul a folosit mai infractional si incompetent transele deja intrate in tara de la FMI cu atat exigentele Fondului fata de Romania au crescut si mai mult.

Ce nu ne spune d-l J.Franks din intelegerea secreta cu Basescu Traian,un neavenit in toate functiile Fondului?

Si mai exista o intrebare?De ce se pune atat de mult accent pe Legea Pensiilor, daca legea actuala a pensiilor ,legea 19/2000 a fost foarte buna in derularea imprumutului facut de Romania cu FMI-ul in octombrie 2001 cand a fost incheiat urmatorul aranjament cu FMI, in suma de 300 milioane DST. Programul a vizat sustinerea procesului de dezinflatie si mentinerea deficitului de cont curent, concomitent cu accelerarea reformelor structurale si intarirea perspectivelor de crestere economica?

 

O sa ajungem....

.... ca pe timpul lui Ceasca. Crestea nivelul de trai numai ca nu se vedea!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor