Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

FMI a aprobat a doua evaluare a acordului cu Romania

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 19:42
1152 citiri
FMI a aprobat a doua evaluare a acordului cu Romania

FMI a aprobat, joi, a doua evaluare a acordului Stand-By cu Romania si a decis ca tara noastra poate accesa, in caz de nevoie, si cea de a treia transa de bani, in valoare de 480 de milioane de euro.

Conducerea executiva a Fondului Monetar International a discutat si cererea de modificare a criteriilor de performanta ale acordului, formulata de autoritatile romane.

Romania are un acord Stand-By cu FMI, de tip preventiv, la un total de 3,1 miliarde DST, adica aproximativ 3,6 miliarde de euro. Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

In aceste conditii, toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, a efectuat, intre 20 iulie si 1 august, cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Vizita FMI a fost comuna cu a unor echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Echipele apreciaza ca programul este in parametrii conveniti. Au fost indeplinite toate criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie", se arata in comunicatul comun al FMI si CE, emis la 1 august.

Consiliul Director al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii iunie, prima evaluare a performantei economice din Romania in cadrul acordului stand-by, analiza ce permite plata imediata a 481 milioane euro, insa autoritatile romane au anuntat ca nu vor folosi banii.

A.B.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#romania fmi, #bani Romania FMI , #FMI