FMI a aprobat un imprumut de 26 de miliarde de euro pentru Portugalia

Sambata, 21 Mai 2011, ora 14:32
1177 citiri

Fondul Monetar International a aprobat un imprumut in valoare de 26 de miliarde de euro pentru Portugalia, pentru a preveni intrarea tarii in incapacitate de plata.

Potrivit oficialilor institutiei, o transa de 6,1 miliarde de euro va fi acordata imediat, pentru a calma investitori, ingrijorati din cauza crizei datoriilor din zona euro, relateaza Reuters.

In total, in 2011, Portugalia va primi aproximativ 12,6 miliarde de euro din partea FMI si alte 25,2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Banii fac parte din programul amplu de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia.

Pachetul de ajutoare financiare a fost ajustat astfel incat Portugalia sa poata supravietui fara sa imprumute pe termen mediu si lung de pe pietele financiare timp de peste doi ani, a declarat seful misiunii FMI in Portugalia, Poul Thomsen.

In cadrul acordului, guvernul din Lisabona s-a angajat sa efectueze reduceri drastice de cheltuieli, sa majoreze taxele si impozitele, sa reformeze piata muncii si sistemul judiciar si sa deruleze o ampla campanie de privatizari.

John Lipsky, care a preluat rolul de director general al FMI dupa arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca programul de reforme prezentat de guvernul portughez ar trebui sa rezolve principala problema a tarii, cresterea economica foarte limitata, bazandu-se pe un mix de politici meninte a imbunatati competitivitatea, reforme structurale si consolidare fiscala si a sectorului financiar.

Insa, din cauza acestor masuri, economia Portugaliei ar putea scadea cu doua procente in 2011 si 2012, potrivit estimarilor. Totusi, in 2013, tara va putea ajunge la un deficit bugetar de 3 la suta.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#imprumut FMI Portugalia, #sprijin financiar Portugalia , #FMI
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
O tara de 10 milioane de locuitori cu un ritm foarte scazut de crestere inainte de criza are acum nevoie de 78 miliarde de Euro imprumut! Oare cum comenteaza politicienii romani o astfel de situatie?