FMI a aprobat un nou acord preventiv pentru Romania

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 19:35
1953 citiri
FMI a aprobat un nou acord preventiv pentru Romania

Fondul Monetar International a aprobat un nou acord preventiv cu Romania, in valoare de doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani.

Acordul de tip stand-by, al treilea pentru Romania de la declansarea crizei economice, a fost aprobat de Consiliul Director al FMI, intr-o decizie ce a fost luata la Washingon, vineri, informeaza Digi 24. Astfel, conducerea FMI a avizat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile de la Bucuresti. Primul acord a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.

La cele doua miliarde de euro aprobate de FMI, se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Cand se va discuta noul acord cu Romania in Consiliul Director al FMI

"Solicitam aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie pe care autoritatile romane au transmis-o FMI, citata de Mediafax.

Guvernul roman a trimis scrisoarea de intentie catre institutie pe 12 septembrie, iar premierul Victor Ponta a prezentat Parlamentului ideile principale din document, pe 17 septembrie. Prim-ministrul a sustinut ca in acord nu exista nicio intentie de crestere a fiscalitatii, fiind pastrata cota unica de 16%. Totodata, el a subliniat ca spera ca acest nou acord sa fie ultimul incheiat de Romania.

Ponta, despre noul acord cu FMI: Imi doresc sa fie ultimul

Suspans pentru Romania: Board-ul FMI discuta despre un nou acord

Referitor la obligarea persoanelor care obtin venituri din chirii sa plateasca in plus la asigurarile de sanatate, premierul a precizat ca suma este limitata la cinci salarii medii, ca masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si ca va compensa contributiile de asigurari de sanatate acordate pensionarilor.

Ponta a mai afirmat ca acordul mai prevede majorarea ajutoarelor de stat, in 2014, de la trei miliarde la opt miliarde de lei.

De asemenea, noul acord prevede continuarea privatizarilor, printre care se numara 15% din Compania Energetica Oltenia si 10% din Hidroelectrica.

Premierul a insistat ca acordul nu prevede obligatia pentru Romania de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com