Ziare.com

FMI a imprumutat Kosovo cu 110 milioane de euro

Joi, 27 Mai 2010, ora 21:52

   

FMI a imprumutat Kosovo cu 110 milioane de euro
Fondul Monetar International a acordat un imprumut de 110 milioane euro pentru Kosovo, ceea ce va deschide calea si pentru alte subventii de sute de milioane de euro de la alte institutii, dispuse sa ajute acest teritoriu cu 1,8 milioane de locuitori a carui independenta este partial recunoscuta.

Acordul cu FMI se refera la un imprumut de 110 milioane de euro, in conditii foarte favorabile, a declarat premierul kosovar Hashim Thaci, intr-o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu misiunea FMI.

Imprumutul de la FMI este un semnal ce deschide calea pentru imprumuturile promise de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, care se ridica la 210 milioane de euro pentru urmatorii trei ani. UE si Banca Mondiala conditionaseri aceste subventii de un acord cu FMI.

PIB-ul pe cap de locuitor se ridica in Kosovo la 1.760 euro. Teritoriul cu aproape doua milioane de locuitori, care si-a proclamat independenta fata de Serbia in februarie 2008, are o rata a somajului de 48% si este considerat drept una dintre cele mai sarace zone din Europa. Kosovo a devenit in iunie anul trecut cel de-al 186-lea membru al FMI si al Bancii Mondiale.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Belgradul contesta legalitatea independentei Kosovo la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), care urmeaza sa ia in curand o decizie. Independenta Kosovo a fost recunoscuta pana in prezent de 69 de tari, printre care Statele Unite si majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene. Romania se numara printre putinele state UE care nu au recunoscut independenta Kosovo.

Comunitatea internationala a acordat aproximativ patru miliarde de euro pentru Kosovo din 1999, cand teritoriul a trecut sub administratia ONU.

Banca Mondiala si-a exprimat recent intr-un raport ingrijorarea ca dezvoltarea economica a Kosovo s-a sprijinit in ultimii ani in principal pe subventii si ajutoare, ceea ce nu poate "reprezenta baza unei strategii economice viabile".
Citeste mai multe despre fmi imprumut Kosovo imprumut FMI
Sursa: rNews

Articol citit de 769 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tara mica, imprumut mic

Paraca atat am dat si noi Republici Moldova ajutor, nu?

 

I-a facut

si p-astia sclavi

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor