FMI ar putea renunta la acordul incheiat la Viena cu bancile din Romania

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 17:38
1984 citiri
FMI ar putea renunta la acordul incheiat la Viena cu bancile din Romania
Foto: Reuters

Dupa incheierea noului acord cu Romania, FMI ar putea renunta la acordul de la Viena deoarece bancile-mama isi mentin voluntar expunerea pe Romania, potrivit unor surse oficiale.

Astfel, bancile nu si-au diminuat expunerile, iar unele dintre acestea chiar au majorat-o dupa ce FMI, CE si BNR au convenit in luna iulie a anului trecut ca expunerile pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5%, spun sursele citate de Mediafax.

Si seful misiunii FMI de evaluare in Romania, Jeffrey Franks, declara in octombrie 2010 ca acordul privind mentinerea expunerilor bancilor in Romania este doar temporar si probabil nu va mai fi necesar intr-un an si jumatate. De asemenea, el afirma atunci ca institutiile financiare ar putea chiar sa-si creasca voluntar finantarile dupa ce economia isi va reveni.

Reprezentantii principalelor noua banci cu capital strain din Romania s-au intalnit la Viena, in august 2010, si s-au angajat sa mentina nivelul expuneriipe piata romaneasca la nivelul din martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

De asemenea, sursele apropiate negocierilor au mai spus si ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat.

"Problema marilor companii de stat va fi mult mai bine monitorizata in noul acord, iar FMI apreciaza ca prin privatizarea societatilor viabile se va asigura si o finantare mai ieftina a deficitului bugetar", au declarat sursele citate.

Jeffrey Franks declara saptamana trecuta ca urmatorul acord cu Romania va cuprinde tinte clare privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice.

Potrivit FMI, arieratele primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridicau in noiembrie anul trecut la 7 miliarde lei, inclusiv restante privind obligatiile bugetare.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Vedeti torasi ce scrie pa poza aia acolo? FUND ! Pai nu va ie rusine, ca mai ie si femei si copi paicea! Asa va nvatat pa voi parintii vostri sa va radeti da FMI?