FMI ataca sistemul bancar

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 12:15
3213 citiri
FMI ataca sistemul bancar
Foto: ArhivaFoto.ro

In mijlocul criticilor aduse institutiilor financiare si a scandalurilor legate de diverse tipuri de frauda, Fondul Monetar International mai da o lovitura sistemului bancar: vrea ca toate bancile sa fie taxate pentru profituri, compensatii si aproape orice trasfer care produce bani.

Intr-un raport asupra sistemului bancar, reprezentantii FMI spun ca bancile se asteapta sa fie sustinute de contribuabili in timpuri de criza, dar se bucura singure de castigurile imense pe care le au, iar acest lucru este nu numai o proasta distributie a resurselor, ci submineaza cresterea pe termen lung.

Astfel, pentru a plati costurile dezastrului financiar creat chiar de banci, prin investitii prea riscante, FMI a propus o asa-numita "contributie pentru stabilitatea financiara" pe bilantul contabil, fiind excluse doar capitalul si datoriile asigurate.

Prin intermediul acestei taxe, bancile din tarile bogate, din G-20, ar aduce intre 2 si 4 la suta din produsul intern brut, adica in jur de 1 - 2 trilioane de dolari.

Pentru inceput, plata ar fi sub forma unei taxe fixe, insa, in timp, ar putea fi ajustata pentru a reflecta gradul de risc al investitiilor bancii respective si contributia la riscul sistematic general pe care aceasta o are.

In plus, FMI a propus ca fiecare tara sa adopote o taxa pe activitatile financiare, pe suma profiturilor si compensatiilor oferite de banci. Acesti bani ar urma sa intre in Trezorii, pentru a ajuta statele sa suporte costurile crizei.

Nu in ultimul rand, aceste taxe au menirea de a reduce proportiile sectorului financiar, pentru a-l face mai usor de gestionat si pentru a limita pagubele pe care le poate aduce economiei per ansamblu.

Potrivit analistilor de la The Wall Street Journal, propunerea va juca un rol major in dezbaterile politice si economice din Statele Unite si Europa, unde un numar de tari deja au inceput sa discute pe baza unor proiecte de lege pentru impunerea unor noi taxe asupra bancilor.

Reactii la nivel international

Seful Trezoreriei din Marea Britanie, Alistair Darling, crede ca aceasta propunere este binevenita, mai ales ca incearca de un an sa adopte astfel de taxe. "Bancile trebuie sa aduca o contributie societatii in care opereaza", a declarat acesta.

In Statele Unite, administratia Obama si Congresul sunt adeptii unei versiuni mai "blande" a taxei decat cea avuta in vedere de FMI.

Alte tari, insa, nu sunt deloc de acord cu aceasta propunere. De exemplu, ministrul Finantelor din Japonia a declarat ca tara sa nu va impune niciodata o taxa bancilor pentru a reglementa riscul.

O pozitie similara are si ministrul Finantelor din Canada, Jim Flaherty. "In timp ce unele tari ar putea alege sa taxeze bancile pentru riscul sistematic, nu cred ca ar fi o unealta buna pentru toate tarile. Si o taxa globala ar rezulta in luarea unor riscuri excesive, deoarece se va crea impresia ca guvernul garanteaza in cazul unei prabusiri", a spus Flaherty, citat de Financial Times.

In plus, unii analisti cred ca aceasta noua taxa ar determina bancile sa faca investitii si mai riscante. Din aceasta cauza, FMI crede ca acesta noua taxa ar trebui "legata" de o reglementare care sa permita institutiilor mai slabe sa dea faliment fara sa dea nastere unei crize.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#taxe banci, #Fondul Monetar International taxe, #FMI taxe banci , #FMI