FMI: Austeritatea in UE risca sa devina nesustenabila politic si social

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 11:05
2599 citiri
FMI: Austeritatea in UE risca sa devina nesustenabila politic si social
Foto: Arhiva

Masurile de austeritate aplicate in tarile europene confruntate cu probleme financiare serioase risca sa devina nesustenabile din punct de vedere politic si social si pot genera o noua runda de recesiune la nivel global, au avertizat reprezentanti ai Fondului Monetar International.

Incertitudinile cu privire la modul in care guvernele europene si cel american vor rezolva criza economica amplifica riscul incetinirii avansului la nivel global sub 2% anul viitor, arata FMI intr-un raport prezentat cu ocazia intrunirii G20, grupul economiilor dezvoltate si al marilor economii emergente, scrie Wall Street Journal.

Prognoza economica actuala pentru 2013 vizeaza o crestere de 3,6%.

La inceputul acestui an, FMI estima ca exista o probabilitate de 4% ca avansul economic global sa scada sub 2%. In prezent, Fondul avertizeaza ca probabilitatea se apropie de 20%.

Economistii FMI se asteapta la o usoara accelerare a cresterii anul viitor, insa, in absenta unor decizii concrete din partea liderilor politici din zona euro si SUA, lumea poate aluneca intr-o noua recesiune.

In Europa, desi actiunile Bancii Centrale Europene au oferit un moment de respiro decidentilor politici prin programul de achizitii nelimitate de obligatiuni, exista un pericol real ca tarile membre ale UE sa fie incapabile sa implementeze schimbarile necesare vitale pentru a-si reduce nivelul datoriei si pentru stabilizarea sistemului financiar.

De asemenea, Statele Unite ale Americii trebuie sa abordeze problema "varfului fiscal" constand in intrarea automata in vigoare a unor majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor in valoare de 600 de miliarde de dolari, pentru a evita intrarea in recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#FMI masuri austeritate criza, #avertizari FMI, #austeritate Europa , #FMI