FMI avertizeaza: Incapacitatea de plata a statelor provoaca recesiune

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 12:56
1037 citiri
FMI avertizeaza: Incapacitatea de plata a statelor provoaca recesiune

Esecurile guvernelor de a-si plati datoriile provoca recesiune, sustin doi economisti de la Fondul Monetar International, intr-un studiu publicat joi.

"Cazurile de incapacitate sunt asociate cu o profunda recesiune", sustin Enrique Mendoza si Vivian Yue, citati de AFP.

"In medie, produsul intern brut si consumul se diminueaza cu 5 la suta sub tendinta lor. Piata muncii se prabuseste cu aproximativ 15 la suta in comparatie cu cea din ultimii trei ani dinaintea incapacitatii", reiese din calculele acestora, realizate pe baza a 23 de episoade, intre 1977 si 2009, dintre care jumatate in America Latina.

Studiul a fost publicat intr-un moment cand administratia presedintelui american Barack Obama a avertizat ca Statele Unite vor intra in incapacitate de plata in cazul in care Congresul nu actioneaza pentru a ridica plafonul datoriei, pana pe 2 august.

Oficialii americani, bancile de pe Wall Street si organizatiile internationale au avertizat ca un default al Statele Unite ale Americii - cea mai mare economie din lume - ar avea efecte devastatoare asupra sistemului financiar mondial.

Deciziile Congresului au fost blocate, deoarece republicanii din opozitie refuza sa permita o crestere a plafonului datoriei cu exceptia cazului in care este insotita de reduceri profunde ale cheltuielilor guvernamentale.

Democratii insista asupra faptului ca orice acord trebuie sa includa o crestere a taxelor, ceea ce republicanii se opun.

Intre timp, in Europa, guvernele din zona euro se lupta pentru a preveni un default al Greciei, care ar putea avea ca efect destabilizarea economica pe intregul continent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#FMI incapacitate de plata, #FMI default tari, #FMI economie , #FMI