FMI cere modificarea Ordonantei 50, privind comisioanele bancare

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 16:17
2826 citiri
FMI cere modificarea Ordonantei 50, privind comisioanele bancare

Fondul Monetar International a cerut, joi, Guvernului ca Ordonanta 50, privind comisioanele bancare, sa nu se aplice retroactiv.

Fondul cere ca aceasta modificare a Ordonantei sa se faca pana pe 15 decembrie, fiind o conditie ca Romania sa primeasca urmatoarea transa de bani, in valoare de 900 de milioane de euro.

"OUG 50 se va aplica in conformitate cu legea pe care Parlamentul o va aproba. Si este foarte posibil sa aduca modificari, modificari care nu exclud varianta ca sa se introduca un amendament de eliminare a prevederilor care vizeaza contractele in derulare. Nu e o decizie, nu e decizia mea, noi suntem in faza de consultari", a declarat, potrivit Mediafax, Viorel Stefan, dupa discutia cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Acesta sustine ca doar FMI a conditionat acordarea transei de modificarea legislatiei, nu si Comisia Europeana.

"Ar trebui pana in 15 decembrie sa avem OUG 50 modificata intr-o formula agreata de Comisia Europeana, pentru ca, iata, s-a pus din nou in discutie faptul ca, asa cum s-a facut extinderea prevederilor Directivei prin transpunere in legislatie prin OUG 50, ar exista si o posibilitatea de declansare a procedurii de infrigement. Sigur, analiza nu e facuta pana la capat de cei de la Comisia Euroepana, dar e o discutie la zi", a spus Viorel Stefan.

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca spera ca forma finala va minimiza costurile institutiilor de credit si va asigura protectia consumatorului.

"Am avut o intalnire foarte productiva despre problema Ordonantei 50, respectiv cum sa ne asiguram ca va fi garantata atat protectia consumatorului, cat si respectarea legislatiei Uniunii Europene si protejarea sistemului financiar", a spus Franks.

Dezbaterea amendamentelor depuse la Ordonanta 50 a fost suspendata, marti, dupa ce deputatii PNL din Comisia de buget-finante au parasit lucrarile acuzand decalarea abuziva a discutiilor.

"Am parcurs sapte articole si am ramas fara cvorum. Am suspendat sedinta si se va relua cel mai devreme peste doua saptamani", a declarat Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget-finante, pentru Ziare.com.

El a explicat ca amendamentele depuse la ordonanta 50 trebuiau discutate miercuri, dar programul Comisiei a fost schimbat din cauza motiunii de cenzura.

"Pe programul nostru initial am stabilit ca pe 27 vom dezbate ordonanta la comisii. Intre timp s-a modificat programul Camerei. Maine se dezbate motiunea in plen fapt pentru care am decalat pentru ziua de azi. Colegii de la PNL au protestat, spunand ca nu sunt de acord cu modul abuziv in care conducerea comisie a decalat termenul", a precizat Viorel Stefan.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#FMI credite ordonanta, #ordonanta comision credite , #FMI