FMI cere Serbiei sa reduca nivelul cheltuielilor si sa majoreze TVA-ul

Joi, 11 Iunie 2009, ora 22:09
732 citiri
FMI cere Serbiei sa reduca nivelul cheltuielilor si sa majoreze TVA-ul

Serbia ar trebui sa intensifice masurile de majorare a veniturilor publice, a declarat miercuri un oficial al Fondului Monetar International (FMI), adaugand ca nu este acceptabila adancirea deficitului fiscal din cauza recesiunii, fara ajustari fiscale.

"Pe termen scurt, avem nevoie de masuri contingente, precum o majorare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) sau o reducere a salariilor publice, masuri ce sunt dificile din punct de vedere pollitic, dar folositoare", a declarat reprezentantul FMI la Belgrad, relateaza Reuters.

"Trebuie sa convingi piata ca ai un plan bun pe termen scurt, un plan de reducere a cheltuielilor excesive", a spus Lissovolik, la o zi dupa ce Ministerul de Finante a spus ca deficitul fiscal consolidat din perioada ianuarie-aprilie, ce cuprinde guvernele locale, a fost de 27,2 miliarde dinari, sau 289 milioane euro.

Deficitul consolidat este de obicei mai mic decat deficitul bugetar al guvernului central, ce a atins in mai 44,2 miliarde dinari.

In cadrul programului actual de 4 miliarde dolari, menit sa protejeze Serbia de o criza a balantei de plati si sa protejeze dinarul, Belgradul trebuie sa mentina deficitul fiscal consolidat la 35 miliarde dinari, sau aproape 350 milioane euro, la sfarsitul lunii iunie.

Deficitul anual se poate adanci pana la 90 miliarde dinari sau aproape 1 miliard euro, echivalent cu 3% din produsul intern brut (PIB).

Intr-un interviu publicat de saptamanalul Ekonomist, premierul Mirko Cvetkovic a spus ca Serbia are nevoie de un nivel mai mare al deficitului.

"Aceasta este modalitatea de a majora consumul si de a reduce impactul recesiunii", a spus Cvetkovic. Serbia vrea sa ceara Fondului Monetar International sa aprobe un deficit fiscal de 4% din PIB.

Tinta de deficit de 3% a fost realizata pe baza estimarilor ca PIB-ul va scadea cu 2% in 2009, insa indicatorii economici recenti arata ca economia se va comprima cu 6%, cifra folosita in raportul FMI pentru cel mai pesimist scenariu.

Declinul economic de 6% va duce la adancirea deficitului la 4,6% din PIB.

O misiune FMI urmeaza sa ajunga in Serbia in luna august, pentru a evalua respectarea criteriilor acordului incheiat, pas vital pentru eliberarea unei noi transe a imprumutului. Prima transa a creditului, de 1,07 miliarde dolari, a fost acordata Serbiei la mijlocul lunii mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#FMI Serbia TVA, #TVA marit FMI , #FMI