FMI critica ajutorul pentru transportatori: Trebuie deplin compensat cu alte masuri

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 16:57
2976 citiri
FMI critica ajutorul pentru transportatori: Trebuie deplin compensat cu alte masuri

Fondul Monetar International (FMI) nu este acord cu ajutorul promis de Guvern transportatorilor, constand in returnarea catre acestia a 4 eurocenti din acciza suplimentara la carburant de 7 eurocenti.

Oficialii FMI au transmis marti, dupa discutiile cu reprezentantii Ministerului Finantelor, ca ajutorul de stat acordat transportatorilor reprezinta o abatere de la planul stabilit initial de Guvern cu repezentantii institutiilor internationale, au transmis Antena 3 si B1 TV.

Acciza la carburanti: Cu cat au crescut preturile la pompa

Guvernul a anuntat ca va inapoia transportatorilor 4 eurocenti din cei 7 eurocenti reprezentand acciza la carburant care a intrat in vigoare de la 1 aprilie.

Ponta merge inainte cu acciza la carburanti: Masuri de sprijin pentru "transportatorii corecti"

Suma va fi platita trimestrial, pe baza facturii de achizitionare a carburantului. Sprijinul va fi reglementat printr-o ordonanta de urgenta care ar urma sa fie emisa miercuri, potrivit premierului Victor Ponta.

Aceasta exceptare ar trebui deplin compensata cu alte masuri pentru a nu afecta obiectivele fiscale ale Guvernului, a declarat Andrea Schaechter, seful misiunii FMI pentru Romania.

Declaratiile au fost facute intr-o teleconferinta referitoare la aprobarea de catre board-ul FMI a primelor doua evaluari ale acordului cu Romania, potrivit Agerpres.

"Orice recuperare a unei parti din acciza suplimentara la carburant de catre transportatorii din Romania ar trebui deplin compensata cu alte masuri pentru a nu afecta obiectivele fiscale ale Guvernului.

Angajamentul Guvernului pentru 2014 este un deficit bugetar de 2,2% din PIB si orice initiativa fiscala care este contemplata trebuie analizata cu atentie in vederea atingerea acestei tinte si orice modificare in taxare va trebuie compensata astfel incat aceasta tinta sa nu fie pusa in pericol", a aratat Andrea Schaechter, potrivit sursei citate.

Acciza carburanti: Cu cati kilometri vor merge mai putin soferii, cu aceiasi bani

In ceea ce priveste reducerea CAS la anagajator cu 5 puncte procentuale, reprezentantii FMI au mentionat ca aceasta masura ar fi posibila doar din 2015, a mai transmis Antena 3.

Pana atunci, o varianta ar putea fi aplicarea reducerii doar pentru angajatii cu venituri foarte mici, pentru a fi stimulata piata muncii.

Citeste si:
Guvernul bulgar anunță măsuri sociale de un miliard de euro pentru combaterea scumpirilor, la presiunea străzii
Guvernul bulgar anunță măsuri sociale de un miliard de euro pentru combaterea scumpirilor, la presiunea străzii
Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri, 18 mai, o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei bulgare, după proteste de stradă împotriva scumpirilor,...
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...