FMI critica Guvernul Grindeanu, dupa taierile de taxe si cresterile de salarii. Deficitul va fi mult mai mare

Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48
14823 citiri
FMI critica Guvernul Grindeanu, dupa taierile de taxe si cresterile de salarii. Deficitul va fi mult mai mare
Foto: captura video Privesc.eu

Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.

"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.

Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri UE si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc vineri, la BNR.

In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".

"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.

Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.

Deficitul, mult peste prognoza PSD

In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru bugetul pe anul 2018".

Lupta impotriva coruptiei incurajeaza investitiile

De asemenea, seful misiunii FMI in Romania a vorbit despre lupta impotriva coruptiei, mentionand ca tara noastra "a facut progrese si perceptia in regiune si international este pozitiva".

"Lupta impotriva coruptiei va ajuta Romania si prin efectele asupra economiei. Mesajul nostru este ca Romania a facut progrese importante, dar acum este un risc de eroziune a acestor castiguri", a mentionat Reza Baqir.

Acesta a explicat ca lupta contra coruptiei este importanta pentru FMI si pentru ca ajuta la minimalizarea evaziunii fiscale si incurajeaza investitiile.

Nu in ultimul rand, acesta a recomandat Guvernului sa creasca eficienta cheltuielilor publice si sa foloseasca cu precadere fondurile UE, in locul celor nationale.

De asemenea, Baqir a cerut si o mai buna colectare de catre ANAF si o reforma a agentiei si a subliniat ca Romania are un potential cu mult mai mare de colectare a TVA decat in prezent.

Iata si care a fost mesajul FMI la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#FMI avertisment Romania, #FMI Romania cresteri salarii taieri taxe, #concluzii misiune FMI Romania, #FMI lupta anticoruptie Romania , #FMI