FMI critica, Guvernul mai vrea un acord. Teodorovici a cerut BERD sa aplice o lege, ca e mai transparenta

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 23:22
2625 citiri
FMI critica, Guvernul mai vrea un acord. Teodorovici a cerut BERD sa aplice o lege, ca e mai transparenta
Foto: Arhiva Facebook/Eugen Teodorovici

Fondul Monetar International (FMI) va avea urmatoarea misiune in Romania in martie 2016, cand Guvernul ar putea discuta incheierea unui nou acord si termenii acestuia, insa vrea sa rezolve si restantele din vechiul acord, a declarat joi seara ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"FMI vine in martie anul viitor. Pana atunci ramane de implementat ce a ramas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare catre Fond si vom posta ce a ramas de realizat din acordul care s-a incheiat", a afirmat Teodorovici la o intalnire cu jurnalistii.

La vizita din martie, reprezentantii Guvernului ar putea aduce in discutie un nou acord cu FMI, insa vor inainta solicitarea formal atunci cand si Fondul va agrea solutia.

FMI face avertisment dupa avertisment: Bancile au intrat in vizorul creditorului international

FMI avertizeaza Romania: Pericolul de dupa cresterile salariale si reducerea taxelor (Video)

Pentru anul acesta, Guvernul se va incadra in deficitul de 1,86% din PIB (13 miliarde lei), iar pentru anul viitor tinteste un deficit pe ESA sub 3% din PIB.

Calculele realizate impreuna cu reprezentantii FMI privind deficitul bugetar au inclus reducerea dividendelor la 5% din 2016, precum si majorarile de salarii pentru cadrele medicale si profesori, dar nu si pe cele programate pentru anul viitor, care urmeaza sa fie dezbatute in Parlament.

Principalele problemele pe care FMI le-a adus in discutie sunt discrepanta dintre tinta de deficit bugetar recomandata de Fond pentru anul viitor, de 1,5% pe ESA, si nivelul estimat de Guvern, de pana la 3%, dar si problemele din companiile de stat.

Ponta "traduce" comunicatul FMI "pe intelesul tuturor romanilor": In ce consta dezacordul cu Guvernul

"Vrem sa indeplinim si ce a ramas din vechiul acord. Referitor la ordonanta 109 (OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice), nu vom mai accepta exceptii pe lista de companii, decat doua-trei, de la 30 si ceva de companii pe lista", a precizat ministrul.

OUG nr. 109/2011 constituie cadrul legislativ pentru garantarea obiectivitatii si transparentei selectiei managementului si a membrilor organelor de administrare a intreprinderilor de stat.

Iohannis, ingrijorat din cauza FMI. Ponta: Se duce nepregatit la intalniri, i-o fi scris Mihalache notele!

Guvernul a adoptat in mai o ordonanta de urgenta pentru completarea OUG 109, care prevede ca autoritatea tutelara poate desemna, prin decizie sau ordin, administratori provizorii. Durata mandatului administratorilor provizorii este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, fara a putea depasi, insa, 9 luni.

Teodorovici a propus Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bancii Mondiale sa preia intregul proces de aplicare a OUG 109, intrucat institutiile internationale sunt transparente si nu pot fi acuzate de interese. Acestea ar urma sa faca selectia si sa deruleze procedurile pentru alegerea managementului privat la companiile de stat.

Totodata, el a solicitat ministerelor sa-i trimita pana la inceputul lunii noiembrie situatia companiilor pentru a putea intocmi un memorandum cu situatia globala catre institutiile financiare internationale.

FMI spulbera iluzia "acordului flexibil". Conditiile Romaniei pentru modelul polonez

"Banca Mondiala a fost foarte deschisa. Cand am fost la Londra am vorbit cu presedintele BERD, care a fost de acord. Planul este sa facem cooperarea cu BERD si BM anul viitor, iar in 2017 vedem posibile rezultate ale activitatii", a precizat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Teodorovici nou acord FMI 2016, #FMI critici guvern Ponta , #FMI
Comentarii