FMI critica scaderea taxelor: Amanati masurile de stimulare a consumului si investiti in sanatate si educatie

Luni, 14 Martie 2016, ora 16:52
3125 citiri
FMI critica scaderea taxelor: Amanati masurile de stimulare a consumului si investiti in sanatate si educatie
Foto: Captura Youtube/Investors Trading Academy - ITA

Fondul Monetar International (FMI) considera ca un nivel al deficitului bugetar de doar 2,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, comparativ cu 3%, nivelul prevazut in buget, ar reduce vulnerabilitatile Romaniei si ar crea premisele pentru revenirea dezechilibrului bugetar spre un nivel considerat optim in urmatorii ani, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir.

Reprezentantul institutiei internationale a facut mai multe comentarii si in legatura cu politica fiscala a guvernului din acest an. Astfel, noul Cod Fiscal, care a redus mai multe taxe importante de la inceputul acestui an, ofera un stimul intr-un moment in care economia era oricum pe o tendinta de crestere, considera expertii FMI.

FMI, in Romania: Legea darii in plata poate periclita dreptul la proprietate. Exista solutii mai bune

"Cand se realizeaza economii in finantele publice, daca traiectoria datoriei publice este descendenta se pot face economii, bune pentru momentele de criza. Se pot reduce astfel vulnerabilitatile tarii. Un astfel de deficit (precum cel programat pentru 2016, n.r.) ar trebui atins in criza, nu acum. Obtinerea unui deficit de 2,5% in 2016 si 2% in 2017 ne-ar aduce la un nivel de 1,5% considerat optim", a spus Baqir, la conferinta de presa de la finalul misiunii.

"Politica prociclica submineaza posibilitatea de a cheltui cand vremurile nu sunt atat de bune", a completat reprezentantul FMI.

Expertii institutiei internationale considera ca un deficit bugetar de 1,5% din PIB ar permite scaderea datoriei publice si ar genera rezerve bugetare pentru perioadele economice dificile, cand apar socuri.

Seful misiunii FMI a afirmat ca, pentru a reduce deficitul bugetar in 2017 la 2% din PIB, "trebuie amanate masuri ale Codului Fiscal de stimulare a consumului".

"Trebuie implementata treptat o lege a salarizarii bugetare. Amanarea acestora ar putea duce la economii care sa fie cheltuite in sanatate si educatie. In absenta economiilor, masuri care ar majora deficitul, daca nu sunt evitate, vor atrage datorii si cresterea datoriei publice", a mai spus Baqir.

Datele preliminare publicate pana in prezent arata ca, in 2015, bugetul general consoldat a inregistrat un deficit de 1,5% din PIB, in timp ce datoria publica a Romaniei a fost estimata la aproximativ 38,5% din PIB la finalul anului trecut.

Pentru 2016, guvernul a programat un deficit al bugetului consolidat in crestere la aproape 3% din PIB. Bugetul general consolidat cuprinde atat bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cat si bugetele sociale, categorie in care intra bugetul pensiilor publice si cel de somaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#FMI critica Romania scadere taxe impozite, #FMI crestere investitii sanatate educatie Romania , #FMI
Comentarii