FMI: Cu mici exceptii, programul cu Romania a fost un succes

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 18:59
1844 citiri
FMI: Cu mici exceptii, programul cu Romania a fost un succes
Foto: Arhiva

Desi recesiunea a fost mai severa si s-a prelungit mai mult decat s-a estimat initial, ajustarile externe si fiscale substantiale au redus dezechilibrele macroeconomice al Romaniei, restabilind increderea pe piete si stopand iesirile masive de capital, se precizeaza in bilantul acordului inceput cu Romania in 2009, publicat de Fondul Monetar International.

In domeniul fiscal, in pofida unor intarzieri initiale de implementare, s-au realizat reforme majore, programul fiind suficient de flexibil pentru a se adapta evolutiei economice nefavorabile, prin imbinanarea unor masuri in vederea rezolvarii dificultatilor de finantare pe termen scurt cu reforme majore cu un impact fiscal pe termen mediu, pentru consolidarea increderii investitorilor.

"Taxele au fost majorate pentru marirea bazei veniturilor si s-au inregistrat progrese semnificative in reformarea sistemului salariilor bugetare si al pensiilor", se mentioneaza in bilant.

In acelasi timp, ar fi putut fi adoptate masuri aditionale in domeniul taxelor, precum extinderea bazei de impozitare si simplificarea sistemului de taxare, spun reprezentantii FMI.

Nu in ultimul rand, acestia mentioneaza ca o mai buna absorbtie a fondurilor europene ar fi accelerat recuperea economica.

FMI apreciaza eforturile bancii nationale, care a reusit sa obtina un echilibru intre mentinerea stabilitatii externe si nevoia de a stimula economia pentru a obtine o crestere mai puternica. Totusi, rata ridicata a creditelor neperformante, alaturi contractia economica abrupta, reprezinta un factor ingrijorator.

Potrivit raportului FMI, majoritatea criteriilor de performanta si indicatorii structurali au fost indepliniti, cu exeptia nivelului arieratelor.

Mai multe lectii ar putea fi trase din experienta programului cu Romania, spun autorii raportului, una dintre acestea fiind ca masurile adoptate de autoritati, foarte dificile si uneori nepopulare, pentru a restabili sustenabilitatea pe termen mediu, au fost indispensabile pentru succesul programului.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#acord Romania FMI, #bilant acord FMI, #reforme Romania FMI , #FMI