FMI, cu ochii pe Grecia: Suntem pregatiti sa intervenim

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 21:01
5274 citiri
FMI, cu ochii pe Grecia: Suntem pregatiti sa intervenim
Foto: Arhiva Facebook/Christine Lagarde

Fondul Monetar International (FMI) va urmari indeaproape evolutia situatiei din Grecia si "din tarile vecine" si ramane pregatit "sa-si ofere ajutorul" in caz de necesitate, a declarat duminica directorul general Christine Lagarde, transmite AFP.

Ea a precizat de asemenea ca zona euro este "in pozitie de forta" pentru a face fata urmarilor crizei elene si a mentine "stabilitatea" regiunii.

"Zilele urmatoare vor fi importante (...) FMI va continua sa urmareasca situatia din Grecia si din tarile vecine si ramane pregatit sa-si ofere ajutorul in caz de necesitate", a spus sefa FMI, fara a preciza exact despre ce ajutor este vorba - tehnic sau financiar.

Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de ajutor, care expira marti, in contextul in care guvernul grec va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai (BCE, FMI si Comisia Europeana), care prevede reduceri bugetare in schimbul unui noi ajutor financiar.

Sefa FMI s-a declarat pe de alta parte "dezamagita" de esecul negocierilor cu Atena, dar si-a reafirmat vointa de a continua dialogul cu autoritatile elene.

Atena ar urma totusi sa intampine probleme in a onora rambursarea sumei de 1,5 miliarde de euro pe care trebuie sa o plateasca FMI pana marti, sub amenintarea ca va fi declarata imediat in incapacitate de plata si ca va fi privata de accesul la resursele institutiei.

"Zona euro este astazi in pozitie de forta pentru a raspunde eficient si in timp util evolutiei situatiei", a mai spus Christine Lagarde, precizand ca autoritatile europene s-au angajat sa se foloseasca de "toate instrumentele disponibile" pentru a tine sub control criza elena.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat duminica mentinerea la nivelul actual a imprumuturilor de urgenta acordate bancilor elene, lasand de facto usa deschisa pentru o solutie politica in extremis.

La randul lor, liderii Eurogrupului au afirmat ca raman deschisi reluarii dialogului cu Atena.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Lagarde FMI ajutor zona euro, #Grecia iesire zona euro FMI , #FMI
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
"FMI, cu ochii pe Grecia: Suntem pregatiti sa intervenim"