FMI spune nu Guvernului Romaniei - vezi motivul

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:39
4097 citiri
FMI spune nu Guvernului Romaniei - vezi motivul
Foto: Arhiva

Fondul Monetar International (FMI) se opune intentiei Guvernului de a reorganiza sectorul productiei de electricitate de stat in companii care sa utilizeze mai multe resurse energetice, nu doar cate una, ca in prezent, au declarat, joi, surse din domeniu.

"Oficialii FMI nu au venit cu vreun argument, ci pur si simplu se opun. Cei din Departamentul pentru Energie au aratat ca in toata Europa exista companii care utilizeaza un mix de resurse, nu mai exista nicaieri companii doar cu o sursa, cum sunt la noi Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice.

De cate ori a fost vorba de acest proiect, cei de la FMI s-au opus si nu spuneau decat ca este necesara privatizarea majoritara a acestor companii. Listarea unor pachete minoritare este o concesie pe care ne-au acordat-o, intrucat ei au cerut inca de anii trecuti privatizarea majoritara", au spus sursele citate.

Anterior, tot joi, in cadrul unei conferinte, ministrul Energiei, Constantin Nita, a declarat ca Departamentul pentru Energie nu a renuntat la planul de reorganizare a sectorului productiei de energie in mai multe companii care sa utilizeze un mix de resurse energetice.

"Nu am renuntat si n-o sa renunt niciodata la mixul energetic", a spus ministrul, intrebat care sunt planurile sale in acest sens.

In acest moment, sectorul productiei de energie de stat este impartit in mari producatori care folosesc apa - Hidroelectrica, sursele nucleare - Nuclearelectrica, carbunele - Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, centrale pe gaze - precum Electrocentrale Bucuresti.

Cand se vor lista companiile energetice

Totodata, Nita a anuntat in aceeasi conferinta ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate la bursa in iunie, iar Complexul Energetic Oltenia, in octombrie.

Insa, in calendarul agreat cu FMI in urma ultimei vizite, cea din noiembrie 2013, listarea CE Oltenia fusese stabilita tot pentru vara anului 2014.

"FMI nu a agreat inca amanarea listarii Complexului Oltenia pentru luna octombrie. Vom discuta pe aceasta tema la urmatoarea vizita a FMI, care incepe peste o saptamana", au mai spus sursele mentionate.

FMI ne va vizita saptamana viitoare

O misiune a Fondului Monetar International va vizita Bucurestiul in perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013, a declarat, joi, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Delegatia FMI vine, din nou, in Capitala - rezolva probleme neterminate

"Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile in reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masurile de compensare a deficitului de venituri in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibil, astfel incat sa se asigure tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a precizat acesta.

Potrivit unui comunicat al Fondului Monetar International, misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, se va desfasura in comun cu echipele de experti ai Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale.

Acestia se vor intalni, pe langa autoritati, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#FMI masura Guvern productie electricitate, #FMI productie electricitate, #masura productie electricitate, #listare companii energetice, #listare companii energie , #FMI