FMI: Datoriile bancilor si guvernelor din zona euro pun presiuni la nivel global

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 21:22
1428 citiri
FMI: Datoriile bancilor si guvernelor din zona euro pun presiuni la nivel global
Foto: Novinite

Finantarea bancilor si guvernelor din zona euro, in special din tarile mai vulnerabile, pune presiuni asupra sistemului financiar global, chiar daca stabilitatea se imbunatateste in alte regiuni, potrivit Fondului Monetar International.

Bancile europene trebuie sa-si imbunatateasca dimensiunea si calitatea capitalului lor, pentru a recapata acces la pietele financiare si, probabil, vor avea nevoie de sprijin din partea guvernelor in acest sens, se arata intr-un raport al FMI, citat de Bloomberg.

In acelasi timp, si situatia finantarii unor tari europene este "tensionata", acestea fiind nevoite sa se bazeze din ce in ce mai mult pe investitorii locali pentru a se finanta.

"La baza crizei financiare globale a fost o redescoperire brusca a riscului creditarii. Turbulentele din pietele financiare din zona euro, din ultimele sase luni, sugereaza ca acest proces se desfasoara in continuare", se arata in raportul FMI.

Oficialii institutiei au precizat ca increderea in sistemul bancar nu si-a revenit in multe din tarile avansate. De altfel, la nivel global, institutiile financiare vor trebui sa plateasca datorii in valoare de 3,6 trilioane de dolari, in urmatorii doi ani.

In plus, nivelul mare al datoriilor reprezinta un punct vulnerabil pentru multe state dezvoltate. Pe langa datoriile suverane si cele din domeniul bancar, acestea includ si datoriile gospodariilor din Statele Unite si Spania, precum si datoriile unor companii din unele tari din zona euro si din Japonia.

"Este nevoie de un set de masuri - inclusiv cresterea capitalului, restructurarea sa, marirea transparentei bancilor in privinta riscurilor - pentru a rezolva vulnerabilitatile din sistemul bancar", se arata in raportul FMI.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#datorii banci zona euro, #datorii suverane zona euro, #finantare tari zona euro, #FMI datorii , #FMI