Ziare.com

FMI: Esecul privatizarii CFR Marfa, un pas inapoi (Video)

de Constantin Pescaru
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 10:46

   

FMI: Esecul privatizarii CFR Marfa, un pas inapoi (Video)
Fondul Monetar International (FMI) considera ca esecul privatizarii CFR Marfa este un pas inapoi pentru programul de reforme si ca Romania trebuie sa isi reduca povara fiscala.

"Nefinalizarea privatizarii CFR Marfa e un pas inapoi, iar reluarea procesului va dura ceva, deci noul termen limita ar fi anul 2015. Obiectivul Guvernului este de a creste eficienta sectorului de transporturi, e foarte important sa aduca investitii private. Guvernul incearca sa gaseasca un investitor strategic, termenul e unul maxim, in mod clar daca se face mai devreme de atat si cu celeritate e bine si va fi mai bine vazuta.

E bine sa se faca cum trebuie si e important ca sa fie restructurata si sa nu acumuleze arierate suplimentare. Obiectivul in mod clar e unul prevazut, e stabilit, anume de restructurare, insa Guvernul trebuie sa ia in considerare toate optiunile.

Eu cred ca planul poate sa functioneze, dar daca acestea nu vor merge, atunci Executivul isi va reconsidera optiunile", a spus Andrea Schaechter, seful Delegatiei Fondului Monetar International, la conferinta organizata la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cu prilejul incheierii misiunii in tara noastra.

Intrebata cine a fost de vina pentru acest esec, ea nu a dat un raspuns direct, precizand ca a fost un proces dificil si oarecum nou, avand in vedere ca tara noastra nu a mai facut o privatizare majoritara de foarte multa vreme.

FMI vrea sa faca lumina in privatizarea CFR Marfa - Intalnire cu GFR

"Ce e important e sa tragem niste invataminte si sa o folosim ca experienta, incertitudini au existat, insa acum e mai important sa mergem mai departe si sa facem o privatizare de succes", a subliniat sefa misiunii FMI.

Anterior, luni seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat ca se va face o noua strategie de privatizare pentru compania CFR Marfa, care va trebui aprobata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. In plus, procesul de restructurare va incepe in luna decembrie.

Chitoiu: Privatizarea CFR Marfa va ajunge din nou in CSAT (Video)

De ce a esuat privatizarea CFR Marfa

Privatizarea CFR Marfa a esuat, pe 14 octombrie, dupa ce nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, in seara aceleiasi zile, ca ministerul pe care il conduce si-a indeplinit obligatiile.

Pe 27 octombrie, ministrul a spus ca a invatat o lectie in urma escului privatizarii CFR Marfa: "O privatizare serioasa, de succes, nu se face in termen atat de scurt, o privatizare serioasa se face in cel putin un an si jumatate, doi ani".


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 703 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Doar atit ati retinut din Conferinta de presa?

Faptul ca Guvernul Ponta s-a incadrat in parametrii stabiliti, nu l-ati retinut?

 

Aceasta parasuta baga mai tare Romania in ceata!

omul cu pantofii gauriti cel putin stia meserie!

nu numai ca sa incadrat dar...

chiar ia si depasit....
nu cetatene???

Expertiza FMI

ne arata foarte clar urmatoarele: FMI nu propune niciodata un plan (de dezvoltare) pe termen mediu sau lung. "Strategiile" FMI se bazeaza pe o idee mai mult decat simpla: imaginea tarii la momentul curent, si mijloacele prin care tara, la momentul curent, poate iesi din "impasul financiar" in care se presupune ca s-ar afla. In niciun scenariu FMI ideea de crestere economica nu este valorificata. In orice scenariu, punctul central este stagnare!

Asa se poate motiva si necesitatea vinderii CFR Marfa (desi ar fi mai profitabila reformarea CFR Marfa, iar FMI ar putea "aloca" bani pentru o asemenea reforma). Asa se poate motiva si necesitatea "vinderii" resurselor, etc...

Un guvern care VREA ca Romania sa progreseze si POATE actiona pentru indeplinirea acestui tel nu va avea niciodata nevoie de "sfaturile" FMI. Avem insa ghinionul ca, de 6 ani deja, sa avem doar guverne care fie nu VOR, fie nu POT.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor