Ziare.com

FMI face scenarii si pentru o depreciere a leului de 15 - 20%: Bancile, grav afectate

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:08

   

FMI face scenarii si pentru o depreciere a leului de 15 - 20%: Bancile, grav afectate
Fondul Monetar International avertizeaza, in raportul board-ului efectuat in urma celei de-a sasea evaluari, ca, in cazul unei deprecieri a ratei de schimb valutar de 15 - 20 la suta, portofoliile bancilor ar avea serios de suferit.

Romania are puternice legaturi comerciale si financiare cu zona euro, exporturile catre Germania, Italia si Franta reprezentand aproximativ 40 la suta din totalul exporturilor, se arata in raport.

In acelasi timp, sistemul bancar este detinut, in cea mai mare parte, de banci-mama din uniunea monetara.

"O depreciere a ratei de schimb de 15 - 20 la suta ar putea afecta puternic portofoliile bancilor", se precizeaza in raportul publicat pe site-ul FMI.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!Cu toate acestea, FMI nu face estimari atat de sumbre pentru leu, in urma evaluarii reiesind ca rata de schimb este corelata cu fundamentele economice, existand chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic. Daca se ia in calcul echiliburul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.

FMI: Romania risca o scadere economica de 5 la suta. Vezi in ce conditii

Oficialii FMI recomanda Bancii Nationale a Romaniei sa evite interventia excesiva in cursul de schimb valutar, dupa stabilizarea ratei de schimb, astfel incat sa permita o depreciere a leului, atat timp cat rata inflatiei ramane in tinta.

Nu in ultimul rand, oficialii FMI estimeaza ca prelungirea instabilitatii politice ar putea dauna nu doar luarii unor decizii importante pentru economie si implementarii programului agreat, dar si costurilor de finantare, in timp ce ar conduce la o depreciere si mai mare a ratei de schimb valutar.

Din cauza crizei politice, iesirile de capital au crescut, conducand la o depreciere a ratei de schimb de aproximativ 3,5 la suta, in acest an, comparativ cu 2% in perioada similara din 2010 - 2011.

T.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3520 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta da lovitură electorală!

.

 

Nu va speriati domnu Ponta. Facem ca pe vremea lui Nicu:

ii dam 4 gauri si il vindem ca nasture, cu 1.50 bucata! 50% cistig cu numai 4 gauri! Continuati guvernareala dvs. nu va uitati in gura astora! Si mai faceti un referendum, ca totul este din cauza lui Traian! El a minarit toatat sandramaua parlamentara...

FMI castiga mult din mentinereparitate din datorie

FMI nu poate fi echidistant castigand f mult din paritate. Sa se dea analiza la cineva care nu are de castigat din mentinerea paritatii. Avem aprox 35 miliarde de euro datorie la FMI din cauza paritatii in crestere daca nu se renunta la apritate si nu se trece la devalorizare. industria sufera la fel, oamenii dunt datia afara de la locul de munca, somaj, incepe plata in natura si criza isi arata coltii. fmi castiga si nu-i pasa nici de locuri de munca nici de crzia nici de altele cand ei fac bani byuni din mentinere paritate.

fmi catsiga multi bani din paritate romania pierde multi bani

FMI catiga mult din mentinerea legaturii leu euro, Romania pierde. nu le mai pica fabrici, uzine, etc si datoria nu se mai mareste. Bugetul Romaniei aprox:35miliarde $ datorie la FMI, 10 miliarde euro pe an paritate leu euro, 6 miliarde euro pe an salarii. Deci daca se mentine paritatea trebuie sa ne indatoram mai mult la fmi , mai mult de plata la ei apoi sa vindem uzine etc..... industria pierde la paritate precum se vede in Grecia si Spania cu aceeasi paritate, somaj 20%. Argentian , Brazilia, Mexicc au avuit crize similare cand si-au legat moneda de dolar.

Sa se dea lege sa se treaca datoriile de pe euro pe lei sau sa se ajute populatia cu datorii in euro cumva altfel, inainte la costul real al leului caci lumea nu mai poate subventiona o minciuna cu 10 miliarde de euro si apoi sa fie dati afara de la lucru sa se subventiioneze paritatea. Un leu adevarat este ceea ce vrea Romania, nici subevaluat nici supraevaluat, cat e piata atat trebuie

Sau cu alte cuvinte FMI le arata pisica politicienilor din Romania!

.

 

Cum Grasutule, sa le arate "pisica"? Ce sintem strip-teseuse?

Sa stiti si dvs. lui Ponta ii arata pisica doar Daciana! Si nu tot timpul, numai cind nu face boacane si vine cu genunchii julitai acasa... Ce traba are Victoras cu alte pisici? Ce, este veterinar? Nu. Este dottore in drept! Neseriosule, te pup!

uslasii o sa duca romania de caruta daca obtin majoritate

absoluta, sper ca destui romani sa se trezeasca pina pe 9 dec

 

Sa se ajute cei cu credite in euro

Sa li se dea posibilitatea de a-si transforma creditele in lei. Daca li se da posibilitatea de a-si transforma creditele in lei eventual cu dobanda subventionata, in loc sa dam la FMI dam la oameni, nici cu bancile nu o sa mai fie problema. Devalorizare: fmi sufera, Europa nu mai primeste uzine, fabrici etc..., somajul scade in Romania, industria creste in Romania, oamenii nu mai sunt dati afara in Romania , Romania castiga

Teodora Bodeanu,

Cand mai scrii astfel de articole, nu le mai pune titlul!
Majoritatea il vad scris mare si, tipic romanesc, comenteaza fara sa mai citeasca si continutul!

 

Sa alegem Romania nu FMI. Fie fmi grav afectat fie Romania

Cand va aparea si pozitia Romaniei in ziare? fmi e banca si va fi grav afectat de devalorizare neridicandu-si datoria Romaniei peste 35 miliarde de euro cat e acum cand toate salariile sunt pe la 6 miliarde . Ca fmi sa nu se considere lezat poate ca Romania va trebui sa isi mareasca datoria, sa faca somaj mare, criza si altele.

Ca banca FMI sa fie nelezata Romania va trebui sa creasca datoria

FMI va fi nelezat daca Romania va vinde fabrici si uzine in contul datoriei care va creste fara devalorizare, daca va accepta criza, daca va accepta somaj de vreo 20%+ , daca va accepta saracia , daca va accepta demolarea inbdustriei proprii , etc...

 

Romanii sa aiva servici sau banca FMI sa fie nelezata

Tu ce alegi?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor