Ziare.com

FMI: Inca 300.000 de someri in Romania pana anul viitor

Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 14:08

   

FMI: Inca 300.000 de someri in Romania pana anul viitor
Rata somajului va ajunge la 9,6% in acest an si la 10% in 2010, conform raportului Fondului Monetar International referitor la prima evaluare a acordului de imprumut cu Romania.

In conditiile in care raportarile privind somajul au la baza o populatie activa de 9,1 milioane de persoane, inseamna ca pana la sfarsitul anului Romania va ajunge la 873.000 de someri, cu 246.000 mai mult decat cifra raportata la sfarsitul lui septembrie, conform Capital.

In 2008, Romania a avut o rata a somajului de 4%, iar in 2007 - 4,2%. Rate ale somajului peste 10% s-au mai intalnit, in Romania, in '94-95, '99-2000 si in 2002.

Agentia Nationala a Fortei de Munca (ANOFM) a raportat un numar de 625.000 de someri in septembrie si o rata a somajului de 6,9%.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Cheltuieli in scadere

Potrivit prognozei FMI, nivelul general al cheltuielilor bugetare va trebui sa scada, procentual, de la 39% din PIB, cat reprezinta prognoza estimata pentru sfarsitul acestui an, la 37,7% din PIB, la nivelul lui 2010.

Cheltuielile de personal trebuie, de asemenea, sa scada cu 0,3% din PIB, de la 9% la 8,7% din PIB. In termeni nominali, insa, cheltuielile sunt putin mai mari, dat fiind un Produs Intern Brut estimat pentru anul viitor de 525 de miliarde de lei, fata de 497 de miliarde in acest an.

Astfel, daca pentru acest an Fondul estimeaza cheltuieli de personal totale in valoare de 44,9 miliarde de lei, anul viitor ele trebuie sa se situeze la 45,5 miliarde, avand deci o crestere de doar 600 de milioane de lei la nivelul intregului an, pentru tot personalul bugetar.

Deficitul scade

Deficitul bugetar prognozat pentru anul viitor este 5,9% din PIB, in scadere fata de tinta de 7,3% fixata pentru acest an.

Dupa scaderea economica revizuita la 8,5% pentru acest an, Fondul estimeza o crestere de 0,5% pentru anul viitor.

Inflatia, ca medie anuala, va scadea de la 5,5%, estimata pentru acest an, la 3,6%. Salariul mediu va avea o crestere nominala de 3,8%, deci cu putin peste rata infatiei.

Totusi, ritmul de scadere nu este de natura sa permita Romaniei sa se inscrie in criteriile de la Maastricht, esentiale pentru adoptarea viitoare a euro: pentru 2011, Fondul estimeaza un deficit de 4,2% din PIB, mult peste limita de 3%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1422 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de unde dracu

9,1 mil. pers .active???se refera la toti romanii din lumea larga??..la fel ca si datoria externa.de 2500 de euro pe cap de roman????....bai pamblicarilor!populatie activa in ro nu trece de 3 mil din care jumatate bugetari...restul si-au luat lumea in cap si cotizeaza in tarile de adoptie..iar datoria pe cap DE CONTRIBUABIL trece de 15000 de euro pe cap de roman platitor CARE ESTE INCA IN ROMANIA....ca doar nu o sa plateasca bunicul de 85 de ani sau fiul meu de 10 ani....si viitorul este negru prin prisma platitorilor de impozite din ce in ce mai putini si exodului(indreptatit de fapt,nu poti cotiza la nesfarsit la furaciunile politicienilor)...e groasa!mai groasa ca niciodata..adio!

 

PERFECT COMENTARIU,,MAI SANT ROMANI SI CU SCAUN LA CAPATZINA,,,

MAI REALISRTI,,,,,,,,,

Si CINE spuneti ca este la...timona Romaniei, d-lor politicieni ( ca tot avem capitan de nava in ...' frunce ' ) ?!...

Romani, odata semnat acordul cu sacalii de la FMI si BM, Tara Romaneasca si-a pierdut independenta economica ! Politicienii romani de toate orientarile sunt tradatori de neam si tara si ne-au vandut camatarilor internationali ! Nu va ( mai ) faceti iluzii : daca nu ne facem singuri ordine in propria gospodarie, nu vine nimeni ( DEZINTERESAT ) s-o faca ! Trebuie ca, inainte de alegerile prezidentiale, atat partidele, cat si candidatii la functia suprema in stat, sa faca publice acordurile cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca tot romanul sa inteleaga cat si cui datoreaza, pe cata vreme si cate sacrificii mai trebuie sa faca. Numai asa vor putea vota romanii in cunostinta de cauza ! Altfel, nu va mai fi decat o solutie : inca o REVOLUTIE ! Una adevarata, de data asta, cu mii de ciocoi dupa gratii, aplicarea legii lustratiei ( interzicerea la functii publice a celor care au condus inainte si dupa '89 ! ), instituirea statului de drept, in care LEGEA ESTE ACEIASI, de la vladica la opinca ! Asa sa ne ajute Dumnezeirea !

 

V-ati imprumutat? Ati votat?

Ce atata Miorlau Miorlau? Lasind la o parte CRIZA MONDIALA, daca nu te-ai fi imprumutat sa-ti iei masina, casa si excursii, ai fi votat pentru niste oameni cu cap, si TI-AI FI AJUTAT CONATIONALII MAI PUTIN DOTATI, nu am fi aici acum.

cbs

Semnati petitia pentru a forma Comunitatea Romanilor cu Bun-Simt

www.petitieonline.ro/petitie-p55954054.html

Pentru toti romanii care vor sa schimbe lucrurile in bine, in Romania. Pentru romanii inteligenti, curajosi si cu bun-simt. Trebuie sa ne unim, pentru ca unde-s multi puterea creste. Spuneti si prietenilor de aceasta petitie.

Puteti accesa si blogul CRBS
www.crbs.blog.com

 

Sa fie la Washington nu la noi....

Toti evreii trebuie trimisi in somaj.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor