FMI incepe o noua misiune la Bucuresti

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 07:37
965 citiri
FMI incepe o noua misiune la Bucuresti
Foto: Arhiva

O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) va fi prezenta, incepand de miercuri, la Bucuresti, pentru a patra evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Misiunea FMI se va afla la Bucuresti in intervalul 25 ianuarie-6 februarie 2012, perioada in care se va intalni cu autoritatile romane, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.

Reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a precizat, cu ocazia misiunii anterioare, desfasurata in perioada 25 octombrie-7 noiembrie 2011, pentru cea de-a treia evaluare a acordului, ca statul roman a indeplinit toate conditiile si se afla in parametri stabiliti.

"Turbulentele financiare si economice regionale au afectat grav prognozele", FMI estimand un avans de 1,8% al economiei romanesti in acest an, in scadere fata de ultimele previziuni ale institutiei care indicau o crestere de 2% in 2012, potrivit raportului de tara elaborat de FMI dupa cea de-a treia evaluare a acordului cu Romania publicat marti.

De asemenea, autoritatile vor atinge tintele de deficit pentru perioada 2011-2012, insa este necesar sa se insiste pe reformele structurale. Tinta de deficit pentru 2011, de 4,4% din PIB, va fi atinsa. Tinta de deficit pentru 2012 este de 1,9% din PIB, se mai precizeaza in documentul oficial.

La sfarsitul anului 2011, Guvernul a aprobat o contributie de 781,2 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) din partea Romaniei pentru majorarea capitalului social al FMI, in cadrul masurilor pentru salvarea zonei euro.

Acordul stand-by dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, pe o perioada de 24 de luni, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. De asemenea, Romania are in desfasurare un acord preventiv cu UE in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#misiune FMI, #acord preventiv, #imprumut FMI , #FMI