FMI, "inger sau demon"? Romania mai mult a pierdut - Analisti

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 23:02
2209 citiri
FMI, "inger sau demon"? Romania mai mult a pierdut - Analisti

Sintagme precum "credibilitatea in fata investitorilor" au fost folosite de politicieni foarte des in ultimii ani pentru a justifica de ce Romania accepta conditiile aspre ale acordului cu Fondul Monetar International.

Cu toate acestea, beneficiile Romaniei in urma acordului cu Fondul sunt puse la indoiala de tot mai multi lideri de opinie din tara noastra, dar si din strainatate.

Mai mult, cunoscutul investitor si analist financiar american, Jim Rogers, a declarat ca Romania nu ar trebui sa asculte de sfaturile Fondului Monetar International, care "nu are niciodata dreptate":

"Nu stiu ce fel de acord are Romania cu FMI. Din pacate, nu ar trebui sa ascultati sfaturile FMI. Poate sunteti nevoiti sa faceti asta, poate aveti nevoie de un imprumut, dar nu e o modalitate de a te imbogati".

Si analistii romani sunt de acord cu viziunea lui Rogers. Analistul economic Mircea Cosea este de parere ca raporturile cu FMI nu au dus la rezultatele scontate. Mai mult, faptul ca am reintrat in recesiune trebuie pus pe seama Fondului, care timp de trei ani a refuzat sa mareasca consumul si sa impuna o relaxare a fiscalitatii pentru crearea de locuri de munca:

"Eu as da 30 de puncte ca efect bun si 70 de puncte ca efect negativ. Aceasta incredere pe care o capatam prin aranjamentele cu FMI dau impresia unei stabilitati economice prin existenta unui garant. Doar ca stabilitatea pe care o impune unei tari acest garant duce pana la urma la reducerea economiei, la inchistarea mediului economic, la reducerea pietei interne.

Deci, pana la urma, pentru un investitor strain, echilibrarea pe care o face din punct de vedere statistic FMI, nu are nicio valoare in economia reala, pentru ca aceasta se stabilizeaza prin restrangere si inchistare, nu prin dezvoltare", a declarat pentru Business 24, analistul economic Mircea Cosea.

Mai mult, consultantul financiar Ionel Blanculescu crede ca plecarea lui Jeffrey Franks din fruntea misiunii FMI in Romania nu este intamplatoare, ci o consecinta a greselilor pe care le-a facut in cadrul acordului cu tara noastra.

"Nu putem generaliza la nivelul FMI non-performanta, insa faptul ca FMI a girat in Romania un plan de austeritate eronat, care a afectat economia Romaniei, este confirmat de FMI. Nu cred ca e intamplatoare plecarea lui Jeffrey Franks din fruntea misiunii FMI din Romania", a declarat Ionel Blanculescu.

Citeste mai multe despre FMI, "inger sau demon"? Romania mai mult a pierdut - Analisti pe Business24.ro.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: Ziare.com