FMI intervine in scandalul Basescu-Ponta: Ar accepta rediscutarea masurilor din acord

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 11:55
3382 citiri
FMI intervine in scandalul Basescu-Ponta: Ar accepta rediscutarea masurilor din acord
Foto: romanian.ruvr.ru

FMI stie de dezacordul presedinte-guvern si monitorizeaza situatia din Romania, asteptand decizia partii romane privind eventuale modificari, inainte de a prezenta memorandumul pentru aprobarea conducerii Fondului.

"Echipa FMI monitorizeaza evolutiile si asteapta o decizie a autoritatilor daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, inainte de a supune spre examinare pachetul de masuri conducerii FMI", se arata intr-o declaratie oficiala trimisa Agerpres.

FMI spune ca urmareste situatia din Romania, fiind constient ca exista disensiuni intre centrii de putere politica din Romania. "Suntem constienti de dezacordul dintre presedintele Traian Basescu si Guvernul Romaniei privind masurile specifice ce vor fi folosite pentru a ajunge la acest obiectiv", spune comunicatul FMI.

Potrivit pozitiei oficiale a FMI, scopul acestui acord cu Romania este limitarea deficitului fiscal.

Ponta, despre declaratiile lui Basescu pe tema memorandumului cu FMI: Lipsa de discernamant

"In timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By incheiat de Romania cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB in 2014".

Reactia FMI vine dupa ce Traian Basescu a anuntat oficial luni seara ca nu va semna memorandumul convenit de guvern cu FMI, principalul motiv fiind dezacordul sau pricind cresterea accizei cu 7 eurocenti la carburanti.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

In cursul diminetii de marti, si Comisia Europeana a reactionat printr-un comunicat in care arata ca Romania trebuie sa isi urmareasca obiectivele bugetare si sa adopte ample reforme structurale.

"Indiferent ce alegere face Romania, este esential ca tara sa continue punerea in aplicare a recomandarilor emise de catre Consiliul Uniunii Europene in iulie.

Disputa Basescu-Ponta, transata de Comisia Europeana: Prima reactie oficiala a UE

Acestea includ masuri fiscale pentru a asigura atingerea obiectivelor bugetare convenite si ample reforme structurale pentru imbunatatirea capacitatii administrative a Romaniei si pentru a ii ridica potentialul de crestere economica", se arata in comunicatul CE.

Dupa anuntul facut de presedintele Basescu, premierul Victor Ponta a sustinut ca Romania nu mai are practic acord cu FMI si CE, invinovatindu-l pe presedinte de "lipsa de discernamant".

Purtatorul de cuvant al presedintiei, Bogdan Oprea, a comentat la randul lui replica premierului Victor Ponta, spunand ca acordul cu FMI este si ramane valabil, iar premierul "a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care functioneaza acordul Romania-FMI".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#FMI reactie oficiala anunt Basescu, #FMi Basescu dezacord memorandum, #FMI accepta rediscutare acord , #FMI