Opinii: FMI la capatul rabdarii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 11:34
7329 citiri
Opinii: FMI la capatul rabdarii
Foto: Reuters (Arhiva)

Probabil ca acordul cu FMI nu va fi interupt decat peste vointa lui Traian Basescu, ceea ce in acest moment pare imposibil. Dar faptul ca a fost nevoie de o ultima si oarecum intempestiva interventie a sefului statului pentru a debloca impasul in care au ajuns negocierile ne arata ca guvernul Boc a reusit sa-i scoata din minti nu numai pe romani ci si pe reprezentantii FMI.

Si daca ne uitam in urma, acestia au avut fata de Emil Boc o rabadare demna de niste calugari tibetani.

Intai ca FMI nu a venit la Bucuresti din proprie initiativa, ca o forta de ocupatie peste o tara prospera. Supervizarea Fondului a fost conditia pusa de Comisia Europeana pentru a elibera banii solicitati de Bucuresti.

CE stia foarte bine ca nu are mecanismele necesare de supraveghere, iar cel mai strasnic gardian in materie fiscala este FMI. Concomitent a fost incheiat si un acord cu Fondul, prezentat initial ca centura de siguranta si devenit apoi indispensabil pentru plata pensiilor si a salariilor.

De cand a inceput derularea acordului cu FMI si CE partea romana nu a indeplinit decat una dintre conditii - mentinerea deficitului bugetar in limita convenita prin intermediul unor masuri draconice de austeritate sau, dupa cum prefera sa le numeasca BNR, de ajustare, insa in niciun caz anticriza. Setul de masuri incluse in acordul cu FMI este insa mult mai larg si in cea mai mare masura ratat.

Ar fi trebuit sa avem deja o noua lege a pensiilor, insa ea de-abia s-a intors in Parlament unde dezaterile vor fi reluate de la capat. Ar fi trebuit sa avem o noua lege a salarizarii bugetarilor, care nici macar la nivel de proiect nu a fost finalizata, dupa ce anul trecut guvernul si-a asumat raspunderea pe una complet inaplicabila.

Sectorul bugetar ar fi trebuit deja restructurat, ceea ce nu s-a intamplat si va crea mari probleme incepand cu 1 ianuarie. Atunci, in urma reducerii numarului de bugetari, cei ramasi ar trebui sa revina la salariile dinainte de amputari, asa cum prevede si ordonanta de urgenta data in vara si decizia ulterioara a CCR.

Ar fi trebuit sa avem deja macar o schita articulata de buget pe anul viitor si nu avem. Datoriile cate firmele private ar fi trebuit achitate dupa ce deja guvernul a obtinut nenumarate amanari ale acestor plati restante. Cere si acum o noua amanare, insa fara achitarea acestor datorii sectorul privat ramane cu o perna sufocanta pe jumatate de gura. Sa ne miram ca nu mai are cu ce sa alimenteze bugetul de stat?

Acum, Guvernul vrea sa reduca cota unica si contributiile CAS pentru a mai da nitel aer firmelor si a mai salta consumul prabusit. Foarte corecte initiative, insa nu a putut convinge FMI ca are cu ce sa acopere gaura bugetara care inevitabil se va forma.

Sigur, daca Executivul ar fi fost in grafic cu celelalte conditii si FMI ar fi putut sa creada in solutiile avansate pentru a acoperi aceasta gaura. Dar Guvernul Boc nu mai este demult credibil pentru ca nu a reusit sa faca mai nimic din ce a promis si si-a propus.

A aparut, colac peste pupaza, si problema Ordonantei 50 referitoare la comisioanele bancare. Teoretic, cei care spun ca FMI nu ar fi trebuit sa se amestece in aceasta chestiune, mai precis sa se opuna aplicarii noilor prevederi si contractelor aflate in derulare, au dreptate. Practic insa, exista doua aspecte care schimba datele problemei.

In primul rand, prin acordul cu FMI Bucurestiul se angajeaza sa nu modifice o vreme legislatia in domeniul bancar.

Apoi, FMI se teme ca aplicarea legii si asupra contractelor in derulare ar provoca un soc in sistemul bancar, tradus in pierderi de milioane de euro. De cand a inceput criza, Romania a avut de fapt un singur atu: sistemul bancar foarte stabil. Am fost una dintre putinele tari UE in care statul nu a fost nevoit sa injecteze bani in acest sistem pentru a preveni prabusiri cu costuri mari. A dinamita acum exact acest atu este o nebunie.

Sigur ca pentru guvern este cumplit de greu sa renunte la una dintre putinele reglementari care i-au mai saltat un pic popularitatea, dar pretul ar putea fi cu mult prea mare. Pana la urma, tot anul 2009 Emil Boc n-a facut decat sa se gandeasca la considerente electorale, macar acum ar trebui sa faca ce trebuie daca nu vrea sa intre in istorie drept groparul Romaniei.

Dar, pana la urma, nimeni nu ne tine legati cu lantul de FMI. Acordul poate fi rupt oricand, fluxul de bani de la Washington si de la Bruxelles inceteaza si Romania este libera sa faca ce vrea si sa se descurce pe cont propriu. Poate?

Mugur Isarescu de-abia a atras atentia ca suntem la limita creditarilor ieftine si asta avand inca FMI in spate. Fara aceasta garantie chiar si imprumuturile scumpe ar putea deveni mari probleme.

FMI nu cere nimic irational. Isi protejeaza banii investiti cerand Romaniei sa mentina un curs prudent si corect, fara a fi interesat, ce-i drept, de considerente electorale. Si cred ca Romania are nevoie de o astfel de atitudine infinit mai mult decat de populismele iresponsabilei clase politice de la Bucuresti.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#fmi Romania, #negocieri FMI Guvern Boc, #Romania acord FMI , #FMI