Ziare.com

FMI: Monitorizam atent situatia din Romania, asteptam sa se hotarasca

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 14:36

   

FMI: Monitorizam atent situatia din Romania, asteptam sa se hotarasca
Fondul Monetar International (FMI) monitorizeaza atent evolutia situatia din Romania si asteapta ca Guvernul sa decida daca vrea sa modifice angajamentele asumate pentru a le propune spre aprobare boardului executiv, a declarat joi directorul al Departamentului de Comunicare al FMI.

Gerry Rice a precizat ca, in timpul ultimei misiuni, FMI si Guvernul Romaniei au ajuns la un numitor comun privind politicile necesare pentru finalizarea primei evaluari a acordului stand-by, inclusiv cele prin care se va atinge tinta de deficit bugetar, masuri care urmeaza sa fie supuse spre aprobare boardului executiv al Fondului.

Rice a fost intrebat cum comenteaza ultimele evenimente din Romania pe marginea acordului.

"Cunoastem faptul ca exista divergente in Guvern pe tema masurilor specifice care trebuie implementate pentru a atinge tinta de deficit bugetar.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Monitorizam atent evolutia lucrurilor si asteptam o decizie a autoritatilor daca doresc sa modifice politicile necesare pentru a atinge tinta de deficit, inainte ca pachetul de masuri sa fie inaintat spre aprobare boardului executiv", a spus oficialul FMI, intr-un briefing de presa la Washington.

Rice a mai spus ca nu poate cunoaste perioada cand va avea loc o noua vizita a FMI in Romania.

"Suntem convinsi ca autoritatile isi vor respecta angajamentele privind elementele-cheie din acord, astfel incat prima evaluare sa fie finalizata. Nu pot da un termen privind urmatoarea vizita a misiunii", a precizat reprezentantul Fondului.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, va merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) posibilitatea ca acciza de 7 eurocenti sa fie aplicata doar pentru benzina, iar accizarea motorinei sa fie amanata cu trei luni.

Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca CE este pregatita sa analizeze masuri alternative venite din partea Guvernului Romaniei, care sa aiba acelasi impact bugetar cu cel al accizei suplimentare.

"Speram ca in Romania sa se ajunga la un acord. (...) Noi suntem pregatiti sa analizam propuneri alternative care sustin cresterea economica si care au un impact bugetar echivalent", a precizat Simon O'Connor.

Presedintele Basescu a respins memorandumul cu FMI din cauza accizei la carburanti

Presedintele Traian Basescu a anuntat pe 2 decembrie ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana din cauza ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.

Seful statului a subliniat ca nu-si va asuma aceasta masura, pe care a catalogat-o "antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si impotriva sanselor de relansare a economiei".

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat, in aceeasi zi, ca acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) nu mai este operational in conditiile in care Memorandumul cu institutia financiara internationala nu se poate incheia daca nu este semnat de presedintele Basescu.

Potrivit ministrului citat, in cazul in care aceasta situatie se va prelungi, principala consecinta va fi cresterea costurilor la care se va imprumuta Romania.

Board-ul FMI care urma sa valideze evaluarea acordului cu Romania era programat pentru 18 decembrie.

Ponta asteapta raspunsul CE

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca inca asteapta raspunsul Comisiei Europene cu privire la amanarea suprataxarii motorinei cu 7 eurocenti pentru trei luni. Guvernul spera sa primeasca un raspuns favorabil pana miercuri, pentru a putea schimba Codul Fiscal.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor