FMI, multumit de Romania. Vezi la ce concluzii s-a ajuns la evaluare

Luni, 01 August 2011, ora 10:50
3725 citiri
FMI, multumit de Romania. Vezi la ce concluzii s-a ajuns la evaluare
Foto: TVR 1

Salariile bugetarilor ar putea inregistra o crestere "modesta" in perioada urmatoare, datorita faptului ca au fost mentinute sub control cheltuielile curente, a declarat, luni, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks.

"Tinta de deficit a primului semestru a fost atinsa cu o marja lejera si suntem pe traiectoria buna pentru a atinge tinta de 4,4% din PIB pentru intregul an. Veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate. Cheltuielile curente au fost mentinute sub un control strans, datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor in sectorul public in lunile care urmeaza", a declarat Jeffrey Franks in cadrul unei conferinte de presa, la finalul misiunii de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Reprezentantul FMI a adaugat ca guvernul va trebui sa ia o decizie cu privire la momentul cresterii salariale si a cuantumului de crestere, in functie de posibilitatile bugetare din momentul respectiv.

"Nu putem face o promisiune specifica in acest domeniu. In guvern s-a luat o pozitie foarte responsabila cand au spus ca s-ar putea sa fie spatiu. Este crucial sa se intample doar daca se poate intampla o reducere corespunzatoare a numarului de angajati in sectorul public. Inca exista supraangajare in sectorul public", a precizat Franks.

In cadrul misiunii de evaluare, reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale au ajuns la concluzia ca Romania si-a indeplinit cea mai mare parte din tintele impuse in cadrul acordului. Astfel, cele trei institutii estimeaza o crestere economica de 1,5 la suta din PIB, pentru acest an, si de 3,5 - 4 la suta din PIB in 2012.

"Cresterea din 2011 este sub cresterea potentiala. Dar, in 2012, atinge potentialul pe care il gandeam. Cand vor resimti oamenii? Exista semne ca acest lucru incepe sa se intample. Rata somajului a scazut. In unele domenii, care erau foarte scazute, cum ar fi constructiile si comertul, incepe sa se simta. Industria crestere puternic de ceva timp, este si un an agricol bun", a precizat Franks.

Ce mai are de rezolvat Romania?

Reprezentantul FMI a adus in discutie patru sectoare care, in acest moment, inca au probleme. Primul dintre acestea este sectorul sanitar, pe care Franks l-a numit "destul de bolnav". Potrivit spuselor sale, resursele din acest sector sunt foarte reduse si utilizate, de multe ori, ineficient.

"Pentru a stabiliza scurgerea de resurse, pentru a stopa aceasta hemoragie va fi nevoie de eforturi mai cuprinzatoare. O regandire fundamentala a serviciilor publice si a finantarii din sectorul sanitar va fi esentiala pentru a decide care este nivelul serviciilor pe care sistemul public de sanatate isi permite sa le ofere si care ar fi rolul unei asigurari private care sa acopere ce nu ofera statul", a spus Franks.

Astfel, in lunile urmatoare, Guvernul va elabora o propunere de reforma definita, iar, pana atunci, vor fi luate cateva masuri urgente, a mai adaugat seful misiunii FMI in Romania, desi nu a precizat si care vor fi aceste masuri.

O alta provocare o reprezinta eliminarea arieratelor. Doar in cazul intreprinderilor de stat la nivelul central exista arierate de peste 20 de miliarde de lei, acestea fiind considerabile si la nivel local. "Aceste facturi neplatite reprezinta o piedica majora in calea cresterii. Guvernul a facut progrese in conceperea unor modalitati posibile de reducere a arieratelor, masuri de restructurare financiare si reforme la intreprinderile respective", arecizat Franks.

A treia problema o reprezinta majorarea cheltuielilor cu investitiile publice, astfel incat sa se ramana in limitele anvelopei bugetare. In acest caz, absorbtia fondurilor europene este esentiala, potrivit oficialilor celor trei institutii. "Absorbtia macar a unei parti ar reprezenta un stimul extraordinar pentru activitatea economica, iar infrastructura ar contribui la crestere. Trebuie sa ne concentram pe gestionarea eficienta a proiectelor. Exista o anumita ameliorare in privinta proiectelor eligibile, dar absorbtia este dezamagitoare", a spus Franks.

La randul sau, reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely, a precizat ca, pana in prezent, au fost platiti Romaniei doar 19 miliarde de euro, din cauza problemelor in implementare si a procedurilor de achizitii publice. "Avand in vedere modul in care functioneaza fondurile europene, daca nu sunt executate corect, Romania nu va primi banii. Este esential ca aceasta componenta sa se desfasoare cum trebuie", a spus Szekely.

In cele din urma, cea mai dificila provocare, in opinia lui Franks, o reprezinta reforma companiilor de stat, unde este nevoie de infuzie de capital si manangement privat, mai ales in sectorul energetic si in cel al transporturilor.

Franks a incurajat Guvernul sa fie mai ambitios cu planurile sale privind aceste companii, avand in vedere ca pastrarea in portofoliul statului a unor companii ineficiente dauneaza atat companiilor in sine, angajatilor acestora, dar si contribuabililor, care sunt nevoiti sa plateasca taxe si impozite mai mari.

Seful misiunii FMI a adaugat ca noii directori ai acestor companii, care vor fi recrutati cu ajutorul unor firme de resurse umane, isi vor prelua pozitiile incepand cu 2012, fiind vizate aproximativ 15 companii de stat, din domeniul energiei si transporturilor, inclusiv CFR.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#misiune FMI Romania, #Jeffrey Franks FMI, #crestere salarii bugetari , #FMI