FMI: Nu scadeti taxele, privatizati companiile cu datorii

Miercuri, 04 August 2010, ora 12:26
1902 citiri
FMI: Nu scadeti taxele, privatizati companiile cu datorii

FMI a facut cateva recomandari Guvernului Boc inainte sa plece din Romania dupa ultima sa evaluare de care depinde eliberarea celei de-a sasea transe.

Astfel, in discutiile cu Guvernul Boc, reprezentantii FMI au subliniat ca nu este o idee inteleapta sa se umble iar la taxe, nici pentru a le creste, dar nici pentru a le scadea, pentru a permite existenta unei predictibilitati atat de necesare mediului de afaceri.

"Cresterea TVA va avea un efect momentan asupra inflatiei, dar noi ne asteptam ca acest efect sa se disipeze spre a doua parte a anului 2011.

Deci nu credem ca politica monetara necesita o inasprire din cauza cresterii TVA. Au fost multe discutii de coborarea unor taxe, majorarea altora, cred ca sistemul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Recomandam sa nu existe modificari de taxe pana la sfarsitul lui 2011 pentru a exista predictibilitate.

FMI pleaca din Romania: Vezi laudele si criticile la adresa Guvernului

In moment de recesiune, o crestere a TVA-ului se va propaga mai putin in efecte de runda a doua. Asteptam ca inflatia sa ajunga la 7,9 - 8% in 2010, poate chiar mai putin, insa in 2011 ne asteptam la o decelerare a inflatiei pana la 2% la sfarsitul lui 2011", a declarat Jeffery Franks, seful delegatiei FMI in Romania.

Mai mult, Franks a atras atentia ca nici salariile bugetarilor sa nu fie intoarse la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%.

"Daca va exista un control ferm al cheltuielilor se va putea face loc pentru anumite majorari de salarii. Sfatul nostru este ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor sa nu fie inversata anul viitor", a mai spus Franks.

"Trebuie sa intelegem ca presiunile inflationiste sunt efecte de o singura runda, efecte temporare, iar tendinta inflatiei este una in jos, este un fapt pozitiv. Analiza noastra sugereaza ca daca nu vom avea efecte importante de runda a doua pana la sfarsitul lui 2011 inflatia va reveni in tinta.

Daca vom vedea efecte de runda a doua, atunci cred ca banca centrala va trebui sa se gandeasca daca trebuia sa preia acele efecte si sa corecteze inflatia", a spus si Laurent Moulin, seful delegatiei CE in Romania.

Companiile cu datorii istorice sa fie privatizate sau desfiintate

Intrebat ce s-a decis in legatura cu companiile de stat cu datorii foarte mari, Franks a spus ca acestea ar trebui fie privatizate, fie restructurate si desfiintate.

"Exista o tinta in ceea ce priveste cele mai mari pierderi ale companiilor. Au existat discutii in privinta restructurarii companiilor publice.

Sondaj Ziare.com: Mai are nevoie Romania de FMI?

Mai este mult de munca in reformarea companiilor de stat si daca ne uitam la 2011 eu recomand ca autoritatile sa reactiveze acest program de privatizare a companiilor de stat si restructurarea si inchiderea acelor companii care nu pot fi privatizate", a mai spus Franks.

Redresarea economica, doar in tandem cu reforma fiscala

Oficialul FMI a explicat ca nu este pusa corect problema ca nu se pot lua masuri de relansare economica atat timp cat se face reforma sistemului fiscal.

"Nu cred ca se pune prolema ca fie ajustezi la nivel fiscal, fie stimulezi cresterea. Dovezile arata ca un stat cu probleme fiscale mari are probleme si la nivelul economiei pentru ca investitorii nu vor sa-si plaseze banii in aceste state. Deci vorbim de ajustare fiscala pentru revenirea economica.

In al doilea rand trebuie sa ne gandim la masuri de stimulare a economiei. Cea mai importanta masura ar trebui sa fie accelerarea absorbtiei fondurilor structurale pentru ca astfel aducem fara costuri mai multe investitii in Romania.

In plus, este adevarat ca guvernul ar trebui sa ia masuri pentru a imbunatati climatul mediului de afaceri. Ceea ce nu ar trebui sa faca - nu ar trebui sa includa subgarantii si subventii pentru anumite proiecte. Aceasta nu este o idee buna pentru ca va destabiliza partea fiscala si preconditiile sunt distruse", a mai spus Franks.

Nu va exista un milion de someri

Ce s-ar putea urmari prin ruperea acordului cu FMI?

Oficialul mai spune ca prognozele ca Romania va inregistra un milion de someri nu sunt realiste, aratand ca cifrele arata ca exista chiar o scadere a somajului.

"Un milion de someri reprezinta o estimare negativa. Avem vesti bune - somajul nu a crescut atat de mult pe cat ne asteptam. Am vazut chiar in ultimele luni o scadere a somajului. Si poate ca vom vedea o revenire a economiei si atunci sunt sanse sa vedem si o scadere a somajului", a mai spus Franks.

CE: Romania a fost foarte norocoasa in ultimele 6 luni

Intrebati daca Romania este afectata de decizia Ungariei de a intrerupe acordul cu institutiile internationale, atat Franks cat si Moulin au dat de inteles ca da, insa nu ar trebui sa ne facem griji.

"Nu pot comenta decizia Ungariei. Noul guvern din Ungaria a facut o decizie suverana, dar continuam sa fim pregatiti sa discutam cu Ungaria, orice sprijin pe care il putem oferi, suntem pregatiti sa continuam sa sprijinim autoritaile ungare. Nu e ceva neobisnuit, e o decizie politica, insa incertitudinile din regiune pot avea efecte asupra economiei", a spus Franks.

Prognoza FMI arata bine. Realitatea, nu

"Romania a fost foarte norocoasa in ultimele 6 luni. In Grecia am avut probleme, am avut probleme si in Ungaria. Vestea buna e ca imbunatatirea conditiilor din ultimele luni au fost peste estimari in UE si pentru prima data conditiile externe ar putea ajuta Romaniei sa iasa din criza", a spus si Moulin.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Jeffery Franks Laurent Moulin, #FMI masuri romania, #FMI taxe impozite Romania, #FMI privatizare companii datorii , #FMI