FMI recunoaste ca a facut "erori" cu politica de austeritate

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:36
3835 citiri
FMI recunoaste ca a facut "erori" cu politica de austeritate

Fondul Monetar International (FMI) recunoaste, intr-un proiect de raport intocmit de economistii Olivier Blanchard si Daniel Leigh, ca au avut loc "erori" in prevederea impactului masurilor de austeritate asupra economiilor europene.

"Analistii au subestimat semnificativ cresterea somajului si declinul cererii interne asociate cu consolidarea fiscala", se arata in raport, potrivit EU Observer.

Blanchard si Leigh au mentionat problema, sumar, si in raportul economic global al FMI din octombrie. In noul raport, deocamdata in forma de proiect, cei doi economisti explica pe larg cum au gresit analistii atunci cand au evaluat impactul taierilor abrupte de cheltuieli in tari precum Grecia, Portugalia si Spania.

Chiar daca in raport scrie ca "nu reprezinta opiniile FMI", scrie sursa citata, documentul trebuie interpretat drept o schimbare de atitudine in institutia economica in ceea ce priveste masurile dure de austeritate din Europa.

Datorita faptului ca ritmul taierilor de cheltuieli a fost mai sustinut si cresterea a fost mai slaba decat se prevazuse in 2010, asa zisii multiplicatori fiscali (un coeficient matematic ce reflecta impactul reformelor asupra cresterii) au fost mult mai mari decat prevazusera initial analistii FMI.

In loc se se situeze aproape de zero, ceea ce inseamna fara erori, multiplicatorii fiscali pentru 201 au fost "aproape de 1,6", se arata in raport.

Modelul a fost modificat insa ulterior si FMI sustine acum mai putine taieri bugetare pentru Grecia si alte tari afectate de recesiune.

Poul Thomsen, trimisul FMI in Grecia, a avertizat inca din luna februarie a anului trecut ca prea multe masuri de asuteritate nu fac bine si procesul ar trebui incetinit, mai ales in ceea ce priveste taierile de cheltuieli.

Christine Lagarde, seful FMI, a cerut, la sfarsitul lui 2012, sa se acorde mai mult timp Greciei si o a doua restructurare a datoriei.

FMI este insa o voce din cele trei care supravegheaza reformele in tarile care au beneficiat de planuri de salvare, alaturi de Banca Centrala Europeana si Comisia UE. Ambele insista pe taieri bugetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#FMI masuri austeritate gresite, #FMI erori masuri austeritate , #FMI