Ziare.com

FMI revizuieste in jos cresterea economica pe 2012 - Afla concluziile evaluarii (Video)

de Constantin Pescaru
Marti, 14 August 2012, ora 15:36

   

FMI revizuieste in jos cresterea economica pe 2012 - Afla concluziile evaluarii (Video)
Fondul Monetar International (FMI) a prezentat, marti, concluziile misiunii de evaluare in Romania si a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an.

Astfel, institutia a scazut prognoza de la 1,5%, la 0,9%, insa anticipeaza un avans mai mare in 2013, de 3%.

"Noi am scazut prognoza de crestere economica, dar si inflatia a urcat mai mult decat ne asteptam. Deci si deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anuleaza una pe alta, astfel ca au efect foarte mic asupra deficitului in sine", a spus seful misiunii de evaluare, Erik de Vrijer.

"As spune ca practic am convenit ca e in jur de 1%. Deflatorul fiind mai mare, am convenit ca tintele fiscale vor fi indeplinite pana la finele anului", a adaugat seful misiunii FMI.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In schimb, Guvernul are o prognoza de crestere economica usor mai optimista, de 1,2%. De asemenea, prognoza FMI pentru inflatia de la finalul acestui an se situeaza in jur de 3,5%, usor mai sus decat cea mai recenta prognoza a BNR, de 3,2%.

"Activitatea economica va ramane sub potential pe termen scurt, legat de o incredere mai scazuta in Romania, de cererea interna mai mica, efectele recesiunii in economie, investii interne, o mai slaba absorbtie a fondurilor, precum si seceta. Cresterea economica de anul acesta nu este mare pentru o economie emergenta, de aceea exista spatiu pentru reforme si politici care sa ajute rata cresterii", a explicat De Vrijer.

FMI nu vrea reducerea TVA la alimente si nici impozit progresiv - vezi de ce

Seful misiunii FMI a avertizat ca lupta de pe scena politica are efecte negative asupra economiei, sfatuind ca aceasta sa se termine cat mai repede, pentru ca situatia sa se stabilizeze.

"De asemenea, aceste tulburari politice recente sunt in defavoarea economiei si scad increderea, Romania ramane vulnerabila crizei. De aceea, e foarte important ca autoritatile sa se concentreze pe proritatile macroececonomice si sa implementeze programul. Am avut discutii foarte bune si am convenit asupra unui pachet de masuri", a sustinut De Vrijer.

Arieratele, problema incapatanata a Romaniei

FMI a convenit cu Guvernul asupra unor masuri care sa conduca la o reducere a arieratelor la nivelul autoritatilor locale, unde a existat o crestere in ultima perioada.

"Exista o problema care este destul de incapatanata. Aici discutam de arierate. La nivelul bugetului de stat, al autoritatilor centrale, nivelul arieratelor nu este foarte mare, dar este destul de incapatanat astfel incat sa se reduca semnificativ. In ceea ce priveste autoritatile locale, a existat o crestere a arieratelor, poate legat de alegerile locale. Noi am convenit cu Guvernul asupra unor masuri care sa asigure aplicarea disciplinei la nivelul autoritatilor locale", a mentionat seful misiunii FMI, Erik de Vrijer.

Acesta a subliniat ca mai sunt arierate in sectorul sanatatii, in spitale. "Costurile trebuie corelate cu resursele", a mai spus Erik de Vrijer.

El a explicat ca arieratele Guvernului au ramas constante in iunie fata de martie si nu sunt sume foarte mari, comparativ cu cele ale companiilor de stat, insa ele trebuie reduse la 0, pentru ca Guvernul sa fie credibil si sa fie privit ca un partener bun pentru mediul de afaceri.

Recomandarile FMI legate de fondurile europene

Erik De Vrijer recomanda ca Romania sa isi imbunatateasca rata de absorbite a fondurilor europene, care ar putea fi de mare ajutor si ar fi un sprijin pentru rezervele internationale.

"Absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana, desi s-a imbunatatit in prima jumatate a anului fata de anul trecut, ramane mai degraba scazuta. E momentul sa se faca o imbunatatire majora in capacitatea tarii de a putea dobandi aceste fonduri. Necesita o coordonare foarte puternica intre ministere, necesita intarirea expertizei tehnice in cadrul autoritatilor de management si necesita intarirea si acordarea unor stimulente pentru a se folosi aceste fonduri in locul celor interne", a comentat seful misiunii FMI.

De asemenea, el a spus ca multe proiecte sunt demarate, dar nefinalizate, astfel ca "mai bine faci 10 lucruri bine, decat 200 pe jumatate", a opinat acesta.

De Vrijer: Exista spatiu pentru o apreciere mica a leului

Seful misiunii FMI a avertizat asupra efectelor pe care le are o depreciere prea rapida a cursului.

"Daca discutam despre suprapunerea incertitudinii politice si stresul pietei legat de criza din zona euro, toate acestea aduc riscuri semnificative asupra economiei. Perceptia aduce un cost mai mare de finantare si o depreciere a leului, care pune presiune pe preturi si pe sistemul bancar, unde exista multe imprumuturi straine, mai dificil de rambursat, daca cursul se deprecieaza", a explicat seful misiunii FMI.

Gazele se scumpesc cu 5% din septembrie pentru romani, anunta FMI

De asemenea, el a precizat ca cursul este aproape de nivelul de echilibru, existand spatiu pentru o apreciere mica, de indata ce situatia politica se va normaliza.

"BNR tinteste inflatia si a facut-o cu succes si e important ca politica monetara prudenta, care a dus la aceste rezultate, sa continue. BNR trebuie sa pastreze un ochi atent asupra starii economiei si a sectorului bancar. O rata de depreciere prea rapida a leului nu ar avea efecte pozitive imediate asupra economiei, astfel ca ei trebuie sa actioneze echilibrat, intre controlul inflatiei si cursul de schimb", a sfatuit De Vrijer.

In plus, el considera ca BNR a evitat in mod corespunzator luarea unor masuri suplimentare de politica monetara in ultimele luni.

"Diminuarea inflatiei si ancorarea asteptarilor inflationiste au permis BNR reducerea ratei de politica monetara in patru etape, pana la nivelul de 5,25% in luna aprilie 2012. Aceasta pozitie de relaxare a trebuit totusi sa fie abandonata in ultimele luni, ca urmare a diminuarii influxului de capital net si a deprecierii cursului de schimb. Interventiile BNR pentru domolirea deprecierii au consumat o parte din rezervele internationale, care continua totusi sa acopere in intregime obligatiile de datorie externa pe termen scurt", a spus de Vrijer.

Potrivit acestuia, in timp ce operatiunile obisnuite de rascumparare asigura o lichiditate adecvata a sistemului bancar, rata de piata interbancara a crescut recent.

"In acelasi timp, piata interbancara ramane fragmentata, in mare parte datorita perceperii unui risc ridicat de contraparte", a explicat oficialul FMI.

Reforma in sanatate trebuie urgentata

Erik de Vrijer a precizat ca sistemul de sanatate trebuie reformat urgent.

"Romania cheltuieste sume relativ mici ca si procent din PIB pe sanatate, insa banii care sunt cheltuiti nu sunt cheltuiti eficient, asa ca e necesar sa creasca nivelul de cheltuiala pe sanatate si platile sa fie facute mai eficient. In plus, trebuie sa ne ocupam de problema imbatranirii populatiei", a sugerat seful misiunii FMI.

Pentru a putea avea un succes cu aceasta reforma, el a recomandat ca Guvernul sa realizeze in prealabil studii de impact si analize financiare, ca planurile propuse pot fi implementate din punct de vedere financiar si "sa se asigure ca sanatatea se va gasi pe o pozitie financiara sanatoasa".


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2029 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O explicatie clara de cum sa ajuns aicea...

MARELE JAF opera lui Ion Iliescu
Iata cine a condus Romania dupa Revolutie:
1) 1989 - 1996 - Ion Iliescu - mineriade si inceputul MARELUI JAF (s-au dat decrete si legi in acest sens – decretul lege nr.9/31.12.1989 semnat Ion Iliescu– care abroga L nr.19/1968 cu privire la regimul juridic al terenurilor fara constructii din perimetrul construibil al municipiilor si oraselor – cine a pus mana pe intravilanele tarii?- inflatie puternica 300 la suta pe an) ;
2) 1996 - 2000 - Constantinescu – un don QUIJOTTE care a declarat ca l-au infrant serviciile secrete ale lui Iliescu - iarasi mineriade si inflatie si mai si ;
3) 2000 - 2004 - Ion Iliescu presedinte - Adrian Nastase premier - in aceasta perioada s-au facut cele mai mari jafuri - ati auzit de Musetescu (Dumnezeu sa-l ierte si pe morti sa-i vorbesti numai de bine)si secretarul sau de cabinet domnul Victor Ciutacu? Da Victor Ciutacu. Ati auzit de Necolaiciuc? A fugit in America, dupa ce a furat de la CFR 70 milioane euro. Ati auzit de privatizarile Petrom OMV (rezervele date austriecilor pana in 2014 – GRATIS), IPRS Baneasa (dat pe gratis lui Haissam), ALRO Slatina, Siderurgica Galati, Petromidia etc?
In perioadele mentionate presedintele, primul ministru si sefii camerelor Parlamentului erau de aceeasi coloratura politica ;
4) noiembrie 2004 – noiembrie 2008 - fiti atenti la cei ce au condus institutiile statului in aceasta perioada - Traian Basescu – presedinte - PD, Tariceanu premier - PNL, Adrian Nastase - sef al Camerei Deputatilor - PSD, Nicolae Vacaroiu - sef al Senatului iar din 2008 sef al Curtii de Conturi – PSD ;
2005 - 2007 guvern PNL – PD – UDMR - PC ;
2007 - 2008 guvern ultraminoritar PNL-UDMR cu sprijun obscur PSD ;
- in noiembrie 2008 Tariceanu a dat, miseleste o parte din rezervele de petrol si gaze din Marea Neagra pe 30 de ani firmei de apartament Sterling.
Traian Basescu ii incurca si au vrut sa-l demita in 2007 pentru ca nu le punea pile la procurori dar mai ales pentru ca a stopat privatizarile strategice in CSAT in 2006.
5) 2008 dec – oct 2009 Guvern Boc PDL-PSD;
OCT 2009 - guvernul Boc este picat, Romania lasata de izbeliste 2 luni prin plecarea PSD de la guvernare si prin neacceptarea unui prim ministru al PSD-PNL – Johannis de catre presedinte;
6) 6 dec 2009 – 2011 - Guverne Boc – s-a inceput reforma statului pe Platforma unei Constitutii facuta dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu – aceste guverne si-au asumat raspunderea in perioada de criza mondiala;
7) 2009 - Traian Basescu este reales presedinte al Romaniei
8) 2009 - 2012 Inceputul reformelor in statul roman cu putinele resurse ramase dupa Marele Jaf ;
9) 2012 - Suspendarea pentru a doua oara a presedintelui Basescu de catre cei 256 penali! Vor sa puna mana pe JUSTITIE deoarece arestarea lui Nastase i-a speriat foarte tare!

 

Ati avut basism la maxim 8 ani de zile si n-ati produs nimic :)))))

Problema lui Basescu e cu justitia. Basescu a adus tarii grave prejudicii, nu numai de imagine, ci si economice, politice si diplomatice. Cata vreme Basescu e liber, Romania va fi in faliment moral, economic, politic si social. Galagia pe care o face permanent Traian Basescu trebuie sa nu lase nimanui ragazul de a-l intreba ceva despre starea lui infractionala. Scopul, unul singur. Acela de a abate atentia tuturor dela faptul ca, in mod constant, se sustrage judecatii, raspunderii penale. Problema lui Basescu e legea. Un razboi propagantistic uluitor de ametitor se desfasoara contra natiei romane. Trebuie sa supravietuim in statul chemat Romania, sa nu "traiasca bine" doar Basescu si ungurenii lui. Toti cei care se opun acestui curs trebuie dati la o parte. Cu blandete, daca se poate. Basescu o tine intr-o lovitura de stat permanenta. Basescu este singurul care trebuie psihanalizat, anchetat si condamnat! In acest sens Occidentul are a admite ca acum culege ceea ce a semanat. Occidentul a contribuit la semanarea haosului la noi recoltand cosmar la el. Principalul merit al democratei este acela ca permite luarea si corectarea deciziilor fara violenta. Culmea este ca patriotii dau declaratii la Parchet iar tradatorii dau lectii de morala. In democratie, vointa poporului se afirma la urne. Guvernul are obligatia si mijloacele ca sa intevina. Romania nu este aliatul lui Barroso si nici al altei tari cu politica ce promoveaza colonialismul. In spatele USL sunt 7.4 milioane de romani, in spatele lui Basescu sunt 900 de mii de sectanti primitivi dezinformati in favoarea lor si ambasadorul Americii cu golden corporation/Soros si Tokes.

e buna si cresterea asta economica negativa daca ne-a scos din

criza:Ieri, 23:54 - Reuters: Romania a iesit din recesiune, Ungaria si Cehia s-au afundat! cat de iddioti puteti fi.

Ceva nu miroase a bine .FMI cel mai mare camatar de pe planeta.

Nu ma pricep la economie dar ceva trebuie facut sa scapam din ghiarele acestui monstru care devoreaza Romania pana nu va fi prea tarziu.Cu Cacarau asa ceva nu se poate.

 

Da bre, prognoza-n minus... pana-l replanteaza pe Base.

Dup'aia tzin'te cu prognoze "chinezesti"... Mai ceva luari de angajamente si planuri cincinale si ne servitzi salata completa. Hai ciu$ FMI-ul, ca m-apuca greatza cand va vaz de haimanale parazite internatzionale!

parere

Cele doua guverne anterioare au luat niste decizii foarte proaste si a indatorat Romania foarte mult, iar toate aceste lucruri se sparg in capul guvernului Ponta, care incearca sa ia masuri,astfel incat sa nu faca rau romanilor, dar nici sa nu afecteze bugetul!

 

cu partidilii noastre'n frunte....

"noi am scazut prognoza de crestere economica, dar si inflatia a urcat mai mult decat ne asteptam. deci si deflatorul este mai sus. aceste revizuiri se anuleaza una pe alta, astfel ca au efect foarte mic asupra deficitului in sine", a spus seful misiunii de evaluare, Erik de Vrijer.
....uslamia ne aduce victorii multe: creste inflatia si scade populatia (alegatoare, evident deoarece ea se metamorfozeaza in alergatoare in afara patriei hotare).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor