FMI: Romania trebuie sa-si respecte angajamentele pentru a putea semna un nou acord (Video)

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:43
2333 citiri
FMI: Romania trebuie sa-si respecte angajamentele pentru a putea semna un nou acord (Video)

Reprezentantii delegatiei comune a Fondului Monetar Intenational (FMI), Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au precizat, miercuri, ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit.

Expertii au precizat ca, pentru a obtine crestere economica, Romania are nevoie de o crestere a productivitatii, de investitii de capital in productivitate, dar si investitii in capitalul uman, potrivit comunicatului publicat de Administratia Prezidentiala.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a tinut sa precizeze ca este foarte important sa se realizeze reforma sistemului de sanatate, dar si ca actualul sistem de educatie sa formeze persoane cat mai bine pregatite pentru a raspunde cerintelor existente pe piata muncii.

"Suntem aproape la finalul vizitei, dupa cum stiti, este o vizita tehnica, de inceput, si adevarata evaluare va fi in urmatorul an, dar este o oportunitate buna pentru a schimba puncte de vedere cu privire la stadiul la care ne aflam si la modul in care putem continua.

Principala provocare acum este sa ne indreptam de la austeritate si stabilitate macroeconomica spre crestere si crearea de locuri de munca. Este aproape o lege a fizicii ca, daca nu faci nimic, nimic nu se va intampla", a subliniat Erik de Vrijer.

Declaratiile au fost facute la intalnirea creditorilor externi cu pesedintele Traian Basescu, care le-a transmis ca pentru Romania cel mai important lucru trebuie sa fie in prezent implementarea unor masuri care sa genereze crestere economica sustenabila.

Basescu spre delegatia FMI: Reformele structurale vor fi reluate dupa alegeri

Delegatia FMI se afla in Romania de pe 6 noiembrie, intr-o vizita tehnica. O noua misiune, de evaluare de aceasta data, va avea loc dupa instaurarea noului guvern, in urma alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie.

In prezent, Romania are un acord stand-by de tip preventiv cu FMI, in valoare de 3,6 miliarde de euro, bani care pot fi retrasi doar in caz de urgenta. Acordul va lua sfarsit in martie 2013, iar atat premierul Victor Ponta, cat si presedintele au fost de acord ca Romania trebuie sa semneze un alt acord similar, dupa expirarea celui actual.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#FMI acord nou Romania, #FMI semnare acord nou, #FMI discutii Basescu, #FMI intalnire Basescu , #FMI