Biroul Independent de Evaluare al FMI a dat publicitatii, in februarie 2011, un raport de monitorizare intitulat "Performanta FMI in perioada premergatoare crizei financiare si economice 2004 - 2007". Concluziile raportului sunt cel putin nelinistitoare, dezvaluind problemele grave care afecteaza capacitatea FMI de a analiza obiectiv si lucid situatia tarilor in care intervine, de a implementa masurile corecte pentru redresarea economiilor nationale.
Biroul Independent de Evaluare a fost infiintat in 2001 cu misiunea de a realiza analize independente cu privire la aspectele relevante pentru mandatul FMI. Biroul este complet independent de administratia FMI si colaborareaza cu Consiliul Directorilor Executivi, reprezentand cele 187 de tari membre ale FMI. Din 2010, Biroul este condus de economistul Moises Schwartz.
Monitorizarea operata de Birou a confirmat chestiuni deja cunoscute despre FMI. Activisti anti-globalizare si economisti de prestigiu avertizasera ca FMI nu este capabil sau nu doreste sa previzioneze pericolele iminente care pot afecta economia mondiala, expertii sai ignorand efectele pe care le pot avea "inovatiile" lansate de concernele bancare, gen derivate, contracte swap pe riscul de credit etc., favorizand astfel colapsul sistemului bancar din SUA si mai apoi, din restul statelor capitaliste.
Esecul de a interactiona corect, in interesul statelor membre, cu "oculta bancara" este completat de numeroase falimente nationale provocate de masurile impuse de FMI.
Cel mai cunoscut exemplu este cel al Braziliei. In 1998, FMI a cerut Braziliei sa adopte masuri bugetare severe pentru a i se aproba un imprumut de 30 miliarde dolari, suma care nu era absolut necesara pentru relansarea economiei braziliene. In ciuda asigurarilor FMI, increderea investitorilor a fost grav afectata, investitiile pe termen scurt au disparut, iar anularea subventiilor publice in agricultura a provocat saracirea populatiei rurale. Efectele masurilor FMI aplicate in Brazilia se pot sintetiza in doua cifre, conform CIA The World Factbook: in 2010, datoria publica a Braziliei era de 60% din PIB, iar datoria externa insuma 310,8 miliarde USD.
Raportul Biroului Independent de Evaluarea al FMI atrage atentia, inainte de toate, asupra deficientelor de analiza ale FMI care au fost in centrul disfunctionalitatilor FMI in materie de supraveghere a componentelor economiei mondiale, in special a marilor economii avansate.
Raportul arata ca expertii FMI au convingerea total eronata ca in economiile avansate este putin probabil sa se intample crize, aceasta deoarece "sofisticatele" piete financiare ar prospera in conditii de siguranta, daca statele ar renunta sa aplice reglementari de disciplina financiar-bancara.
Viziunea expertilor FMI a fost in acord cu a guvernelor SUA, Marea Britanie si a altor state occidentale avansate, incurajandu-se astfel politici economice intemeiate pe ideea ca sistemele financiare sunt puternice, ca au capacitatea de aloca eficient atat resursele, cat si riscurile.
Raportul Biroului subliniaza, cu un fel de ironie involuntara, ca expertii FMI au fost afectati de un "intellectus captivus", devenind prizonierii teoriilor optimiste privind viitorul pietelor financiare lansate de diferite personalitati din domeniul analizei economice, mai mult sau mai putin in temeiul unor stranse si conditionate pecuniar relatii cu mediile bancare.
Expertii FMI au insistat in a folosi macro-modele inadecvate de interventie asupra economiilor nationale, dovedind dezinteres fata de necesitatea identificarii unor instrumente de interventie adaptate situatiilor concrete in care se afla economia statelor in care FMI a intervenit. Raportul intergral poate fi lecturat pe site-ul Biroului Independent de Evaluare al FMI.
FMI si oricare institutie in slujba globalizarii, nu poate ramane straina de influentele stapanilor acestei lumi si nici de autosuficienta si lipsa de profesionalism ale propriilor functionari. Criza in care ne aflam ramane deci, efectul lacomiei fiecaruia dintre noi, conducatori si supusi ai Noului Babilon in care s-a transformat lumea noastra.
A falimentat multe tari printre care si Romania si acum urmeaza Grecia Vezi tot
Calaul doar pune streangul de gat si deschide trapa. Vezi tot