FMI si-a prezentat raportul: Vezi reactiile economistilor si politicienilor

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 15:09
2920 citiri
FMI si-a prezentat raportul: Vezi reactiile economistilor si politicienilor

FMI si Comisia Europeana si-au prezentat, luni, concluziile raportului efectuat in urma vizitei din Romania, estimarile reprezentantilor celor doua institutii fiind destul de optimiste: tara noastra va avea in 2011 o crestere economica de 1,5%, in ciuda declinului de 2% care ne asteapta in acest an.

Estimarile lui Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania, si a lui Istvan Szekely, seful delegatiei Comisiei Europene, sunt considerate insa ireale atat de clasa politica afla in Opozitie, cat si de analistii economici.

Potrivit analistului economic Valentin Ionescu, un efect imediat pozitiv asupra populatiei nu se poate resimti nici daca avem crestere economica in 2011, asa cum estimeaza FMI si CE, ceea ce insemna ca populatia va resimti si anul viitor efectele crizei.

"S-a vorbit despre trei teme: semnarea unui viitor acord, despre care autoritatile romane si Fondul vor negocia pana in februarie, despre evolutia macroecnomica din acest an si din 2011, iar a treia tine de ce are de facut guvernul astfel incat sa sustina economia. Un efect imediat pozitiv asupra populatiei nu se pate resimti nici daca avem crestere economica. Nu inseamna o influenta pozitiva imediata in calitatea vietii, este insa o premisa", a declarat Ionescu, la Realitatea Tv.

Din punctul sau de vedere, exista un paradox intre faptul ca FMI estimeaza crestere economica in 2011, insa nu accepta masuri precum scadere cotei unice si a contributiilor sociale, care au fost calculate de altfel pe estimari de crestere.

"Din toata discutia de astazi(n.red-luni) am retinut doua asptecte: scadere economica mai mult decat se anticipa si cresterea economica de la anul, care este singurul lucru care m-a surprins. S-a discutat de cateva masuri de stimulare economica in care s-a venit cu o scadere de cota unica si contributii sociale. Aceste reduceri au fost calculate la un scenariu de crestere economica.

Fondul nu a acceptat aceste scaderi, a preferat sa mearga pe aceeasi legislatie pentru ca nu doreste sa riste, insa vorbeste de o crestere economica. Sunt derutat: nu accepti scenariul de cresterre economica respingand niste date, insa pe de alta parte vorbesti de crestere", a explicat Valentin Ionescu, care considera ca cele doua lucruri se bat cap in cap.

Anton Hadar: Atitudinea FMI este una care deranjeaza

De faptul ca nu vom trai mai bine este convins si Anton Hadar, presdintele Alma Mater, care crede ca, daca salariile vor creste, cresterea va fi oricum nesemnificativa.

"Este clar ca nu putea spune domnul Franks acest lucru (n.red-ca nu vom trai bine). S-a facut o incercare de credibilizare a FMI si de credibilizare a Guvernului. A fost o mana de ajutor data Guvernului. Nu a accentuat foarte mult acest 1,5%. Si anul trecut se vorbea de crestere, asa ca populatia ce credinta sa mai aiba? Nu cred ca ne putem mandri cu niste rezultate. Atitudinea FMI este una care deranjeaza", a spus si seful Alma Mater.

Mariana Campeanu: Sunt contrariata de afirmatiile FMI

Cea mai dezamagita de declaratiile FMI este insa reprezentanta PNL, Mariana Campeanu, care crede ca Fondul isi urmareste propriile interese si, cu cat Guvernul lucreaza mai prost, cu atat este laudat mai mult de reprezentantii internationali.

"Pot sa afirm cu toata certitudinea ca Guvernul liberal a intrerupt acordul cu organismul care isi urmareste propriile interese. Cu cat Guvernul lucreaza mai prost cu atat lauda mai mult. Prognozele nu s-au realizat in final. Ori nu au oameni competenti, ori...Este un organism bancar care nu doreste decat sa acorde imprumuturi, iar tara trebuie sa mearga prost ca sa i le poata acorda. Sunt contrariata de afirmatiile FMI. Dupa doi ani ne recomanda sa facem investitiile. Nu stiu la ce mai folosesc dupa ce am distrus economia si am saracit populatia", a adaugat si fostul ministru al Muncii.

La randul sau, seful PNL, Crin Antonescu, a cerut Guvernului sa nu cedeze presiunilor FMI si sa sustina OUG 50.

"Sustinem Ordonanta 50 si Guvernul nu trebuie sa cedeze presiunilor FMI, trebuie sa actioneze, asa cum Ordonanta o face, in interesul unui numar foarte mare de cetateni romani", a spus Crin Antonescu.

Petru Calian: Ar trebui macar sa incercam sa fim cu totii optimisti

Cel care ia insa partea FMI este insa deputatul PD-L in Comisia de Buget Finante Petru Calian, cel care sustine ca faptul ca a inceput sa creasca consumul este un semnal pozitiv.

"Sunt optimist, am ascultat cu multa atentie si cred ca ar trebui macar sa incercam sa fim cu totii optimisti. Cei doi inalti oficiali sustin ca inclusiv in trimestrul trei avem crestere. Pe fondul cresterii economice, chiar si odata cu cresterea TVA, a inceput sa creasca si consumul. Asta nu poate sa duca decat la o crestere a puterii de cumparare, dar si la o usoara scadere a inflatiei", a spus Calin.

Reprezentantul partidului aflat la guvernare crede ca avem toate semnalele pozitive pentru ca in 2011 Romania sa iasa din recesiune.

"In privinta OUG 50, ambii oficiali cat si reprezentantii Guvernului au zis ca este treaba Parlamentului ca sa gaseasca cele mai echilibrate solutii. Sigur ca protectia consumatorului nu ar trebui sa aiba un rol decisiv, ci BNR sa stabileasca parghiile prin care sa functioneze bancile comerciale din Romania", a precizat el.

Sebastian Vladescu: Guvernul cheltuieste foarte putin, chiar in contextul unei tari sarace ca Romania

In apararea Guvernului sare si fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, care sustine ca avem un Executiv foarte temperat la capitolul cheltuieli.

"Capacitatea noastra de a dezvolta proiecte investitutionale este mult mai redusa decat ar trebui, asa ca introducerea unui sistem mai ferm de cheltuirea banilor publice este esentiala. Majorarile de taxe nu fac bine in momentul de fata. As fi preferat sa ne ocupam de sistemul de pensii si sa nu afectam intreaga economie romaneasca. Guvernul are cheltuieli si daca va uitati pe totalul cheltuielilor vedeti ca el cheltuieste foarte putin chiar in contextul unei tari sarace ca Romania", a precizat Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#FMI reactii, #decizie FMI, #acord FMI, #reactii declaratii FMI , #FMI
Comentarii
Poza nightmare
nightmare
rank 5
poate va veni si vremea de care vorbesti ....dar eu nu inteleg un lucru ....matale de unde sti asa de precis pe ce s-au cheltuit banii FMI ????.....lucrezi la guvern???