FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 12:24
5984 citiri
FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la un acord cu FMI, iar proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,83% din produsul intern brut.

Nivelul este mai mare decat cel vehiculat initial, de 1,4%.

"Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel incat vineri dimineata sa aprobam bugetul si sa il trimitem catre Parlament", a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca discutiile tehnice vor continua pe parcursul zilei, insa cele mai importante lucruri au fost deja stabilite.

"Va fi un deficit de 1,83% din PIB, e un deficit pe cash care pe de o parte raspunde dorintei de a arata riguriozate bugetara si capacitatea de atingere a obiectivelor asumate prin Tratatul Fiscal, inclusiv acel deficit structural de 1% pe care ni l-am asumat, insa nu pune o presiune prea mare pe cheltuieli, anume drepturi salariale, drepturi sociale sau proiecte de investitii.

Vom avea un buget in suma totala de 238 de miliarde de lei, din care 225 de miliarde reprezinta venituri si 13 miliarde e deficitul. S-a acceptat de FMI si Comisia Europeana estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% pentru anul viitor. Pentru proiecte cofinantate, pentru proiecte europene, sunt prevazuti 19 miliarde de lei sume suplimentare plus 9 miliarde pentru autoritati publice locale. Deci aproape 28 miliarde de lei pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene", a explicat Victor Ponta.

Ponta trimite bugetul in Parlament vineri - Vot final odata cu investirea lui Iohannis?

Mai mult, seful Guvernului a tinut sa mentioneze ca in cadrul acestui deficit bugetar nu a fost prinsa si cresterea cheltuielilor pentru Aparare cu 0,3% din PIB, avand in vedere ca reprezentantul Comisiei Europene nu este mandatat pentru a accepta sau refuza aceasta cerere.

In schimb, Ponta va vorbi cu presedintele in exercitiu Traian Basescu, dar si cu presedintele ales Klaus Iohannis, deoarece o astfel de masura trebuie adoptata in cadrul Consiliului European.

Legat de reducerea TVA la unele produse, premierul a mentionat ca o hotarare in acest sens se va lua dupa primul semestru al anului viitor, daca tendinta pozitiva a incasarilor la buget se va mentine pe crestere. Totusi, el nu a vrut sa se pronunte la ce categorii de produse alimentare se va aplica masura.

Ce va cuprinde bugetul

Premierul a enumerat si masurile pe care se bazeaza bugetul pe 2015:

- nu se introduc taxe sau impozite noi, nu se cresc cele actuale;

- cota unica de 16% ramane in vigoare;

- exista o taxa care se reduce si luata in calcul in buget, anume cea pe constructii speciale ("taxa pe stalp"), care se micsoreaza de la 1,5% la 1%;

- raman in vigoare toate masurile fiscale, de stimulare economica sau de dreptate sociala deja in vigoare sunt incluse in buget, anume: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, indexarea pensiilor cu 5 la suta si cresterea venitului minim garantat in plata de la 350 de lei la 400 de lei, dublarea alocatiilor pentru familiile cu venituri reduse si indexarea cu 16% a indemnizatiilor persoanelor cu handicap;

- reintrarea in plata a drepturilor deja alocate, dar amanate pentru persoanele cu merite in Revolutia din 1989;

- cresterea salariului minim la 975 de lei, de la 1 ianuarie, si la 1.050 de lei de la 1 iulie;

- ultimele titluri executorii catre bugetarii care si-au castigat unele drepturi salariale in instanta vor fi devansate pentru 2015, avand in vedere ca ele trebuiau achitate in 2016;

- scaderea TVA la pachetele turistice all inclusive, de la 24 la suta la 9 la suta, premierul sustinand ca in acest caz era o problema de competitivitate, iar impactul bugetar e de 100 milioane de lei;

- toate acordurile deja incheiate legate de cresterea veniturilor persoanelor din Sanatate si Educatie sunt de asemenea incluse in buget;

- taxele si impozitele locale nu vor creste anul viitor.

"Bugetul va fi, sper, finalizat pana vineri dimineata, iar apoi va fi transmis catre Parlament, apoi delegatia creditorilor va reveni pentru intalnirea si analiza implementarii acordului la sfarsitul lunii ianuarie, aceasta a fost o vizita tehnica, centrata in special pe buget", a explicat premierul.

Tensiuni la discutiile legate de deficitul bugetar

Mai are Romania nevoie de acord cu FMI? Dezbatere Ziare.com

Marti dimineata a avut loc o noua runda de negocieri intre cele doua parti, la discutii participand reprezentantii FMI, cei ai Comisiei Europene si premierul Victor Ponta.

Creditorii internationali au cerut Executivului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana a considerat-o inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de cel putin 1,4%.

Continua negocierile cu FMI - Insarcinatul cu afaceri al SUA, la Palatul Victoria

Luni, surse din Guvern au transmis ca FMI si CE ar fi renuntat la cererea de reducere a deficitului la 0,9% si ca negocierile s-ar purta la acest moment pentru un deficit chiar mai mare de 1,4%.

FMI merge pe mana Guvernului: Accepta un deficit de 1,4%

Seful Executivului a reiterat, sambata, dupa o runda esuata de negocieri, ca Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4% in negocierile cu finantatorii externi.

Ministrul Bugetului, Darius Valcov, a anuntat, vineri, ca au existat tensiuni la discutiile purtate de reprezentantii Ministerului de Finante cu FMI, pentru ca cei din urma cer un deficit bugetar pentru 2015 de 0,9%, mai mic decat cel de 1,4% sustinut de Guvern.

Negocieri dure pe tema bugetului: FMI si Guvernul nu au ajuns la un acord

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...