FMI: Spania risca intrarea in criza

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 11:27
1964 citiri
FMI: Spania risca intrarea in criza
Foto: Daylife

Economia spaniola trebuie sa faca fata unor riscuri "considerabile", a avertizat Fondul Monetar International.

Oficialii FMI sunt de parere ca guvernul de la Madrid trebuie neaparat sa taie cheltuielile publice si sa faca eforturi pentru liberalizarea pietei muncii, relateaza BBC News.

Guvernul din Madrid a impus mai multe masuri de austeritate, incepand de anul trecut, pentru a reduce deficitul bugetar. Totusi, spre deosebire de alte state din zona euro cu datorii foarte mari, cum ar fi Portugalia sau Grecia, Spania nu a avut nevoie de sprijin financiar international.

Desi oficialii FMI nu s-au pronuntat asupra posibilitatii ca Spania sa aiba, la randul sau, nevoie de un imprumut, ei au avertizat ca situatia financiara s-ar putea deteriora si mai rau in zona euro, ceea ce ar pune presiuni suplimentare pe costurile de finantare ale Spaniei.

Prin urmare, Spania nu ar trebui sa incetineasca ritmul reformelor, atat pentru a creste economia locala, cat si pentru a calma pietele internationale, se arata intr-un raport al FMI.

De asemenea, oficialii institutiei financiare sunt de parere ca rata somajului de 21 la suta, cea mai ridicata din Europa, este "inacceptabil de mare".

Pentru a reduce somajul, guvernul spaniol trebuie sa modifice legislatia muncii. Madridul spera ca schimbarile sa conduca la mai multe angajari, deoarece, pana acum, a fost greu pentru companiile care activeaza in Spania sa faca reduceri de personal.

Potrivit oficialilor spanioli, in acest an, deficitul bugetar va fi redus de la 9,2% din PIB la 6%.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#riscuri economie Spania, #FMI Spania, #criza Spania , #FMI
Comentarii