Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

FMI va debloca 1,5 miliarde de euro pentru Irlanda

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 14:23
672 citiri
FMI va debloca 1,5 miliarde de euro pentru Irlanda

Fondul Monetar International a anuntat ca va debloca 1,48 miliarde de euro suplimentari din imprumutul sau pentru Republica Irlanda, salutand totodata eforturile de austeritate bugetara ale tarii.

Acordarea acestei transe, votata de Consiliul de administratie al FMI, ridica la 8,68 miliarde de euro sumele puse la dispozitia Dublinului, in cadrul unui imprumut de 22,5 miliarde de euro acordat de catre institutia financiara in decembrie 2010, a relatat sambata canalul international de televiziune France 24.

In pofida preocuparilor initiale in legatura cu dorinta Opozitiei irlandeze de a se plia recomandarilor FMI, aceasta s-a conformat insa dupa ce-a castigat alegerile legislative in februarie.

"Autoritatile irlandeze au continuat punerea in practica in mod hotarat a programului lor economic", a afirmat directorul general-adjunct al FMI, Naoyuki Shinohara, potrivit unui comunicat.

El a salutat eforturile de reechilibrare a bugetului confruntat cu un deficit nemaiintalnit de 32,4% in 2010 pentru a salva un sector bancar in deriva si de a-l aduce la 10,6% in 2011, potrivit ultimelor proiectii ale FMI, publicate in luna mai.

"Crearea unui puternic consens in jurul unui plan bugetar pe termen mediu in lunile care vor urma va intari increderea referitoare la viitorul succes al unei reechilibrari substantiale a finantelor publice si va reduce, pentru gospodarii si intreprinderi, incertitudinile legate de politicile fiscale si bugetare", a mai spus Shinohara.

Economia Republicii Irlanda a avut de suferit din cauza derutei marilor banci ale tarii ca urmare a pariurilor hazardate din domeniul imobiliar. Atacata pe pietele datoriei publice, tara a beneficiat de un plan de ajutor international de 85 miliarde de euro.

Pe 21 iulie, liderii tarilor din zona euro au anuntat ca reduc dobanda de referinta si maturitatea la imprumuturile acordate Dublinului, ceea ce FMI a estimat vineri ca fiind binevenit.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#imprumut FMI Irlanda , #FMI
Comentarii