Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fost economist-sef al ING: FMI manipuleaza scenariul de baza privind evolutia economiei romanesti

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 20:51
2505 citiri
Fost economist-sef al ING: FMI manipuleaza scenariul de baza privind evolutia economiei romanesti

Fondul Monetar International (FMI) manipuleaza scenariul de baza privind evolutia economiei romanesti si ofera un scenariu de risc privind o contractie de 5%, pentru a distrage atentia de la un scenariu mult mai realist, o scadere de 2% in 2013 de exemplu, apreciaza fostul economist-sef al ING Bank, Florin Citu.

"Raportul FMI a reusit sa isterizeze o tara intreaga. De vina este un scenariu care da o probabilitate de 10% unei scaderi economice de 5% in 2013. Este un scenariu de risc si trebuie luat ca atare. (...) FMI manipuleaza scenariul de baza. Ca un magician ne ofera scenariul cu scaderea de 5% pentru a ne distrage atentia de la un scenariu mult mai realist, scadere de -2% in 2013 de exemplu", a precizat Florin Citu.

FMI: Romania risca o scadere economica de 5 la suta. Vezi in ce conditii

El mentioneaza un grafic din raport care arata diferitele estimari de crestere economica pentru 2012-2013 si intervalul de incredere (probabilitatea ca un anumit scenariu sa devina realitate).

"Este interesant ca distributia diferitelor scenarii nu este normala. Astfel, scenariul de baza, desi in grafic, arata clar ca o extrema si deci cu o probabilitate foarte mica, este dat ca si cum ar avea o probabilitate de 90%", a punctat analistul.

FMI face scenarii si pentru o depreciere a leului de 15 - 20%: Bancile, grav afectate

FMI nu ofera nicio solutie in raportul publicat recent, iar in lipsa unor directive clare din partea FMI politicienii romani vor amana la nesfarsit reformele economice, avertizeaza Florin Citu.

Intensificarea puternica a crizei din zona euro, cu probabilitate medie de materializare, ar avea un impact major asupra Romaniei, fiind posibila o scadere economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%, avertizeaza expertii FMI intr-un raport publicat marti.

FMI identifica cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat, o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare, blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Florin Citu previziuni FMI, #Florin Citu scenarii FMI, #Florin Citu crestere economica Romania, #ING scenarii FMI, #scenarii FMI Romania , #FMI