Franks: Bugetul de investitii s-a construit prea mult pe nevoile unor ministri

Luni, 13 Februarie 2012, ora 15:44
1650 citiri
Franks: Bugetul de investitii s-a construit prea mult pe nevoile unor ministri

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca alocarea de bani pentru investitii in Romania s-a facut in functie de dorintele clientelei politice.

"Bugetul de investitii al Romaniei s-a construit prea mult in trecut in jurul nevoilor anumitor ministri. Desemnati-va prioritatile! Nu va voi spune eu care sunt acestea. Romanii trebuie sa decida daca e important sa aiba mai multe drumuri, mai multe cai ferate sau mai multe centre de tratare a apei", a precizat Franks, citat de Capital.

El considera ca, in 2012, creditele nu se vor ieftini.

"Banii care vin din strainatate in sistemul bancar pentru a finanta creditele au un risc atasat. Reducerea acestui risc a coborat dobanzile, ca si deciziile BNR. De ce nu au coborat mai mult in ultima perioada? Probabil, pentru ca exista un volum mare de credite neperformante, care trag in jos bilanturile bancilor", a continuat Franks.

El sustine ca, daca acestea se vor reduce mai mult, atunci vor scadea si dobanzile la imprumuturi.

In plus, seful misiunii FMI a mentionat ca este prea devreme pentru a se pronunta daca vor fi marite salariile si pensiile, in luna aprilie.

Acesta a afirmat ca tendinta pentru cheltuieli este de scadere, iar pentru venituri, de crestere, deci ar putea sa fie loc pentru adoptarea acestei masuri.

Insa si in acest caz Guvernul trebuie sa decida daca il foloseste pentru reducerea taxelor sau pentru cresterea cheltuielilor, iar in cel din urma caz daca se maresc cheltuielile de capital sau cele curente. "E treaba Guvernului sa decida, nu vom impune noi", a explicat acesta.

Franks a spus ca o politica fiscala mai relaxata ar ajuta la evitarea recesiunii si a recomandat prudenta in privinta reducerii dobanzaii-cheie de catre BNR, care ar trebui sa ia in calcul inflatia.

In plus, el nu recomanda o scadere a rezervelor minime obligatorii, deoarece situatia economica internationala este una instabila, iar acestea reprezinta "un tampon de cash pe care sistemul financiar trebuie sa il pastreze in Romania pentru caz de urgenta".

"Bugetul de investitii al Romaniei s-a construit prea mult in trecut in jurul nevoilor anumitor ministri. Desemnati-va prioritatile! Nu va voi spune eu care sunt acestea. Romanii trebuie sa decida daca e important sa aiba mai multe drumuri, mai multe cai ferate sau mai multe centre de tratare a apei", a adaugat Franks.

El a mai declarat ca ar trebui sa se restructureze companiile de stat, iar manageriatul privat reprezinta primul pas in acest sens.

Citeste si:
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Deputat PNL susținător al lui Cîțu, scos de pe grupul de WhatsApp al filialei pro-Orban. Parlamentarul a întrebat despre finanțarea campaniei interne
Deputat PNL susținător al lui Cîțu, scos de pe grupul de WhatsApp al filialei pro-Orban. Parlamentarul a întrebat despre finanțarea campaniei interne
Deputatul PNL Cristian Băcanu, cel care la începutul lunii iulie a pierdut alegerile pentru șefia filialei PNL Sector 5 în fața candidatului pro-Orban Dan Meran, a fost scos de pe grupul de...
Sursa: Ziare.com