Franks: Bugetul de investitii s-a construit prea mult pe nevoile unor ministri

Luni, 13 Februarie 2012, ora 15:44
1834 citiri
Franks: Bugetul de investitii s-a construit prea mult pe nevoile unor ministri
Foto: ghidcabinet.ro

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca alocarea de bani pentru investitii in Romania s-a facut in functie de dorintele clientelei politice.

"Bugetul de investitii al Romaniei s-a construit prea mult in trecut in jurul nevoilor anumitor ministri. Desemnati-va prioritatile! Nu va voi spune eu care sunt acestea. Romanii trebuie sa decida daca e important sa aiba mai multe drumuri, mai multe cai ferate sau mai multe centre de tratare a apei", a precizat Franks, citat de Capital.

El considera ca, in 2012, creditele nu se vor ieftini.

"Banii care vin din strainatate in sistemul bancar pentru a finanta creditele au un risc atasat. Reducerea acestui risc a coborat dobanzile, ca si deciziile BNR. De ce nu au coborat mai mult in ultima perioada? Probabil, pentru ca exista un volum mare de credite neperformante, care trag in jos bilanturile bancilor", a continuat Franks.

El sustine ca, daca acestea se vor reduce mai mult, atunci vor scadea si dobanzile la imprumuturi.

In plus, seful misiunii FMI a mentionat ca este prea devreme pentru a se pronunta daca vor fi marite salariile si pensiile, in luna aprilie.

Acesta a afirmat ca tendinta pentru cheltuieli este de scadere, iar pentru venituri, de crestere, deci ar putea sa fie loc pentru adoptarea acestei masuri.

Insa si in acest caz Guvernul trebuie sa decida daca il foloseste pentru reducerea taxelor sau pentru cresterea cheltuielilor, iar in cel din urma caz daca se maresc cheltuielile de capital sau cele curente. "E treaba Guvernului sa decida, nu vom impune noi", a explicat acesta.

Franks a spus ca o politica fiscala mai relaxata ar ajuta la evitarea recesiunii si a recomandat prudenta in privinta reducerii dobanzaii-cheie de catre BNR, care ar trebui sa ia in calcul inflatia.

In plus, el nu recomanda o scadere a rezervelor minime obligatorii, deoarece situatia economica internationala este una instabila, iar acestea reprezinta "un tampon de cash pe care sistemul financiar trebuie sa il pastreze in Romania pentru caz de urgenta".

"Bugetul de investitii al Romaniei s-a construit prea mult in trecut in jurul nevoilor anumitor ministri. Desemnati-va prioritatile! Nu va voi spune eu care sunt acestea. Romanii trebuie sa decida daca e important sa aiba mai multe drumuri, mai multe cai ferate sau mai multe centre de tratare a apei", a adaugat Franks.

El a mai declarat ca ar trebui sa se restructureze companiile de stat, iar manageriatul privat reprezinta primul pas in acest sens.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Jeffrey Franks FMI Romania, #Jeffrey Franks crestere pensii salarii, #economie Romania , #FMI