Franks: Categoriile vulnerabile nu vor suferi din cauza masurilor de austeritate

Marti, 11 Mai 2010, ora 12:14
2790 citiri
Franks: Categoriile vulnerabile nu vor suferi din cauza masurilor de austeritate
Foto: Daylife

Fondul Monetar International a cerut Guvernului Romaniei sa se asigure ca vor exista masuri de protectie pentru categoriile vulnerabile de cetateni, potrivit sefului misinii in Romania, Jeffrey Franks.

Avand in vedere ca se vor face reduceri de 15 la suta din obligatiile sociale, inclusiv pensii si ajutoare de somaj, Guvernul va trebui sa gaseasca o modalitate de a face aceste reduceri din cadrul programelor ineficiente, fara a executa taieri in cazul programelor care isi ating tinta.

"Programul pe care Banca Mondiala vrea sa-l protejeze, si Guvernul a fost de acord, este "venitul minim garantat", care asigura un venit minim pentru cei mai putin norocosi", a declarat Jeffrey Franks, intr-un interviu publicat pe site-ul FMI.

Masurile de austeritate cerute de FMI, tardive, dar eficiente?

In urma negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, presedintele Traian Basescu a anuntat ca se vor face reduceri de 25 la suta in cazul salariilor bugetarilor si de 15 la suta in cazul obligatiilor sociale. De asemenea, se va extinde baza de impozitare pentru a include si tichetele de masa, castigurile din dobanda la depozit, platile compensatorii si salariilor programatorilor IT, printre altele.

"Am analizat mai multe optiuni, iar majoriatea propunerilor noastre constau intr-o situatie mai echilibrata intre venituri si cheltuieli. Am discutat pe baza mai multor scenarii cu autoritatile, in timpul vizitei. Guvernul, presedintele, premierul si ministrul Finantelor Publice au luat decizia sa adopte aceasta abordare", a spus Franks.

UE, FMI si BM au decis: deficitul Romaniei pe 2010, 7,3% din PIB

Potrivit spuselor sale, Guvernul s-a regasit in aceasta situatie dificiala din cauza faptului ca, daca nu s-ar fi luat masuri suplimentare, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9 la suta din produsul intern brut.

"Existau un numar de posibilitati la care Guvernul ar fi putut sa apeleze - un mix de masuri legate de venituri si cheltuieli - dar decizia lor a fost sa se bazeze aproape in intregime pe reducerea cheltuielilor publice", a explicat oficialul institutiei financiare.

Somajul va continua sa creasca

Desi rata somajului din Romania s-a majorat semnificativ, pana la peste 8 la suta, acest procentaj este mult mai redus decat media din Uniunea Europeana.

Totusi, reprezentantul FMI crede ca, in 2010, rata somajului va continua sa creasca, inainte de a reveni la o scadere, in toamna acestui an. "Acest lucru este din cauza faptului ca redresarea economica va avea loc de abia in a doua partea a acestui an", a spus el.

Franks este de parere ca deprecierea monedei nationale a adaugat un castig de 15 la suta competitivitatii exporturilor romanesti, chiar daca a avut un efect negativ asupra crizei economice.

Guvernul ar urma sa inchida 200 de spitale, in urma discutiilor cu FMI

"Este esential acum, avand in vedere faptul ca moneda nationala si piata financiara din Romania s-au stabilizat, ca Guvernul sa faca reformele structurale pentru a face economia mai eficienta, mai flexibila, mai productiva, ceea ce ar imbunatati, in continuare, competitivitatea", a mai spus Franks.

Printre aceste reforme se numara programele pentru o absorbtie mai facila a fondurilor structurale de la Uniunea Europeana. De asemenea, Guvernul va reincepe programul privatizarilor si va imbunatati eficienta sectorului public. "Aceste decizii vor ajuta economia romaneasca sa fie mai productiva, pentru ca, odata ce redresarea europeana va fi ferma, Romania va fi pregatita sa profite de ea", a explicat seful misiunii FMI in Romania.

Guvernul trebuie sa fie atent la efectele crizei elene

Chiar daca, pana in prezent, nu se observa efecte directe asupra Romaniei din cauza crizei financiare din Grecia, autoritatile trebuie sa fie mai vigilente in procesul de implementare a masurilor de austeritate, pentru a evita aparitia unor probleme legate de ceea ce se intampla in restul Europei.

Faptul ca tarile europene isi revin mai greu de pe urma recesiunii decat cele din restul lumii afecteaza grav si Romania. "Reintoarcerea economiei la o crestere pozitiva este intarziata si este mai slaba decat ne asteptasem. Drept consecinta, am revizuit estimarea de crestere de la 0,8 la suta din PIB la -0,5 la suta, in 2010. Dar situatia se va schimba in 2011", a spus Franks.

Ce ne pregateste cu adevarat Guvernul, in urma negocierilor cu FMI (Pdf)

O veste buna vine, insa, din domeniul bancar. Desi a fost, la randul sau, afectat de criza, bancile din Romania au ramas bine capitalizate si foarte lichide. Capitalizarea medie a bancilor este 14 la suta, mult peste nivelul impus de 8 la suta, astfel ca institutiile bancare au pe ce sa se bazeze in timpul recesiunii.

De asemenea, bancile elene care au subsidiare in Romania sunt bine capitalizate si supravegheate, neexistand, in prezent, efecte negative din cauza lor.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#reducere salarii, #reducere pensii, #Fondul Monetar International, #Jeffrey Franks FMI , #FMI
Comentarii