Ziare.com

Franks discuta vineri cu Isarescu

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:54

   

Delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale continua, vineri, discutiile din cadrul celei de-a patra misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania.

Seful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, ar urma sa se intalneasca, la Banca Nationala, cu guvernatorul Mugur Isarescu, dupa o runda de discutii tehnice intre expertii Fondului cu specialisti din principalele directii din BNR.

Joi, delegatia FMI s-a intalnit cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, cu care a discutat situatia incasarilor bugetare, iar in cursul dupa-amiezii a avut loc o intalnire cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice au figurat subiecte privind executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Misiunea FMI, care se va afla la Bucuresti pana pe 6 februarie, va avea intalniri cu autoritatile romane, reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.

Misiunea anterioara a delegatiei comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare in cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

La incheierea evaluarii de la finele anului trecut, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a apreciat ca autoritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametri stabiliti cu acesta.

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declansat de o criza in regiune, concretizat printr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Toata suma, de 3,6 miliarde de euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 840 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sper sa nu tina cont

de faptul ca acum criza e mai nasoala decit la precedenta vizita si sa vina descult...
Chiar daca se spala des pe picioare.

 

1768 ..In miez de noapte, …..furishindu’se pe sub boltele

intunecate ale palatului principelui Valah, trimisu’ de taina al Imparatziei se grabea spre incaperile Vistiernicului. Daraveli importante aveau de vorovit. Imparatzia are nevoie de Galbeni, .. cit mai multzi galbeni. Ca razboaiele o secara de aur si zaherea.

1868 same sh.it!
1968 same sh.it!
2068 same .. sa traim bineeee. Cum au trait si strabunii nostri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor