Franks: Inflatia la cote inalte ca in Romania reprezinta un motiv de ingrijorare

Duminica, 27 Martie 2011, ora 22:35
1316 citiri
Franks: Inflatia la cote inalte ca in Romania reprezinta un motiv de ingrijorare
Foto: Evenimentul Zilei

Inflatia este intotdeauna un motiv de ingrijorare, atunci cand se ridica la cote atat de inalte ca in Romania, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu pentru publicatia online a FMI.

"Inflatia este intotdeauna un motiv de ingrijorare, atunci cand se ridica la cote precum cele pe care le vedem acum in Romania. Totusi, ar trebui sa recunoastem ca majoritatea acestei cresteri a inflatiei este temporara si a fost cauzata de majorarea TVA la mijlocul anului 2010. Repet, aceasta a fost o masura dificila, dar necesara si este o crestere singulara a preturilor, pe care nu o vedem permanentizandu-se", a spus acesta.

Deci, desi inflatia ramane ridicata, "credem ca se va reduce din nou in 2011", a precizat Jeffrey Franks, care a adaugat ca recentele majorari pe plan mondial ale preturilor la energie si alimente au un efect negativ suplimentar.

"Va trebui sa monitorizam atent acest aspect si sa ne asiguram ca nu se reflecta intr-un proces inflationist general", a avertizat seful misiunii FMI pentru Romania, dupa ce Comitetul Director al Fondului a aprobat eliberarea ultimei transe, de un miliard de euro, din acordul stand-by care se incheie, precum si conditiile noului acord stand-by, de tip preventiv, pe care Romania a solicitat sa il incheie cu FMI.

Noul Acord cu FMI, care intra in vigoare la 31 martie 2011, va avea o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro si va dura 24 de luni, urmand a se derula concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

Fiind vorba despre un Acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

In aceste conditii, toata suma, de circa 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Jeffrey Franks FMI, #inflatie Romania majorare TVA , #FMI