Franks: Reformele din Romania au incetinit din cauza unor posibile presiuni politice

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 12:15
2173 citiri
Franks: Reformele din Romania au incetinit din cauza unor posibile presiuni politice

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, sustine ca oficialii Fondului sunt ingrijorati de faptul ca reformele din Romania au incetinit in ultimele trei luni, in special in procesul de restructurare si privatizare a companiilor de stat.

Mai mult, acestia suspecteaza ca situatia ar putea avea legatura cu anumite presiuni politice.

"Membrii board-ului incurajeaza autoritatile sa continue ferm reformele structurale pentru ca exista ingrijorari legate de posibile presiuni politice care sa ingreuneze acest proces", a spus Franks, pentru Mediafax.

Potrivit lui Franks, presiunile ar putea avea legatura cu alegerile de anul viitor. "Directorii (boardului FMI - n.r.) vor ca Guvernul sa mentina o abordare ferma atat asupra politicii fiscale, cat si asupra reformelor structurale, chiar si in contextul alegerilor", a continuat el.

Legat de procesul de privatizare si restructurare a companiilor de stat, Franks a explicat ca situtia va discutata cu autoritatile romane la urmatoarea misiune de evaluare, in luna octombrie.

"Noi am fost flexibili atunci cand a fost vorba despre detalii. Daca vor (autoritatile - n.r) sa ia o companie de pe masa (...), nu-i nicio problema, dar numai daca vedem o imbunatatire in alta parte. Putem sa fim flexibili cu detaliile, dar avem nevoie de o reforma generala agresiva in acest sector", a spus reprezentantul FMI.

FMI a aprobat, joi, a doua evaluare a acordului Stand-By cu Romania si a decis ca tara noastra poate accesa, in caz de nevoie, si cea de a treia transa de bani, in valoare de 480 de milioane de euro.

Conducerea executiva a Fondului Monetar International a discutat si cererea de modificare a criteriilor de performanta ale acordului, formulata de autoritatile romane.

Romania are un acord Stand-By cu FMI, de tip preventiv, la un total de 3,1 miliarde DST, adica aproximativ 3,6 miliarde de euro. Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#reforme economice Romania, #FMI reforme presiuni politice , #FMI