Franks: Romania este intr-o forma excelenta

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:00
3339 citiri
Franks: Romania este intr-o forma excelenta
Foto: Arhiva

Seful misiunii Fondului Monetar in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca tara noastra este intr-o forma excelenta, din punct de vedere macroeconomic.

"In privinta politicilor fiscale si monetare, tara este intr-o forma excelenta. Tintele au fost atinse, inflatia este scazuta, iar bugetul pentru acest an pare sa fie pe drumul cel bun. Cresterea economica a fost peste asteptari anul trecut, iar pentru acest an va fi scazuta, dar urmeaza sa se situeze peste media europeana. Deci, in zona macroeconomica, avem parte de vesti foarte bune", a mentionat Jefrrey Franks, pentru Bursa.ro.

In schimb, oficialul FMI considera ca domeniile in care trebuie sa se continue cu reformele sunt privatizarea companiilor de stat si reglementarile din sectorul energetic.

Mai mult, el a precizat ca nu ar trebui sa existe modificari la nivelul conducerii companiilor de stat in functie de ce partid se afla la conducere.

Franks nu considera ca Grecia va da faliment, iar recesiunea din zona euro a afectat deja perspectivele de crestere economica a tarii noastre.

El a enumerat avantajele sectorului bancar din Romania.

"Are un grad ridicat al capitalizarii, mult peste nivelul cerintelor minime de capital, un grad bun de lichiditate si exista o autoritate de supraveghere puternica, adica BNR", a explicat acesta.

Insa exista si cateva dezavantaje importante, cum ar fi creditele neperformante, care se afla la un nivel ridicat, si unele banci vulnerabile in fata socurilor externe.

Franks a preferat sa nu se pronunte despre o eventuala crestere a salariilor si pensiilor, afirmand ca este prea devreme pentru a evalua aceasta optiune.

Legat de reducerea expunerii bancilor austriece in tara noastra, Franks a sps ca Banca Nationala a Austriei a realizat o serie de modificari pentru a nu afecta tarile emergente din Europa.

Seful misiunii FMI a spus ca s-au facut progrese in legatura cu arieratele, insa inca exista o problema cu cele de la nivelul intreprinderilor, unde exista, in continuare, stocuri ridicate, care vor afecta companiile de stat, deoarece vor deveni mai putin atractive pentru investitori.

Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a fost inclus in proiectul de buget, iar FMI a cerut ca acesta sa fie introdus si in planurile pentru 2013 ale Guvernului.

"Nu avem obiectii cu privire la calitatea proiectelor incluse in PNDI. Din cate stim, se refera la aspecte foarte rezonabile, precum drumuri, sisteme de canalizare si de alimentare cu apa", a mentionat acesta.

"In cazul unei crize a sectorului financiar la nivel european, Romania ar urma sa fie afectata, avand in vedere ca majoritatea bancilor din Romania sunt detinute de banci din alte tari europene. Insa cu cat aveti mai multa lichiditate, cu atat puteti sa treceti mai usor peste aceste socuri", a conchis acesta.

Citește și:
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR, în prezent independent, trebuie să plătească 40.000 de lei în următoarele două luni ca să nu ajungă în spatele gratiilor. Daniel Rusu, parlamentar de Alba, a fost...
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, după discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer privind admiterea României în Schengen, că a fost una dintre cele mai tensionate...