Franks: Romania, un ranit care da drumul la carje

Marti, 07 Februarie 2012, ora 11:41
3436 citiri
Franks: Romania, un ranit care da drumul la carje
Foto: The Money Channel

Romania este ca o persoana ranita care, in prezent, incepe sa renunte la carje, a declarat seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks.

"Este parte a unui proces pe care Romania l-a adoptat, cand merge pe piata sa atraga bani, dezlipindu-se de programul FMI. Este ca o persoana care a fost ranita si acum lasa o carja de-o parte si merge mai departe, pentru ca, in final, sa alerge din nou", a spus Franks, la The Money Channel.

"Probabil era mai bine cu carjele, dar, in timp, trebuie sa mergi pe picioarele tale. I-as sfatui sa ramana pe drumul restructurarii si reformelor. Romania a facut un progres foarte mare pentru a trece prin perioada grea", a precizat reprezentantul FMI.

Franks a confirmat faptul ca, indiferent cine va fi la putere, coalitia din prezent sau cei din Opozitie, programul va continua.

"Daca are o politica diferita, va trebui sa avem din nou niste discutii. FMI, in ultimii ani, a tot facut astfel de lucruri, pentru ca guvernele s-au tot schimbat. Desi premierii se schimba, avem acelasi presedinte, aceeasi configuratie politica, asteptarile sunt aceleasi. Suntem in contact permanent si foarte apropiat cu Opozitia si coalitia. Daca se va schimba puterea dupa alegeri, oricine va veni la putere, vom avea un dialog foarte bun. Daca Opozitia va veni la putere, vor fi niste pozitii diferite, dar ne vom adapta", a subliniat seful misiunii FMI in Romania.

Potrivit spuselor sale, este inca prea devreme pentru a se discuta despre un nou acord preventiv, acest lucru urmand a fi posibil in 6 - 8 luni.

Totusi, Franks a precizat, in mai multe randuri, ca nu "este treaba FMI" sa se implice in viata politica din Romania sau sa comenteze deciziile de ordin politic.

"Nu este treaba mea sa fiu informat despre politica din Romania. Am fost rugati de presedintele Traian Basescu sa tinem o conferinta de presa ca sa dam informatii despre acord, dar nu suntem implicati. Nu este treaba mea sa ma implic in politica din Romania, dar, cu siguranta, trebuie sa avem un guvern care sa ia politicile necesare ca sa duca reforma mai departe", a spus Franks.

"Discutiile au avut loc, avem niste intelegeri, dorim ca guvernul sa fie pus in functie si dorim ca noul guvern sa continue aceste intelegeri pe care le avem. Sper ca vom respecta, impreuna, programul deja stabilit. Va doresc foarte mult succes in privinta schimbarilor politice", a adaugat seful misiunii FMI.

De asemenea, el a explicat faptul ca este nevoie de inca trei luni pentru a se purta negocieri in privinta liberalizarii preturilor la gaze, deoarece industria respectiva trebuie sa se dezvolte.

"Am avut mai multe discutii si am ajuns la concluzia ca este nevoie de timp suplimentar, pentru ca industria trebuie sa creasca, nu trebuie doar sa schimbi pretul. Am ajuns la un acord sa mai acordam inca trei luni pentru discutarea acestei probleme. Nu pot sa pun in avans acele discutii, sa va spun daca vor creste sau nu", a spus Franks.

Nu in ultimul rand, reprezentantul FMI a declarat ca Romania va avea, si in 2012, o crestere economica peste media din Uniunea Europeana, desi destul de redusa. Dupa misiunea de evaluare a acordului cu Romania, FMI a revizuit in scadere estimarea de crestere a PIB-ului, de la 2,5% la 1,5 - 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#acord FMI, #Jeffrey Franks, #crestere economica Romania , #FMI