Guvernul a aprobat, marti seara, scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI si memorandumul suplimentar de intelegere cu Uniunea Europeana, intr-o sedinta speciala a Cabinetului Boc.
Scrisoarea convenita cu FMI releva, printre altele, ca Guvernul a promis FMI ca reducerea numarului de angajati din sectorul public va continua si anul viitor.
In plus, pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012, Executivul va restrange in continuare cheltuielile.
Guvernul si FMI au mai convenit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca doar daca economia isi va reveni, pana atunci sistemul de impozitare urmand sa ramana neschimbat, mai releva documentul agreat cu institutia financiara.
In plus, Executivul intentioneaza sa scada anul viitor numarul de internari in spitale cu 10% fata de nivelul din acest an si sa reduca adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC.
O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie - 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.
Atunci, expertii FMI si cei ai Comisiei Europene au anuntat ca urmatoarea transa de imprumut de la FMI va fi eliberata in luna ianuarie 2011, daca vor fi indeplinite mai multe conditii. Principalele conditii pe care FMI le-a impus Romaniei se refera la aprobarea Legii bugetului pentru 2011, a Legii pensiilor si cea a salarizarii.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.