Guvernul cere mai mult timp de la FMI? Jumatate dintre angajamente au fost ratate

Joi, 13 Iunie 2013, ora 16:16
3015 citiri
Guvernul cere mai mult timp de la FMI? Jumatate dintre angajamente au fost ratate

Guvernul a cerut derogari de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a obtine mai mult timp in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor. Pe de alta parte, premierul Ponta sustine ca, din punct de vedere politic, nu s-a cerut nicio derogare.

Potrivit Digi 24, Executivul a trimis o scrisoare cerand derogarea de la mai mult de jumatate din angajamente.

Consiliul director al FMI se reuneste pe 26 iunie, cand ar trebui sa accepte sau nu inchiderea acordului stand-by cu Romania.

Romania a indeplinit, conform scrisorii de intentie transmise de Guvern catre FMI in aceasta saptamana, doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.

De asemenea, nu s-au indeplinit nici tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si cele ale intreprinderilor de stat.

"Autoritatile din Romania isi reafirma angajamentul fata de programul economic sustinut de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si de Banca Mondiala. Din pacate, in ultima parte a anului 2012, au existat derapaje in implementarea programului. Consolidarea bugetara a continuat, dar mai multe criterii de performanta stabilite pentru cea de-a saptea si cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate si programul reformelor structurale a inregistrat intarzieri", admite Guvernul in scrisoarea de intentie, citata de Mediafax.

Executivul asigura insa ca "se intreprind masuri corective" de indeplinire a obiectivelor programului si solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat ultimele doua evaluari sa poata fi finalizate, insistand cu argumentul "performantei realizate de noi in cadrul programului" si masurile corective adoptate.

Consilierul lui Ponta da asigurari: Nu e nicio jena. Derogarile vor fi acceptate

Intr-o interventie la Realitatea Tv, Ionel Blanculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, a precizat ca derogarea este o procedura tehnica si ca "nu e nicio jena ca o incheiem. Ea va fi acceptata de FMI pentru ca discutam de un acord, un contract intre doua parti".

El a tinut sa sublinieze ideea ca tintele prezentate ca fiind ratate in raport sunt de fapt in curs de definitivare si ca FMI trebuie sa fie mai flexibil, iar Guvernul sa isi mentina promisiunile.

"Nu putem sa rezolvam peste noapte niste situatii care dureaza de 3-4 ani", a mai spus Blanculescu.

Victor Ponta neaga ca a cerut derogare de la FMI

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Guvernul sau este "in grafic" cu respectarea acordului cu Fondul Monetar International referitor la privatizari. Clarificarea vine dupa ce presa a relatat, joi, ca Guvernul a cerut derogari de la FMI, pentru a obtine mai mult timp in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor.

Victor Ponta neaga ca a cerut derogare de la FMI

Ponta a declarat, pentru Romania Tv, ca a fost trimisa scrisoarea de intentie catre boardul FMI, dar a negat ca Guvernul de la Bucuresti ar fi cerut vreo derogare de la FMI.

"Din punct de vedere politic, n-am cerut nicio derogare", a spus Victor Ponta.

Voinea: Romania nu a ratat nicio tinta cu FMI

De asemenea, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, joi, ca Romania nu a ratat nicio tinta in ceea ce priveste acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

Liviu Voinea: Romania nu a ratat nicio tinta in acordul cu FMI

"Guvernul Romaniei are 5 actiuni prealabile pe care daca nu le face nu intra in board-ul FMI. Anume privatizarea a 15% din Transgaz s-a facut in luna aprilie, selectarea unui consultant pentru privatizarea a 15% din Complexul Energetic Oltenia s-a facut in mai, reducerea arieratelor la locale si la guvernul central la 300 de milioane de lei, respectiv la 20 de milioane de lei. Pentru sfarsitul lunii mai aceste date nu le cunoastem inca. Le vom cunoaste saptamana viitoare. Noi avem incredere ca ne-am incadrat in aceste doua tinte de arierate, avand in vedere trendul de pana acum si masurile intreprinse. Selectarea castigatorului la CFR Marfa (a cincea actiune - n.red.) are data limita 21 iunie. Nu am ratat nicio tinta", a spus Voinea.

Potrivit acestuia, politica Fondului este sa nu se face publica scrisoarea decat dupa discutiile din board.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#Guvern derogare FMI, #Guvern cere timp FMI, #Guvern angajamente FMI, #Guvern acord FMI , #FMI