Guvernul nu a picat. Ne va da FMI banii?

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 12:10
1596 citiri
Guvernul nu a picat. Ne va da FMI banii?

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International ar putea fi pus in pericol din motive legale, iar investitorii inca se tem din cauza situatiei finantelor publice, chiar daca Guvernul a reusit sa supravietuiasca motiunii de cenzura de marti, cred analistii internationali.

Opozitia a hotarat sa conteste masurile de austeritate, printre care reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta, la Curtea Constitutionala, insa aceste masuri sunt vitale pentru asigurarea deblocarii urmatoarei transe din imprumutul de la FMI.

In plus, diferenta minora la care Guvernul a trecut de motiune, de numai opt voturi, inseamna ca premierul Emil Boc va avea mari dificultati in impunerea reformelor, iar faptul ca majoritatea guvernamentala ramane fragila a devenit o reala ingrijorare pentru investitori.

De altfel, Curtea Constitutionala a respins pachete de masuri de austeritate, facand si mai dificil pentru Guvern sa pastreze cheltuielile publice sunt control. De aceasta data, analistii cred ca exista sanse de 50 la suta ca aceste masuri sa fie aprobate, potrivit Reuters.

Senatul a numit doi noi judecatori, luni, ambii sustinuti de Partidul Democrat Liberal, insa nu se stie clar daca acest lucru inseamna ca se va intruni majoritatea necesara pentru votarea masurilor.

Insa FMI nu va debloca transa de 2 miliarde de euro decat daca reducerile de cheltuieli vor fi aprobate de Curtea Constitutionala.

Fara acesti bani, este putin probabil ca statul sa poata finanta deficitul bugetar, iar Guvernul ar trebui sa faca inca un plan de urgenta, de data aceasta pentru majorarea taxelor si impozitelor.

Cand vor fi majorate taxele?

Acest lucru ar insemna prelungirea recesiunii in care Romania se afla. In mai, taierea pensiilor si salariilor a fost prezentata drept singura metoda pentru evitarea majorarii TVA-ului la 24 la suta, de la 19 la suta, si a profitului pe venit de la 16 la 20 la suta.

Potrivit analistilor de la Reuters, o astfel masura ar dauna economiei chiar mai mult decat reducerile, iar deficitul bugetar ar fi mai greu de controlat deoarece veniturile la stat ar scadea vizibil.

De asemenea, majorarea taxelor nu ar rezolva problema majora a Romaniei, anume sistemul de stat ineficient, care angajeaza o treime din forta de munca totala si are costuri de doua ori mai mari decat ar trebui.

Chiar daca Guvernul reuseste sa obtina aprobarea pentru taierea salariilor si pensiilor, pentru a asigura o redresare economica sustenabila si sa obtina resurse financiare, va trebui sa reduca deficitul bugetar pana la 3 la suta din PIB, pana in 2012, aceasta fiind limita impusa de Uniunea Europeana.

Astfel, va fi nevoie, cel mai probabil, de disponibilizari, delegatia FMI in Romania declarand, in timpul ultimei vizite, ca 250.000 de angajati din sectorul public trebuie concediati.

De asemenea, daca economia se va contracta cu mai mult de 0,5 la suta in acest an, tot va fi nevoie de o majorare a taxelor si impozitelor.

Vestea buna, totusi, este ca Guvernul nu va trebui sa faca fata si protestelor masive anuntate initial, dupa ce, marti, greva generala nu s-a materializat. Astfel, in timpul verii, este putin probabil sa existe alte proteste importante, insa, odata cu venirea iernii si majorarea costurilor pentru incalzire, acest lucru s-ar putea schimba, spun analistii.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...