Guvernul, obligat de FMI sa oblige autoritatile locale sa plateasca arierate

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 21:48
2413 citiri
Guvernul, obligat de FMI sa oblige autoritatile locale sa plateasca arierate
Foto: Arhiva

Autoritatile locale vor fi nevoite, din 2011, sa includa platile de arierate in executia bugetara proprie si sa nu mai ia noi imprumuturi, inainte de a-si plati datoriile.

Decizia a fost luata de Guvern la cererea Fondului Monetar International, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Vineri seara, problema arieratelor a fost unul din principalele subiecte in discutia dintre delegatii FMI si premierul Emil Boc.

"Pentru a imbunatati mecanismele de monitorizare si control al arieratelor, incepand cu anul 2011, autoritatile locale vor fi obligate sa includa platile de arierate in executia bugetara proprie si nu vor mai putea angaja noi cheltuieli sau imprumuturi inainte de a rambursa vechile datorii", au spus sursele citate.

De asemenea, ministrii vor fi obligati sa monitorizeze mai atent modul in care companiile din subordine se incadreaza in plafoanele de angajamente financiare. In plus, directorii companiilor care depasesc aceste plafoane, pot fi concediati.

Doar in sanatate, arieratele se ridica la 1 miliard de lei, alte 2 miliarde de lei fiind deja achitate.

Respectarea programului privind plata arieratelor este una din conditiile principale pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutului de la FMI.

In schimb, potrivit unor surse, Guvernul va cere, pentru a sasea oara, o derogare de la tinta privind plata arieratelor.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#plata arierate, #autoritati locale arierate, #misiune FMI arierate , #FMI