Ziare.com

Guvernul, precaut fata de FMI - anunta o scadere economica de 2% in 2010

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 13:40

   

Guvernul, precaut fata de FMI - anunta o scadere economica de 2% in 2010
Economia Romaniei va inregistra o scadere de 2% in 2010, iar inflatia va ajunge la 7-8 % la finele anului in curs, din cauza cresterii TVA, afirma autoritatile romane in formula finala a Scrisorii de Intentie, data joi publicitatii de Fondul Monetar International.

In 2011, se estimeaza o revenire la o crestere de 1,5 - 2 la suta.

Printre cauzele intarzierii relansarii economice se numara nivelul slab al cererii interne, situatia nefavorabila din regiune si inundatiile din aceasta primavara.

"Intentionam sa achitam arierate din domeniul sanatatii in valoare de 1,9 miliarde lei", se arata in Scrisoare, dar in Raportul prezentat in fata Board-ului FMI pe date de 24 septembrie, Romania a fost in situatia de a obtine, pentru a treia oara, o derogare pentru arierate.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Guvernul este pregatit sa ia masuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor" stabilite in aceasta Scrisoare de Intentie si in precedentele, promite Executivul de la Bucuresti prin textul transmis la Washington pe data de 9 septembrie.

Guvernul se angajeaza fata de Fond ca pana la finele anului sa mai reduca personalul bugetar cu 74.000 de salariati, in afara celor 27.000, deja concediati.

"Cu conditia reducerii personalului cu inca 15.000 de persoane pana la finele lui 2011, vor exista premisele pentru o crestere modesta a salariilor in domeniul public, fara a se depasi suma de 39 de miliarde afectata platii salariilor din sectorul bugetar", se mai specifica in Scrisoarea de Intentie.

Guvernul s-a mai angajat ca legea salarizarii unitare sa se aplice de la 1 ianuarie 2011, iar cel de-al 13-lea salariu si prima de vacanta vor fi eliminate si in 2011.

"Pensiile vor fi inghetate, vor fi eliminate subventiile la incalzire (initial planificate pentru 2010), iar din reanalizarea sistemului asigurarilor sociale se va mai obtine o suma echivalenta cu 0,2% din PIB", mai precizeaza Scrisoarea de Intentie.

Din 2011, administratiile locale vor introduce plata arieratelor in executia bugetelor proprii.

Guvernul se angajeaza prin Scrisoarea de Intentie sa accelereze absorbtia fondurilor europene prin imbunatatirea sistemului de licitatii si asigurarea accesului la cofinantari prin facilitati speciale de garantare, iar capacitatea administrativa a unitatilor de management va fi imbunatatita in special in sectorul transporturilor.

De asemenea, se va da prioritate proiectelor de investitii cofinantate cu fonduri europene.

Pentru a asigura functionarea sistemului de sanatate publica, in 2011 va fi asigurata introducerea unui plafon pentru salarii de 70% din valoarea totala a costurilor de functionare a spitalului, iar 95 la suta din cele 9.200 de paturi de spital prevazute a fi desfiintate vor fi eliminate pana in august.

Conform Memorandumului Tehnic de Intelegere, valoarea cursului de schimb la care sunt dimensionate obiectivele este de 3,9852 lei/euro si 2,8342 lei/dolar SUA.

La sfarsitul lunii decembrie 2010, venitul la bugetul general va fi de 157,9 miliarde lei, iar arieratele va trebui sa fie reduse la 0,48 milioane lei, pentru a fi total eliminate pana in aprilie 2011.

Cele 10 intreprinderi de stat monitorizate in continuare sunt CN Cai Ferate CFR, SN Transport CFR Calatori, CN a Huilei, SC Termoelectrica, CN de Autostrazi si Drumuri Nationale, SC Metrorex, S.N. de Transport Feroviar CFR Marfa SA, SC Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR SA si SC Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1374 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bocul V e optimist

Iar noi mai avem vreo 3 ani de " Sa traiti bine!" sau altfel spus " scapa cine poate".

 

Daca guvernantii reuseau si taierea pensiilor, in 2010 se ajungea la o scadere a PIB-ului de minim 4 %

Asa cum v-am avertizat in postarile mele de acum cateva luni

A mai fost un D O B I T O C in tara asta care a incercat sa stranga cureaua poporului peste limita suportabilitatii ccea ce l-a condus in 1989 direct la plutonul de executie din Targoviste

 

....

Cresterea economica in timpul guvernarii Boc este ca nivelul de trai pe timpul lui Ceausescu! Creste dar nu se vede!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor